Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Dette burde vært Norges nye flaggskip for bærekraft

... og ikke bare for kunst og kultur, sa Gunhild Stordalen på Astrup Fearnley-åpningen.

BÆREKRAFTIG KONE: Petter Stordalen avslørte at sin personlige favoritt i samlingen er Richard Princes «Cowboy», refotograferinger av noen Marlboro-reklamer. Kona Gunhild er mer opptatt av miljøprofilen på bygget. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX.
BÆREKRAFTIG KONE: Petter Stordalen avslørte at sin personlige favoritt i samlingen er Richard Princes «Cowboy», refotograferinger av noen Marlboro-reklamer. Kona Gunhild er mer opptatt av miljøprofilen på bygget. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX. Vis mer

(Dagbladet:)- Dette museet er bygget for å stå i århundrer, sa arkitekt Renzo Piano under åpningen av det nye Astrup Fearnley-museet i går.

Men flere som var tilstede sådde tvil om hvorvidt bygget er ment for fremtiden og en bærekraftig utvikling.

- Når det gjelder energiteknologi er det et bygg fra 90-tallet. Spørsmålet om bærekraft virker fullstendig uviktig, sier den anerkjente arkitekturkritikeren til tyske Berliner Zeitung, Nikolaus Bernau, til Dagbladet.  

Oppmøtet var enormt i går - blant annet var dronning Sonja og et presseoppbud på 250 akkrediterte journalister på plass. Blant de representerte avisene var New York Times, The Guardian, Le Figaro og Berliner Zeitung — det er ikke hver dag en såkalt «starchitect» som Renzo Piano innvier et nytt bygg i Norge.

Kritisk Stordalen Av de uttalige kulturpersonlighetene som var møtt opp i går - Åse Kleveland, Magne Furuholmen og Arne Hjeltnes, for å nevne noen - kom Dagbladet i tale med Gunhild Stordalen. Hun lar ektemannen Petter ta seg av kunsten, men er svært opptatt av miljø og bærekraft.

- Jeg kunne ønsket meg et enda mer mer progressivt fokus på energieffektivisering i norsk arkitektur, svarer hun når hun blir konfrontert med at det ikke akkurat skinner av miljøprofilen til det nye bygget.

- Dette burde ikke bare vært Norges nye flaggskip for kunst og kultur, men også for bærekraft, sier hun.

- Men aldri er vel noe så bra at det ikke kunne vært bedre.

Lysår bak Bernau synes Piano har tegnet er meget vakkert bygg, som ser ut som en strandet hval når solen treffer den i vannkanten, men er kritisk til bygningens dårlige miljøprofil. Han mener at det store glasstaket — hovedelementet i det nye museumsbygget - er fint for å slippe inn lys på den måten Piano har blitt verdenskjent for, men ikke nødvendigvis like bra for miljøet.

- Renzo Piano har gjort andre ting som ligger lysår foran når det gjelder miljøvennlig arkitektur. Museet han tegnet i Boston forsyner både seg selv og et annet bygg med energi, sier Bernau.

SPENT: - Jeg er spent som en seksåring før julaften. Jeg håper dette blir et sted for de mange og ikke for de få, sa Magne Furuholmen, som skal spille gratiskonsert i museet med stjernebandet Apparatjik på søndag. Foto: STELLA PICTURES.
SPENT: - Jeg er spent som en seksåring før julaften. Jeg håper dette blir et sted for de mange og ikke for de få, sa Magne Furuholmen, som skal spille gratiskonsert i museet med stjernebandet Apparatjik på søndag. Foto: STELLA PICTURES. Vis mer

Han tror det kan være utbyggeren, og ikke Piano selv, som har nedprioritert miljø.

- Norge er generelt ikke spesielt sofistikert på energiteknologi - men hvorfor skulle dere gidde det når dere har så mye vannkraft og olje?

Uenig utbygger - Dette er faktisk et veldig bærekraftig og miljøvennlig bygg. Utenfra ser det ikke sånn ut, men det er begrenset hvor mye flate som faktisk er glass. Glasset er for øvrig gjenbruksmateriale, og fullgod isolasjon, sier Gunnar Bøyum, administrerende direktør for utbyggeren Tjuvholmen KS.

Han tror likevel ikke bygget kommer til å få et bedre miljømerke enn en «grønn C».

- Hadde vi fått lov til å legge varmepumper fra sjøen ville vi nok fått A eller B, men konsesjonen fra Oslo kommune krever at vi henter fjernvarmestrøm fra Viken.

- Burde klart B - Bøyum kan ha rett i at fjernvarmebruken kan senke miljøkarakteren et hakk ned — og det er en beklagelig ulempe ved energimerkeordningen — men ikke to, slik han tror, sier Guro Nereng, rådgiver for energieffektivisering i Bellona.

Hun mener en B burde vært klart innen rekkevidde for det prestisjefylte signalbygget, men roser museet for å ha forholdsvis lite glass i fasadene.

Med et forbehold:
- Det gjennomsiktige taket er sikkert godt nok i henhold til forskriften, men det er ingen tvil om at andre materialer kunne gjort bygningen mer energieffektiv, sier hun.

Positivt kultur-Norge Resten av de oppmøtte i går, var bare fornøyde.

- Dette er et fint tilskudd til byen. Jeg er spent på å se innsiden av et bygg jeg har fulgt med på utvendig i flere år. Det er jo jeg som har ansvar for byggeforskriftene! sa kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

- Hva tenker du som ansvarlig for byggeforskrifter om at bærekraft er et nedprioritert fokus for bygget?

- Nå har jeg ikke fått gått inn spørsmålet om energieffektiviteten på dette bygget, så det vil jeg ikke uttale meg om, sa hun.

Pushwagner hadde heller ikke noe å utsette på åpningen.

SØMLØS BYGGEPROSESS: - Jeg er glad for at dette bygget har blitt til med så lite bråk, sa ordfører Fabian Stang på vei inn til åpningen i går. Foto: STELLA PICTURES.
SØMLØS BYGGEPROSESS: - Jeg er glad for at dette bygget har blitt til med så lite bråk, sa ordfører Fabian Stang på vei inn til åpningen i går. Foto: STELLA PICTURES. Vis mer

- Dette er det største som har skjedd norsk kulturliv siden Jesus ble født. Nei, siden Vincent van Gogh døde!

Les Mikael Godøs anmeldelse av bygget her.

Les Sinziana Ravinis anmeldelse av utstillingen her.

SPENT: Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete. Foto: STELLA PICTURES
SPENT: Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete. Foto: STELLA PICTURES Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media