Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Barnevern:

Dette burde du sagt til BBC, Helleland

La meg gjøre et forsøk på å være kommunikasjonsrådgiver for en stund og gi statsråden et sitat hun kunne brukt i BBC-dokumentaren om norsk barnevern.

BURDE SVART: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland har gjennom mange år i møte med journalister lært seg å besvare de fleste spørsmål med svar hun kan stå inne for, ganske uavhengig av spørsmålene som stilles, skriver innsenderen.
BURDE SVART: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland har gjennom mange år i møte med journalister lært seg å besvare de fleste spørsmål med svar hun kan stå inne for, ganske uavhengig av spørsmålene som stilles, skriver innsenderen. Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland takket nylig nei til å snakke til verden om norsk barnevern.

BBC World News er en av verdens største kringkastere, og sender for tida en kritisk dokumentar om deler av det norske barnevernet. Dette føyer seg inn i rekken av ytterst kritiske blikk på det norske barnevernet fra utenlandske medier og myndigheter.

BBCs dokumentar, laget av den kjente dokumentaristen Tim Whewell, er av det jeg har sett det desidert mest seriøse og saklige innspillet i denne flommen av kritikk. Likevel, også hans dokumentar baserer seg på enkeltsaker og enkeltpersoners feilgrep, og er ikke en omtale av systemet som helhet.

I dokumentaren, som vil sendes i seks repriser til så godt som alle land i verden, lages det et nummer av at Norges minister for barnevern avviste å uttale seg til BBC. I Dagbladets artikkel om samme sak siteres en e-post fra departementets kommunikasjonsansvarlige som blant annet begrunner avslaget med at «de ikke kan kommentere enkeltsaker».

Dette er å skusle bort en unik mulighet, en mulighet til å si noe om statens ansvar for å verne barn, om hvor komplisert dette er og hvor viktig det er å lære av alle feil.

Ja, det er riktig at BBC har valgt ut to enkeltsaker relatert til en psykiater i barnevernssystemet som har lastet ned overgrepsbilder av barn. Det er også riktig at statsråden skal overlate enkeltsakene til barnevernet og rettssystemet. Likevel, det er en stor tabbe å unnlate å gi en kommentar i et program som definerer synet på norsk barnevern og familiepolitikk til tv-seere i hele verden.

Det er mulig at de varslede spørsmålene fra journalisten ville være vanskelig å besvare, men Helleland har gjennom mange år i møte med journalister lært seg å besvare de fleste spørsmål med svar hun kan stå inne for, ganske uavhengig av spørsmålene som stilles.

La meg derfor gjøre et forsøk på å være statsrådens kommunikasjonsrådgiver for en liten stund og gi henne til seinere bruk, et sitat som er gyldig for vårt barnevern og for vår rettsstat med ansvaret for barns rettigheter:

«Uten at jeg kan si noe om de konkrete sakene du viser til kan jeg si at Barnevernet er det viktigste, men også et av de mest kompliserte hjelpesystemene vi har for barn og familier i Norge. Fordi dette er mennesker som jobber med mennesker i svært komplekse og konfliktfylte saker, vil det av og til gjøres ting vi i ettertid ser ble feil. Det ligger i fagets natur, og vi må til en viss grad forvente at avvik skjer. Derfor må vi i alle disse sakene snu hver stein for å se hva som kunne vært gjort annerledes, slik at vi får et barnevern som er i utvikling hele tiden, et barnevern som ytterligere styrker Norge som verdens beste og tryggeste and å bo i for barn.»

Vanskeligere er det ikke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!