Dette danske programmet beskyldes for å være det mest sexistiske og kvinnenedverdigende i verden

Har satt klagerekord.

(Dagbladet): Det er kanskje et av verdens enkleste programkonsepter å gjennomføre, og nå har det blitt et av verdens mest kontroversielle også.

Den danske rikskringkasteren DR2 har fått verdensomspennende oppmerksomhet, og kritikk, for debattprogrammet «Blachman», som blir kalt «det mest sexistiske tv-programmet noensinne».

Det hele går ut på at den danske programlederen og jazzmusikeren Thomas Blachman sitter i en sofa sammen med en gjest og ser på splitter nakne damer. De to mennene i sofaen skal så bedømme og kritisere kvinnenes utseende mens de står der uten en tråd og uten mulighet til å si et eneste ord til sitt forsvar.

BBC-sjokk Den britiske BBC-reporteren Emma Jane Kirby var med på innspilling og skrev i går en artikkel om hvordan hun opplevde programmet. Ifølge reporteren var det ukomfortabelt å bevitne Blachman og gjesten hans sitte og diskutere kvinnens kjønnshår.

- Jeg liker egentlig ikke voksing og barbering der nede, sa Blachman, som også er kjent som «X Factor»-dommer, før han kommenterte at kvinnen hadde pene føtter.

Mange av de andre kommentarene er i samme kategori.

«Du har veldig framtredende brystvorter», «hvordan fungerer den fitta der, jeg skjønner det ikke» og «jeg liker egentlig mindre bryster enn det du har, beklager», er noe av det de nakne kvinnene har fått som tilbakemelding.

Og det er aldeles ikke alle tilbakemedlingene som er ment som kritikk. Som du kan se i klippet over er Blachmann og sexolog Sten Hegeler svært fornøyd med bakenden til en tatovert kvinne.

- Du har veldig fin rumpe. Ja, nesten en negerrumpe.

Rasende dansker Kvinnene får betalt rundt 2000 kroner for opptredenen. Kritikken har ikke latt vente på seg.

Den danske komikeren og feministen Sanne Søndergaard er rasende.

- I Danmark er ikke sexisme et tema i det hele tatt. Og så kommer de i tillegg slengende med dette programmet. Det er sexistisk søppel. Jeg beklager, men selv om det er ment positivt har ikke menn rett til å kommentere kroppen min bare på grunn av at jeg er en kvinne, sier hun til BBC.

Dagbladets kulturredaktør Geir Ramnefjell, som tidligere har skrevet en kommentar om programmet, mener dansk tv og kulturliv egentlig  burde nedsette en granskingskommisjon for å finne ut hvordan dette kunne finne veien til skjermen. Han tror ikke et slikt program kunne bli sendt her til lands.

- I Norge mangler vi de to bestanddelene som gjør dette programmet til den ultimate danske hybris. Nummer én: den over lang tid kraftige dyrkingen av forakten for det «politisk korrekte». Nummer to: danskenes fantastiske suksess som film- og tv-nasjon. I «Blachman» er de to forent i en slags «dark side of the force», der en krampaktig subversiv livsanskuelse vipper over i det banale og brutale. Kombinert med egen, usvikelig tro på programkonseptets originalitet. På tanken om at her serverer vi publikum noe rått, usminket - men samtidig grunnleggende, underholdende og eksistensielt. Bortsett fra at innholdet er fullstendig banalt. Dette er skyggesiden av dansk tv-genialitet, skriver han.

Kvinnen fornøyd BBC-reporter Kirby møtte barneskolelæreren Nina, en av de nakne kvinnene som stilte opp hos Blachman, etter sending. Hun hadde imidlertid en positiv opplevelse av programmet. Ifølge Kirby fikk Nina en slags maktfølelse av å stå der, men innrømmer at hun skulle ønske at hun kunne åpne munnen når de to mennene i sofaen satt og diskuterte arret hun hadde fått etter et keisersnitt.

Thomas Blachman selv forsvarer programmet og nekter for at det er nedverdigende eller sexistisk.

- Kvinnekroppen tørster etter mannens ord. Vi har fått så mange negative tilbakemeldinger fra aggressive feminister som jeg ærlig talt ikke hadde forventet. Jeg hadde selvfølgelig lyst å provosere litt, men programmet er ikke sexistisk, sier han til BBC.

Også den danske rikskringkasteren DR har måttet rykke ut for å forsvare seg selv etter at programmet ifølge BBC har satt klagerekord i Danmark. Hun nekter for at de jakter seertall med pupper og rumper.

- Blachman har ikke satt noen seerrekorder hos oss, langt der ifra. DR2s mål er å skape debatt rundt viktige emner i samfunnet. Og dette programmet har skapt debatt, sier redaktør Sofia Fromberg.