- Dette bør få blodet ditt til å koke

«Kongen av Bastøy» falt i god, britisk jord.

GODE ANMELDELSER: Storbritannia-aktuelle «Kongen av Bastøy» høster ros i britisk presse. Foto: Agnete Brun / Euforia Film
GODE ANMELDELSER: Storbritannia-aktuelle «Kongen av Bastøy» høster ros i britisk presse. Foto: Agnete Brun / Euforia FilmVis mer

(Dagbladet): Fredag hadde den norske dramafilmen «Kongen av Bastøy» premiere i Storbritannia.

Da filmen hadde norsk kinopremiere i 2010, belønnet Dagbladet filmen med terningkast fem. Nå tar henter også britene fram positive ord i sine anmeldelser.

Marius Holts film, som på engelsk har fått tittelen «King of Devil's Island», roses nemlig opp i de britiske skyene.

- Imponerende kraft På rollelista står filmveteranene Kristoffer Joner og Stellan Skarsgård. I tillegg har også Benjamin Helstad og Trond Nilssen bærende roller i filmen.

The Guardians anmelder Xan Brooks mener Skarsgård gir en «herlig vektet og autoritær» ytelse i filmen, mens Jason Solomons, som har anmeldt filmen for samme avis, har følgende å si:

- Det er en imponerende kraft i skuespillerprestasjonene, og midt i is og snø, brenner filmen med en følelse av urettferdighet som fortjent gjorde den til en hit i Norge, skriver Solomons i anmeldelsen.

- Knusende formidling The Independent kaller filmen et «fengslende drama» og deler ut lovord til både Skarsgård og Helstad:

- Det dystre, vindpiskede landskapet kan få deg til å hakke tenner, mens regimets overgrep, tilskyndet av bestyrerens splitt-og-hersk-strategi, bør få blodet ditt til å koke. Skarsgård måler ut en potent dose manipulerende ondskap, mens Helstad gjør godt arbeid som tornen i hans side, skriver Anthony Quinn, avisas anmelder.

Nettstedet Whatculture.com skriver følgende i sin anmeldelse, under tittelen «Dystert, gripende fengselsdrama»:

- Fortvilelse, desperasjon og tapt uskyld formidles knusende av de tre nesten ukjente hovedrolleinnhaverne, spesielt Nilssen, som med sitt trette, vinterslitte ansikt minner om Aleksey Kravchenkos ansikt i Elkem Klimovs mesterlige «Gå og se». Skarsgård er imidlertid et klokt valg til den passiv-aggressive bestyreren, tilsynelatende i stand til å vise seg enda mer truende når han snakker sitt morsmål, skriver anmelder Shaun Munro.

- Vil bli boende i deg lenge - Selv om filmens rammer ikke er særlig originale, får den liv pustet inn i seg ved hjelp av stjerneopptredener over hele linja, og en kjølig, imponerende setting som skandinaviske filmskapere synes å kunne bedre enn noen andre, skriver Munro videre.

- Ingrediensene i denne «ungdomsfengsel»-filmen kan virke svært kjent, men en blanding av fantastisk natur, fantastisk skuespill pluss en hjerteskjærende historie gjør det som bør virke bedervet til noe veldig ferskt, skriver  i anmeldelsen sin for skotske Daily Record.

- Marius Holsts «King of Devil 's Island» (2010) er et fint eksempel på hvordan selv de styggeste og godt skjulte hendelsene i historien kan være grunnlaget for noe dypt vakkert, skriver Patrick Gamble for filmbloggen CineVue.

ERLING: Benjamin Helstad spiller Erling, eller «C-19», i «Kongen av Bastøy». Foto: Agnete Brun/Euforia Film
ERLING: Benjamin Helstad spiller Erling, eller «C-19», i «Kongen av Bastøy». Foto: Agnete Brun/Euforia Film Vis mer

Videre i sin anmeldelse roser Gamble den norske naturen, kinematografien og skuespillernes prestasjoner på lerretet.

- «King of Devil's Island» er, til tross for at den i utgangspunktet ligner en gutteversjon av «The Magdalena Sisters» (2002), vanskelig å beskrive som noe mindre enn en ubehagelig, hjemsøkende reise til bristepunktet av den menneskelige ånd, som, til tross for sine få feiltrinn, vil bli boende i deg lenge etter at du forlater kinosalen, skriver han.

- Verdt ventetiden - Det er en skam at det har tatt to år å vise denne på skjermene i Storbritannia, men det var verdt ventetiden, konkluderer filmbloggen Filmoria i sin anmeldelse.

Nettstedet Rotten Tomatoes, som samler opp det de kommer over av filmanmeldelser og tilbakemeldinger i form av råtne eller ferske tomater, gjenspeiler «Kongen av Bastøy» sin britiske popularitet:

Det såkalte tomatometeret viser i skrivende stund 93 prosent ferske tomater. Altså er 93 prosent av de 40 anmeldelsene nettstedet har registrert positive.

Til sammenligning har «Men in Black 3» 69 prosent ferske tomater, og «Prometheus» 73 prosent.

BRÅTHEN: Kristoffer Joner spiller Husfar Bråthen i den Storbritannia-aktuelle filmen. Foto: Agnete Brun/Euforia Film
BRÅTHEN: Kristoffer Joner spiller Husfar Bråthen i den Storbritannia-aktuelle filmen. Foto: Agnete Brun/Euforia Film Vis mer