LEDER

Etterutdanningsreform:

Dette bør være gratis

Det er bra at regjeringen vil gjøre det lettere for voksne å ta mer utdanning, men ikke at de vil åpne for egenbetaling.

LÆRE FOR FREMTIDEN: Det er et godt forslag når regjeringen vil gjøre det lettere å ta videreutdanning for voksne arbeidstagere. Men det må fremdeles være gratis. Foto: Scanpix / Shutterstock.
LÆRE FOR FREMTIDEN: Det er et godt forslag når regjeringen vil gjøre det lettere å ta videreutdanning for voksne arbeidstagere. Men det må fremdeles være gratis. Foto: Scanpix / Shutterstock. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Mens alle samtaler har handlet om Corona-krisen har regjeringen i det stille lagt frem en stortingsmelding om sine planer for å gjøre Norge til et land der det er lettere å ta videreutdanning og oppdatere kompetansen sin. De kunne godt skapt litt mer blest rundt den, for de kommer med flere gode forslag. Andre ideer bør gå en runde til på tegnebordet.

Stortingsmeldingen tar utgangspunkt i konkrete utfordringer: Den teknologiske og samfunnsmessige utviklingen krever stadig fornyet kompetanse, vi må regne med å stå lenger i jobb enn før, og bedrifter lever stadig kortere. Det gjør at vi kommer til å skifte jobb og arbeidsoppgaver oftere enn før. Regjeringen har to hovedmål: Å sørge for at norske arbeidstagere ikke blir utdatert i møte med fremtidens arbeidsliv, og å lukke det såkalte «kompetansegapet»: Avstanden mellom kompetansen arbeidslivet har bruk for, og hva de har tilgang til.

Den første målsetningen er prisverdig, og det foreslås flere gode tiltak, deriblant å gjøre Lånekassens støtteordninger mer fleksible og tilpasset folk som allerede er i jobb. Det skal bli lettere for voksne å ta fagbrev, eller et nytt fagbrev i tillegg til det de allerede måtte ha. Samtidig er det verd å påpeke at den samme regjeringen som nå vil gjøre det lettere å skifte jobb som voksen, har gjort det vanskeligere å skifte løp for unge som er under utdanning, ved å legge om finansieringssystemet for utdanningsinstitusjonene slik at det er blitt i institusjonenes interesse å holde på en student gjennom en hel grad, selv om studenten selv vurderer å skifte retning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer