Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Politiet og demonstrasjonene:

Dette bør vi verdsette politiet for

I motsetning til i USA må politifolk i Norge gjennom en lang utdannelse og en psykologisk vurdering. Det er et gode for samfunnet.

TILLITSVEKKENDE: Det var bra politiet holdt seg på avstand under demonstrasjonene før helgen, selv om smittevernreglene ble brutt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TILLITSVEKKENDE: Det var bra politiet holdt seg på avstand under demonstrasjonene før helgen, selv om smittevernreglene ble brutt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Synet av tusenvis av demonstranter, som troppet opp i de store norske byene før helgen for å vise sin avsky mot rasisme og politivold, var håpefullt. Samtidig er Norge fremdeles sterkt preget av tiltakene for å hindre spredningen av coronasmitte, men under fredagens massive demonstrasjoner ble det raskt klart at smittevernseglene ikke ville bli overholdt. Det var bekymringsfullt for mange, provoserende for noen.

Det er like fullt grunn til å berømme politiets opptreden. Politiet holdt seg i bakgrunnen og lot ytringsfriheten til demonstrantene vær det mest tungtveiende hensynet. Etter de dramatiske ukene i USA, der publikum over hele verden har fått se en politistyrke som ofte farer svært hardt fram mot demonstranter, er det en påminnelse om at det ikke er en selvfølge at politifolk opptrer rolig, behersket, og med vekt på å hegne om borgernes rettigheter.

USA er en kruttønne av et samfunn der drapssaken rundt George Floyd har brakt seiglivede problemer fram i flombelysningen og ført til en massiv, fredelig mobilisering og et berettiget raseri, så vel som beklagelige tilfeller av plyndring og brannstiftelse. Forskjellene på politiets etos og opptreden, der og her, viser blant annet hvor viktig det er å ha politifolk som er godt utdannet og psykologisk vurdert.

I Norge har politimenn og politikvinner gjennomført en treårig bachelorgrad. I løpet av opptaksprosessen må de også gjennom en egnethetsvurdering som skal få fram om de har den nødvendige modenheten og evnen til selvkontroll, samt «respekt og nysgjerrighet overfor annerledeshet». Til sammenlikning får amerikanske politifolk i gjennomsnitt 34 uker med trening før de er ute i jobb. I delstaten Louisiana kan den teoretiske delen av utdannelsen være så kort som 360 timer.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Det betyr så klart ikke at norsk politi gjør alt riktig. Det har vært uhyggelige tilfeller av politivold også her. Under fredagens demonstrasjon bar flere av de frammøtte vitnesbyrd om at også nordmenn med mørk hud blir stoppet uforholdsmessig ofte av politiet. Det er likevel et stort pluss ved det norske systemet at politistudentene blir så grundig forberedt på å ivareta dette vanskelige og nødvendige: Statens voldsmonopol. Det er en jobb som ikke skal være lett. Den skal være vanskelig, underlagt en rekke begrensninger, og det å finne de riktige menneskene til å utføre den, er desto viktigere.

STERKE INNTRYKK: En kvinne ble brutalt sparket ned av en politimann under en demonstrasjon i Pennsylvania. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB / AP / Twitter / Bjørn Langsem Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!