HVA SKJER MED KUNSTEN? Regjeringen åpner for å rive Y-blokka med det berømte Picasso-verket i sandblåst betong. Foto: Berit Roald / Scanpix
HVA SKJER MED KUNSTEN? Regjeringen åpner for å rive Y-blokka med det berømte Picasso-verket i sandblåst betong. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

- Dette er absolutt ikke måten å gjøre det på

Picassos arvinger bekymret for kunsten i Regjeringskvartalet.

(Dagbladet): Kunstneren Pablo Picassos arvinger reagerer på planene om å rive Y-blokka i Rejeringskvartalet, der den ene endeveggen består av naturbetongkunstverket «Fiskerne», tegnet av Picasso og sandblåst av Carl Nesjar i 1970.

Det finnes også verker av den norsk-spanske kunstnerduoen i bygningens foaje.

Til NRK uttrykker Claudia Andrieu i Administration Picasso, som forvalter rettighetene til Picassos arvinger, stor skuffelse over ikke å ha hørt fra norske myndigheter, over ei uke etter at beslutningen om å rive blokka ble tatt.

- Myndighetene kan ikke bare kutte i bygningen og flytte Picassos verker. Dette er absolutt ikke måten man behandler kunst på, sier hun.

Moralske rettigheter - Det har med rettigheter å gjøre, men det har i større grad med et kunstnerlig anliggende å gjøre. Vi må ikke glemme at Picassos arbeider er en skatt for veldig mange mennesker og at det finnes moralske rettigheter som handler om å beskytte kunstnerens verk. Dette skulle norske myndigheter ha tatt i betraktning, sier Andrieu til NRK.

Flere har uttrykt bekymring for hva som skjer med Picasso-kunsten dersom Y-blokka rives. Mange mener det ikke vil yte kunsten rettferdighet å simpelthen plassere den et annet sted.

President Kim Skaara i Norske Arkitekters Landsforening har sagt til Dagbladet at en eventuell flytting vil by på problemer

- Dette må klareres med kunstnerne og etterkommerne til kunstnerne, sier Skaara.

Vil ta kontakt Seniorrådgiver Helge Kvandal i Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier til NRK at det er meningen å etterhvert diskutere saken med Picassos arvinger.

- Regjeringen ønsker å ta vare på kunsten i Y-blokka. Det har ikke vært dialog med Administration Picasso før regjeringen vedtok å rive Y-blokka. Nå som beslutningen er fattet vil departementet ta kontakt og starte dialogen med rettighetshaverne, sier Kvandal.