Dette er Amanda Gorman

22-åringen ble historisk under innsettelsen av president Joe Biden.

VILL HYLLEST: Amanda Gorman (22) hylles etter at hun leste opp diktet «The Hill We Climb» under innsettelsesseremonien til Joe Biden. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble Joe Biden innsatt som president i USA, og Kamala Harris som den første kvinnelige visepresident i landet. Det var derfor allerede duket for en historisk begivenhet.

Men det var en 22 år gamle Amanda Gorman som stjal oppmerksomheten under seremonien, som den yngste personen til å framføre dikt under presidentinnsettelsen i USA.

På tvers av internett lurer «alle» på hvem den unge poeten er.

Den yngste

Hun er poet og aktivist, kjent for å ta opp temaer som feminisme, rasisme og undertrykking. Det kom tydelig fram under diktopplesningen på Capitol Hill. Nyhetsbyrået AP trekker fram linjen: «even as we grieved, we grew» – «selv da vi sørget, vokste vi», fra diktet «The Hill We Climb».

Hun er den sjette poeten som opptrer på en presidentseremoni. Hun fulgte i fotsporene til storheter som Robert Frost og Maya Angelou. 22 år gammel er hun også den desidert yngste.

Det skal ifølge amerikanske medier ha vært Bidens kone Jill som anbefalte Gorman.

Hun er den første personen til å få tittelten « National Youth Poet Laureate», en tittel som gis til ung person som demonstrerer dyktighet innen kunst, spesielt poesi.

Gorman har også studert ved Harvard.

DEN YNGSTE: Hun er den sjette poeten som opptrer på en presidentseremoni. Hun fulgte i fotsporene til storheter som Robert Frost og Maya Angelou. 22 år gammel er hun også den desidert yngste. Retuers/NTB
DEN YNGSTE: Hun er den sjette poeten som opptrer på en presidentseremoni. Hun fulgte i fotsporene til storheter som Robert Frost og Maya Angelou. 22 år gammel er hun også den desidert yngste. Retuers/NTB Vis mer

Hyllet

At Gorman ble superstjerne på kort tid kunne man raskt merke på sosiale medier.

Under én time etter innsettelsesseremonien steg følgertallet hennes fra 36 000 følgere til over 300 000 følgere på Twitter. Samtidig ble kontoen hennes verifisert.

Gorman har tidligere gitt ut to bøker. Begge gikk til toppen av Amazons bestselger-liste etter gårsdagens sermoni.

- Takk til alle som støtter meg og mine ord, skriver Gorman på Twitter.

Hun ble også hyllet av flere av USAs mektigste menn og kvinner.

Den tidligere demokratiske presidentkandidaten, Hillary Clinton, var rask til å hylle 22-åringen på Twitter.

- Hun lovet meg å stille som president i 2036, og jeg klarer nesten ikke vente, skriver Clinton om Gorman.

Også Oprah Winfrey tok seg tid til å hylle den ynge poeten.

- Jeg har aldri vært stoltere av å se en ny, ung kvinne hevde seg. Bravo, bravo, skrev TV-stjernen på Twitter.

Av Winfrey fikk Gorman en ring i form av en burfugl fra merket Rare Origin, og et par gull-øredobber fra den greske designeren Nikos Koulis som Gorman hadde på seg under innsettelsen.

- Et romvesen

Gorman er født og oppvokst i Los Angeles og studerte sosiologi ved Harvard.

Gorman har sagt at hun vokste opp i et hjem med begrenset TV-tilgang. Hun hadde en talefeil som barn, og hun har beskrevet seg selv som et «rart barn» som likte å lese og skrive, ifølge Glamour.

- Jeg tilbrakte mesteparten av barneskolen overbevist om at jeg var et romvesen, sa hun til magasinet.

Gorman har sagt at hun har en lydprosessforstyrrelse og er overfølsom for høye lyder, ifølge New York Times.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer