- Dette brevet ville skapt en skandale

NRK-brevet funnet i en eske 41 år etter.

(Dagbladet.no): Medieforskeren Hans G. Bastiansen fant brevet fra NRK-kjendisen Per Øyvind Heradstveit i en eske i Arbeiderbevegelsens Arkiv merket ”Valget 1965”.

På brevpapir med NRKs logo bekreftet Heradstveit at han var villig til å ta betalte oppdraget for Arbeiderpartiet. I brevet til partikontorets medarbeider Per Bratland legger ikke revolverjournalisten skjul på hvilke sympatier han hadde foran stortingsvalget i 1965:

«Jeg håper inderlig at DNA kan føre en perfekt valgkamp, og jeg skulle være glad om jeg kunne bidra til dette. Dette valget må vi vinne!».

- Jeg ble mildt sagt overrasket da jeg fant dette brevet for to år siden. Det er ingen tvil om at det ville blitt en skandale om det hadde blitt kjent mens det fortsatt var aktuelt, sier Bastiansen (44) til Dagbladet.no.

Sammen med Hans Fredrik Dahl har Bastiansen skrevet ”NRKs historie 1920 - 1981”. Da var brevet ikke kjent - heller ikke i forbindelse med seinere forskningspublikasjoner fra Bastiansen om fjernsynets barndom.

- Det er ekte

- Det er ikke tvil om at brevet er ekte, sier Bastiansen, som først fant anledningen nå til å publisere brevfunnet nå som forskningsmateriale i Arbeiderbevegelsens årbok 2008.

I samme bok har Gro Harlem Brundtland fått stor oppmerksomhet for å kalle Thorbjørn Jaglands 36,9-kabinettspørsmål til velgerne for en dumhet.

- Fikk Heradstveit noen gang penger fra Arbeiderpartiet for valgkampinnsats?

- Dette brevet ville skapt en skandale

- Det forteller ikke de nye dokumentene jeg har funnet, men korrespondansen etterlater ingen tvil om at han var åpen for det.

Det er klart at Heradstveit, som døde i 2004, holdt tv-kurs for sentrale Arbeiderparti-politikere like før valgkampsendingene startet på NRK fjernsynet 1965.

- Var Einar Gerhardsen med på skoleringen til Heradstveit foran 1965-valget?

-

- Jeg har ikke funnet kildemateriale som bekrefter eller avkrefter det. Men det kan jeg bare anta at han var. I motsatt fall ville han vært dårligere forberedt enn sine kolleger.

- I den omfattende forskningen du har gjort på NRK - har du funnet andre bevis for samrøre mellom kringkastingen og Arbeiderpartiet?

- Nei, som forsker har jeg ikke funnet noe som ligner på dette.

- ARK

 KONGER I SORT-HVITT:  Per Øyvind Heradstveit (til venstre) og Kjell Arnljot Wig hadde en sterk posisjon i fjernsynets barndom - her i Åpen Post fra 1967. Arkivfoto: IVAR ASSERUD/SCANPIX.
KONGER I SORT-HVITT: Per Øyvind Heradstveit (til venstre) og Kjell Arnljot Wig hadde en sterk posisjon i fjernsynets barndom - her i Åpen Post fra 1967. Arkivfoto: IVAR ASSERUD/SCANPIX. Vis mer

- Hadde Carl I. Hagen et poeng når han en periode konsekvent omtalen NRK som ARK - Arbeiderpartiets Rikskringkasting?

- Det kan ikke sammenlignes med den perioden jeg har forsket på. Carl I. Hagen har vel holdt seg til perioden fra slutten av 80-tallet og utover.

Gerhardsen-kritiker

Henrik G. Bastiansen var ikke minst overrasket over brevfunnet fordi Per Øyvind Heradstveit gjennomgående var meget kritisk i NRK-utspørringene av Einar Gerhardsen.

- Det er det som er paradokset i denne saken. Det var nettopp Per Øyvind Heradstveit som i 1981 ga ut den første kritiske, uautoriserte biografien om statsministeren, ”Einar Gerhardsen og hans menn”. Det er allment kjent at Gerhardsen var rasende på den boka, sier Bastiansen.

-