«Anton og andre flokkdyr»

Dette er årets beste barnebok, ifølge 10 000 barn

Forfatter Gudrun Skretting fikk pris for beste barnebok, etter en kåring blant 10 000 barn.

VANT: Forfatter Gudrun Skretting har skrevet boken «Anton og andre flokkdyr» som vant pris for beste barnebok. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VANT: Forfatter Gudrun Skretting har skrevet boken «Anton og andre flokkdyr» som vant pris for beste barnebok. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Boka «Anton og andre flokkdyr» av Gudrun Skretting vant bokhandlerkjeden ARKs barnebokpris for 2017.

Prisen er avgjort etter en kåring gjort blant 10 000 femte-, sjette- og sjuendeklassinger fra hele landet.

- Det er utrolig stas at det er barna som har stemt den frem, det er jo dem vi skriver for, sier Gudrun Skretting (46) til Dagbladet.

- Være kul og passe inn

Boka er Skrettings andre bok, og en frittstående oppfølger til boka «Anton og andre uhell» fra i fjor.

«Anton og andre flokkdyr» handler om Anton Albertsen, som skal begynne på ungdomsskolen. Hans plan er å bare gli umerkelig inn, men ved et uhell tror de kule gutta at Anton er en av dem. Og det viser seg at det å være kul slett ikke er lett.

- Den tar opp temaer som jeg tror mange barn er opptatt av, å være kul og å passe inn, og å ta vare på hverandre. Det er mange kloke barn i femte, sjette og sjuende klasse, som ikke bør undervurderes, sier Skretting.

Inspirert av Per Fugelli

Til den første boka ble hun blant annet inspirert av den nå 18 år gamle sønnen sin, som da han gikk på ungdomsskolen måtte holde et foredrag om hormonet østrogen foran klassen på ungdomsskolen.

- Det var fryktelig pinlig, men han er kommet over det nå, sier Skretting.

Mens «Anton og andre flokkdyr» er inspirert av den nå avdøde Per Fugelli:

- Den er inspirert av Per Fugelli, og det han sa om at vi skal ta vare på flokken vår. Så det ligger et alvorlig tema i bunnen, selv om det er mye humor, sier Skretting.

De andre nominerte bøkene var Siri Pettersen: «Bobla», Maria Parr: «Keeperen og havet», Ingunn Thon: «Ollis» og Eldrid Johansen: «Faraos forbannelse».

- Humor og alvor

Maria Cecilie Granli-Brekke, kategorisjef for barn og ungdom i ARK Bokhandel, sier at Skretting har skrevet en bok som mange barn kan kjenne seg igjen i.

- Hun har skrevet nok en utrolig morsom og velskrevet bok, som byr på en god blanding av humor og alvor.

- Den passer like godt for gutter som for jenter, og beskriver overgangen mellom barneskole og ungdomsskole på en utrolig treffende måte, sier Granli-Brekke i en pressemelding fra ARK.

Et av barna i juryen har sagt følgende om boka, ifølge pressemeldingen:

- Anton og andre flokkdyr var en perfekt bok. Vi gledet oss hver gang vi skulle lese fordi han fant på så mye rart og det var spennende å lese det. Det var mye handling, og det ble aldri kjedelig.

- Det var bra at boka prøvde å fortelle at man må være den man er og ikke prøve å etterligne andre og ikke ødelegge vennskap eller kjærlighet.

Prisen ble delt ut av kulturminister Linda Hofstad Helleland under et arrangement i Gyldendalhuset i dag, der forfatteren mottok 25 000 kroner og et litografi.

I fjor vant Iben Akerlie ARKs barnebokpris i fjor for sin debutbok «Lars er lol».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer