Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Pressefotografenes klubb

Dette er «Årets bilde» 2017

Stor fotokåring: mye skyhøyt bra - mye dårlig.

OMSLYNGET KJÆRLIGHET: Russiske Vlad Belomoin og Alina Snigiryova, begge 18 år, har flyttet til forstaden Greenlandia utenfor St. Petersburg. De kjenner ingen, men har katten og hverandre. Vakkert, Årets bilde. Foto Katinka Hustad
OMSLYNGET KJÆRLIGHET: Russiske Vlad Belomoin og Alina Snigiryova, begge 18 år, har flyttet til forstaden Greenlandia utenfor St. Petersburg. De kjenner ingen, men har katten og hverandre. Vakkert, Årets bilde. Foto Katinka Hustad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets pressefotografer, PK (Pressefotografenes klubb), feiret seg selv og delte ut priser i ettermiddag. Den gjeveste fotoprisen, «Årets bilde» for 2017, gikk til den unge frilanseren Katinka Hustad. (Se oversikt over alle vinnerne i infoboksen under artikkelen).

I år har norske pressefotografer deltatt i fotokonkurransen, som inneholder en rekke kategorier. Til sammen 2907 fotografier og 70 videoer var med i konkurransen.

Økning på ti prosent

- Det er en økning på om lag ti prosent i forhold til 2016. Men så har vi også hatt en liten medlemsøkning, så interessen er som tidligere år, sier den nye lederen av PK, Jarle Aasland, fotograf i Stavanger Aftenblad.

KAMPEN: 1. pris Portrett. Foto: Espen Rasmussen, VG
KAMPEN: 1. pris Portrett. Foto: Espen Rasmussen, VG Vis mer

Han forteller at nivået er skyhøyt, men at det er også er mye middelmådighet.

- Blant så mange bilder er det, ja, jeg skal ikke si at nivået er dårlig, men mye er middelmådig. Men det beste er skyhøy internasjonal klasse, sier Aasland til Dagbladet.

Mangler konkurransegen

Dagbladets Jørn Moen er en meget habil fotograf, ikke minst kjent for sine bilder for Magasinet. Han beskriver seg mer som en featurefotograf enn en ren nyhetsfotograf. Men å delta i konkurranser, er han ikke særlig interessert i.

- Det er 20 år siden jeg deltok i en konkurranse sist, sier han.

ALENE I SKODDEHEIMEN: 2. pris Dagligliv i Norge. Foto: Jørn Moen, Dagbladet
ALENE I SKODDEHEIMEN: 2. pris Dagligliv i Norge. Foto: Jørn Moen, Dagbladet Vis mer

- Nei, jeg har nok ikke noe konkurransegen i meg, men jeg ble overtalt av fotosjef Frank Karlsen i Dagbladet om å være med. Og jo, det er hyggelig å vinne, sier Moen, som ikke var til stede under prisutdelingen, der han fikk en 2. plass i kategorien «Dagligliv i Norge».

Mye bra - mye dårlig

Juryen er ikke bare full av lovord, men tar også et oppgjør med deler av fotostanden, og skriver i begrunnelsen: «Norsk fotojournalistikk er i verdensklasse. Toppnivået er skyhøyt. Men bunnivået er like dypt».

Når fotografene kommer ut av Ring 1 og oslogryta, blir bildene mer spenstige, fastslår juryen.

LIKEKJØNNET LYKKE: 1. pris Nyhetsreportasje i Norge. Foto: Annemor Larsen, VG
LIKEKJØNNET LYKKE: 1. pris Nyhetsreportasje i Norge. Foto: Annemor Larsen, VG Vis mer

«Nyhetsbildene fra utland var gjennomgående langt bedre enn de fra vårt eget land. Hvorfor er det slik, undrer vi?», skriver juryen.

Unge stemmer briljerer

«Det er mange unge stemmer som briljerer, både blant studenter og nyutdannede. Det lover godt for fotojournalistikken fremover. Blant de lange dokumentarene var også prosjekter fra mer erfarne fotografer som viser uhyrlig iherdighet og pågangsmot», skriver juryen videre.

- At det er en ung frilanser, og som i tillegg er kvinne, som vinner «Årets bilde», er veldig gledelig, sier PK-leder Aasland.

Årets bilde/video-juryen har bestått av Søren Pagter, Christina Marie Gonzalez Ulriksen, Linda Bournane Engelberth, Kim Nygård, Mette Nyseter, Daniel Sannum Lauten og Kristoffer Kumar.

SYRIAKRIGENS OFRE: 1. pris Nyhet - utland. Harald Henden, VG
SYRIAKRIGENS OFRE: 1. pris Nyhet - utland. Harald Henden, VG Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!