I arrest: Hvis bevisene mot Botsjkarev ikke holder, og han ikke blir dømt i en norsk rett, så vil konsekvensene være elendige. Ikke bare for Frode Berg, men for Norge. Foto: Stortinget.
I arrest: Hvis bevisene mot Botsjkarev ikke holder, og han ikke blir dømt i en norsk rett, så vil konsekvensene være elendige. Ikke bare for Frode Berg, men for Norge. Foto: Stortinget.Vis mer

Spionen på Stortinget

Dette bør være fast fisk

Den russiske reaksjonen på arrestasjonen av en russisk borger for spionasje i forrige uke er sterk lesning, skriver Morten Strand.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet):

«Bølgen av spion-mani mot Russland, påtvunget utenfra, tar i Norge odiøse former. Naturligvis er slike skritt ikke uten konsekvenser», heter det i pressemeldingen fra russisk UD i går ettermiddag. Den ble sluppet samtidig med at ambassadør Rune Reseland ble kaldt inn på teppet i russisk UD for å bli fortalt hvilken provokasjon arrestasjonen av Mikhail Botsjkarev på Gardermoen fredag er. Norge lider altså av en spion-fobi, som er påtvunget landet utenfra, som er rettet mot Russland, som har odiøse former, og som vil få konsekvenser. Det er litt av en harang av nedsettende og truende språk som rettes mot kongeriket.

La oss i første omgang ta utgangspunkt i at dette ikke er sant, og at de russiske påstandene kan tilbakevises på en muskulær og konkret måte, som er troverdig, og - framfor alt - blir dokumentert. Hvis norske myndigheter ikke finner noe konkret og dokumenterbart etter Botsjkarevs snusing på Stortinget er arrestasjonen en skandale. Da har norske myndigheter pisket i et allerede opprørt vann med en altfor stor propell.

Uansett så er både arrestasjonen av Botsjkarev, og det han skal ha gjort på Stortinget, et stort problem. Det kommer samtidig med at militærøvelsen Trident Juncture, med deltakelse fra 40 000 allierte Nato-soldater, begynner i Norge. Og det kommer i kjølvannet av Skripal-saken, gift-attentatet mot en russisk dobbeltagent i Storbritannia. Den saken skapte en diplomatisk krise mellom Russland og Vesten etter at mer enn 100 diplomater på hver side ble utvist. Det er altså et spesielt kaldt og giftig klima mellom Russland og Vesten.

Før norske myndigheter har dokumentert hva Botsjkarev har gjort på Stortinget, er det imidlertid flere merkelige ting i denne saken. For det første så er det hovedpersonen selv, Mikhail Botsjkarev, som skal ha oppført seg så merkelig at han ble lagt merke til på Stortinget. I Russland er ikke agentvirksomhet noe som er overlatt verken til tilfeldighetene eller til tullinger. At Russland skulle sende en agent ut i verden som blir tatt fordi han oppfører seg åpenbart mistenkelig, virker underlig. Spioneri i Russland er normalt mer alvorlig enn at man sender en tulling på tur. Botsjkarev har dessuten vært på flere tilsvarende arrangementer i andre europeiske land, uten å bli tatt for noe som helst.

En annen merkelig ting er at arrestasjonen av Botsjkarev så langt ikke her vært noen stor sak i russisk presse. Saken har vært nevnt i de store mediene, men den har vært nevnt som en referatsak, og ikke som noen stor sak som Russland kan høste poeng på i propagandakrigen mot Vesten. I løpet av helga har ikke arrestasjonen av Botsjkarev vært brukt som en sak for å mobilisere en antivestlig opinion. Det er vanskelig å trekke noen konklusjon av dette annet enn at det er atypisk, og litt merkelig.

En tredje ting som kan registreres som merkelig er at det tok lang tid før russisk UD reagerte. Den russiske ambassaden i Drammensveien i Oslo la fredag ut sin protest mot arrestasjonen. Men russisk UD brukte hele helga, og arbeidsdagen mandag, på å tenke seg om, og vurdere hvilket nivå man skulle legge seg på i sin protest. Nivået ble - som vi nå vet - høylytt. Det kan virke som om russiske myndigheter ikke var forberedt på hva som skulle komme fra Oslo.

Uansett hva norsk politi vet - eller finner ut - har arrestasjonen av Botsjkarev skadet forholdet mellom Norge og Russland. Konsekvensene av dette vet vi ennå ikke. Men Norge er og forblir et lite - og dermed sårbart - naboland. Nato-øvelsen er i beste fall bare sminke et på tynt lag med selvtillit på den grunnleggende realiteten at Norge er sårbart.

Den eneste som kan se håpefullt på arrestasjonen av Mikhail Botsjkarev, er Frode Berg, som ser verden fra sin celle i Lefortovo-fengselet i Moskva. Hvis Botsjkarev får en dom i Norge er han etterlengtet vekslemynt for Frode Berg. Da kan Norge og Russland bytte spion mot spion. Og da får det bare være at det hele blir litt selsomt, at det blir et bytte av en tulling på tur, mot en annen tulling på tur.

Men hvis bevisene mot Botsjkarev ikke holder, og han ikke blir dømt i en norsk rett, så vil konsekvensene være elendige. Ikke bare for Frode Berg, men for Norge. For Norge er det bare en mulig utgang på denne saken, at den er fast fisk. Alt annet vil være en skandale.