NY VEI: Marion Ravn er aktuell med sin første singel på norsk. Foto: Blackbird Music
NY VEI: Marion Ravn er aktuell med sin første singel på norsk. Foto: Blackbird Music Vis mer

Anmeldelse: Marion Ravn - «Tyv»

Dette burde hun ha gjort for lenge siden

Marion Ravns overgang til morsmålet gir fullstendig mening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SINGEL: «Tyv»

Marion Ravn

4 1 6

Pop Poprock

Plateselskap: Blackbird Music

«Føles endelig som noe autentisk.»
Se alle anmeldelser

SINGEL: Hvordan de respektive solokarrierene til Marit Larsen og Marion Ravn ble født ut av samme bandprosjekt er en av livets store gåter.

Den musikalske avstanden mellom «Under The Surface» og Meatloaf-duetten «It’s All Coming Back to Me Now» kunne strengt tatt ikke ha vært større da de to bandvenninnene satset hver for seg på midten av 00-tallet.

Nærmere 15 år har gått siden den gang. Med mildt sagt varierte resultater.

For selv om presseskrivet beskriver henne som en av Norges mest kjente artister, er det nok fortsatt en utfordring for de fleste å ramse opp tre av Ravn sine låter på rappen.

I ly av hennes tilbakelagte drøm om et eventuelt internasjonalt gjennombrudd, gir Lørenskog-sangerens overgang til morsmålet derfor fullstendig mening. Preget av bruddet med snowboard-proffen Andreas Ygre Wiig er det også en etterlengtet personlig Ravn som dukker opp på «Tyv» – første singel fra det kommende albumet «Mellom disse 4 vegger».

Lett å tolke som et stikk til personen som "stjal" hennes gamle liv, trenger man likevel noen sekunder for å venne seg til den nye og enda ikke helt perfeksjonerte låtskrivingen på norsk.

Men når refrenget først kommer, og inntrengeren får hennes "sloppy seconds" («Ikke vær sjenert, føl deg som hjemme / Alt her kan du ta / Ta det du vil ha»), faller også brikkene skikkelig på plass.

Ikke overraskende var det Ravn sin coverversjon av Kari Bremnes’ «E du nord» som gjorde at hun ble bitt av morsmålsbasillen.

- Jeg husker jeg tenkte at dette var ekte. En vakker låt og et akustisk instrument. Det var her jeg følte meg hjemme, fortalte sangeren nylig i et intervju med Dagbladet.

Helt på Bremnes-nivå er hun ikke enda, men for en gangs skyld føles Ravn både autentisk og særegen.

Vi snakker klassisk norsk poprock, fengende finsmurt for landets folkekjære bilradiokanaler. En låt som raskt setter seg i hodet (enten du vil det eller ei), og et kreativt valg hun burde ha tatt for lenge siden.

.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer