LEDER

Dette bør skremme deg

La 2020 bli et tiår for klimahandling. Noe annet kan vi ikke akseptere.

SKOGBRANNER: Skogbrannene herjer i dette flyfotoet fra Australia. Tusenvis av turister og fastboende er rammet og har flyktet fra områdene. Militæret er satt inn for å bistå i arbeidet. Foto: NTB Scanpix / AP
SKOGBRANNER: Skogbrannene herjer i dette flyfotoet fra Australia. Tusenvis av turister og fastboende er rammet og har flyktet fra områdene. Militæret er satt inn for å bistå i arbeidet. Foto: NTB Scanpix / AP Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Australia befinner seg for tida i en historisk varmebølge. Fjoråret var det varmeste som er registert siden målingene startet. Brannene holder på å fortære deler av landet, dødsfallene stiger og lederen av den australske delstaten New South Wales har iverksatt tvungen evakuering av et stort antall mennesker.

Statsminister Scott Morrison er under sterk kritikk for ikke å ha gjort nok, han la til og med juleferien til Hawaii midt under infernoet. Ferien måtte avbrytes, og Morrison måtte reise hjem med halen mellom beina.

Nå forsøker han å redde stumpene.

Det er skrekkfilmscener som utspiller seg. Lokale medier melder om lange køer av mennesker som vil fylle bensin på bilene sine.

BRANN: En brannmann gir en koala vann nær Cudlee Creek i South Australia. Om lag 200 branner herjer i fire delstater i Australia. Halvparten av dem er i New South Wales. Video: Oakbank Balhannah CFS / AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Myndighetene har iverksatt tvungen evakuering av et område på 260 kilometer. Australia er vant med skogbranner, men dette sprenger skalaen. Dette er ifølge BBC den største tvungne relokaliseringen i området noensinne.

Hvis du trenger en beskrivelse av tilstandene som klimaendringene vil øke sannsynligheten for, trenger du ikke lete lenger.

Vil du ha en så ordnet og sikker landing som mulig? Vil du bidra til å dempe effektene av klimaendringene? Da engasjerer du deg i klimasaken og følger med på hvilket parti du tror vil føre den mest effektive politikken. Slik kan du bidra til politisk endring i Norge, reduserte utslipp og bidra til å styrke vår relativt sterke stemme på den internasjonale scenen.

Det er forskjell på hvem som styrer, og du er med på å bestemme.

Gjelder dette oss? Ja. Varmerekordene har blitt satt i tur og orden her hjemme nå i starten av januar. Snøen smelter her i Oslo-marka, og på Vestlandet har gradestokken krøpet over 19 grader i januar. Det er ny rekord. I Åndalsnes tror meteorologene at kvikksølvet kan krype opp mot 20 i løpet av dagen. Det er bare å finne fram shortsen, parkere skiene og finne fram sykkelen. I alle fall de neste dagene.Nå meldes det også om storm langs kysten - vær som klimaendringene gir økt sannsynlighet for.

I oktober 2018 kom en liknende varmebølge. Den som smeltet snøen i fjellheimen og sendte en vårflom på høsten ned i normalt tørre og nedbørsfattige Skjåk. Bygda ble begravet i vannmassene, ødeleggelsene var enorme. Klimaendringene kan ikke få skylden direkte, men vi vet at sannsynligheten for slike værfenomener øker med klimaendringene.

Denne høsten har vi også hørt bekymrede meldinger fra klimaforskere som frykter at klimamodellene har vært for konservative, altså for forsiktige. Jordas klima kan være lettere påvirkelig enn vi har visst, slik at oppvarmingen skjer raskere og reduserer sjansen for å holde dem i sjakk.

Under kristningen i Norge beit ikke advarselen om et brennende helvete fast i befolkningen. Det var kulde de fryktet mest. Et varmere Norge oppleves ikke som en trussel, men det bør det.

La oss slåss for et kaldere samfunn.

Det kan ennå hjelpe, vi har ennå tid, men det haster. La 2020 bli tiåret vi våkner opp. Tiåret hvor vi parkerer politiske krefter som forsøker å bagatellisere problemene vi står overfor, og hvor vi stemmer fram et politisk flertall som gjør at vi møter framtida på den eneste måten vi kan akseptere: Med stor sannsynlighet for fortsatt velstand, lykke, rettferdighet og mattrygghet, vannsikkerhet og god helse for innbyggere i Norge, og i Australia og alle andre steder på jorda.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer