Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Dette bygget kan stå i århundrer

Nå er Norges nye praktbygg åpnet.

KLAR, FERDIG, GÅ: Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen i Oslo åpnes i dag. Men først lørdag er det åpent for publikum. 

Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
KLAR, FERDIG, GÅ: Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen i Oslo åpnes i dag. Men først lørdag er det åpent for publikum. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Midt i en opphetet diskusjon om Lambda-museet, åpner en perle i dag på Tjuvholmens tupp.

Perlen heter Astrup Fearnley-museet, og er tegnet av den verdenskjente arkitekten Renzo Piano, mannen bak blant annet Potsdamer Platz i Berlin og Pompidou-senteret i Paris.

- Det er unødvendig å si at vi er stolte og beæret over å åpne det nye Astrup Fearnley-museet, sier museumsdirektør Gunnar Kvaran til Dagbladet.

Celebre gjester Renzo Piano var selv tilstede under presseåpninga i dag. Senere på dagen vil det bli en lukket åpning for dronning Sonja. 

- Dette er et stort øyeblikk for oss. Det er spesielt å se at så mange mennesker har møtt opp i dag.

Han har latt seg inspirere av det nordiske samfunnet i arbeidet med museet.

- Å se hvor uformelt det er her i Norge, har vært en stor lærepenge om sivilisasjon. Vi italienere er litt for formelle iblant, sier den verdenskjente arkitekten.

Han har bygd et museum for fremtiden. Den fjerne fremtiden.

- Museer er til for å vare lenge. Dette kan stå i århundrer, fortsetter Piano.

700 millioner kroner Museet er ifølge NRK det største privatfinansierte museum i Norden.

MUSEUMSDIREKTØREN: Gunnar Kvaran ved Astrup Fearnley-museet.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MUSEUMSDIREKTØREN: Gunnar Kvaran ved Astrup Fearnley-museet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det nye Astrup Fearnley-museet har et areal på rundt 8000 kvadratmeter, med en utstillingsplass på rundt 4200 kvadratmeter. Prislappen er på 700 millioner kroner, ifølge Kvaran.

Til sammenligning kostet Operahuset i Bjørvika omlag 4,3 milliarder kroner.

Perlen på Tjuvholmen består av to bygninger: én for museets faste samling og én for midlertidige utstillinger. Særlig karakteristisk er museets tak, som er formet som et seil.

300 journalister På plass på Tjuvholmen i dag er også om lag 300 utenlandske journalister, men ikke nødvendigvis bare for å se hva som henger på veggene i det nye praktbygget.

- De kommer først og fremst fordi det er en stor begivenhet med en såpass kjent arkitekt i spissen, noe det knyttes store forventninger til av internasjonal presse, har Kvaran tidligere sagt til Dagbladet.

Kvaran har tidligere uttrykt sin entusiasme over at bygget er signert stjernearkitekten Piano, og er like fornøyd med valget som ble tatt på åpningsdagen.

- Renzo har skapt en sekvens av forskjellige rom, med forskjellige størrelser og lysforhold, som påvirker utstillingen. Det er ikke en hvit kube. Det er en dynamisk arkitektur som utfordrer kunstnen, sier Kvaran.

Åtte år Åtte år er gått siden museet først ble invitert til å flytte inn i nye lokaler på Tjuvholmen.

- Målet med dette museet er å samle og vise internasjonal kunst i dialog med den norske kunstscenen, sier Kvaran.

Museumsdirektøren og resten av personalet begynte å flytte kunstsamlingen over fra de gamle lokalene i Kvadraturen for om lag to måneder siden - første verk på plass var den 24 tonn tunge Kiefer-hylla.

Les intervju med Astrup Fearnley-museets direktør Gunnar Kvaran her.

Offentligheten må vente Dersom du har lyst til å se praktbygget fra innsida, der blant annet utstillingen «To Be With Art Is All We Ask» henger på veggene, må du likevel vente til lørdag.

KUNSTDRONNINGA: Vår kunstinteresserte dronning er på plass når det nye museet på Tjuvholmen i Oslo åpnes i dag.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KUNSTDRONNINGA: Vår kunstinteresserte dronning er på plass når det nye museet på Tjuvholmen i Oslo åpnes i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I dag er det nemlig pressevisning og en VIP-visning for dronninga som finner sted på Tjuvholmen.

For offentligheten åpner det nye Astrup Fearnley-museet først lørdag klokka 12.

Skuelystne som kribler etter å se det arkitektoniske mesterverket, kan allerede nå besøke skulpturparken lokalisert på utsiden, som åpnet for en drøy måned siden.

STJERNEARKITEKTEN: Den italienske arkitekten Renzo Piano har tegnet Astrup Fearnley-museet, og er selv til stede under åpninga i dag. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
STJERNEARKITEKTEN: Den italienske arkitekten Renzo Piano har tegnet Astrup Fearnley-museet, og er selv til stede under åpninga i dag. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media