MGP:

Dette er årets deltakere

Årets deltakere til Melodi Grand Prix er klare.

MGP: Mandag 11. januar presenterer NRK de seks artistene som er forhåndskvalifisert til finalen, og de fire artistene som skal konkurrere i den første delfinalen førstkommende lørdag 16. januar. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et år har gått siden Ulrikke Brandstorp vant finalen i Melodi Grand Prix og skulle representere Norge i Eurovision Song Contest i Rotterdam. Men coronapandemien tok knekken på håpet om å ta seieren hjem til Norge i 2020, og den internasjonale finalen i Nederland ble utsatt med ett år.

FJORÅRETS VINNER: Ulrikke Brandstorp vant MGP i 2020. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FJORÅRETS VINNER: Ulrikke Brandstorp vant MGP i 2020. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Istedenfor å sende Brandstorp på nytt, som mange andre land valgte å gjøre med fjorårets vinnere, bestemte NRK at de ville arrangere Melodi Grand Prix som vanlig, med nye håpefulle artister.

Mandag presenterer NRK de seks artistene som er forhåndskvalifisert til finalen, og de fire artistene som skal konkurrere i den første delfinalen førstkommende lørdag 16. januar.

Dagbladet følger pressekonferansen direkte.

Her er årets artister:

TIX (forhåndskvalifisert finale)

LÅT: «Ut Av Mørket» Tekst og melodi: Andreas Haukeland

FORHÅNDSKVALIFISERT: TIX er forhåndskvalifisert Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORHÅNDSKVALIFISERT: TIX er forhåndskvalifisert Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Bak navnet TIX finner vi Andreas Haukeland (27) fra Bærum, en av Norges aller største artister. Andreas forteller at karakteren med pels, solbriller og pannebånd fikk navnet TIX som følge av en oppvekst med diagnosen Tourettes syndrom. Han valgte å ta eierskap til kallenavnet og gjorde det til sitt artistnavn.

I 2015 fikk han sitt første store gjennombrudd med russelåten «Sjeiken» som ble det årets partylåt for russen. Til tross for omfattende debatt blant foreldre og i musikkbransjen, lå hans første album «Dømt og Berømt» over 70 uker på VG-lista.

Siden den gang har TIX hatt hele syv låter som nummer 1 på Spotify i Norge, og underveis har han omvendt både bestemødre og barn til fans. Under coronavåren 2020 ble låten «Karantene» allemannseie over natten og i starten av mai hadde han hele 11 låter på topp 200 i Norge.

- Dere kan forvente noe annereldes. Det har vært en tung tid og nå skal vi ut av mørket. Jeg lover dere det villeste dere har sett av meg, sier Haukeland under NRKs annonsering.

Atle Pettersen (forhåndskvalifisert finale)

LÅT: «World On Fire»

KLAR: Atle Pettersen er klar for finale. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KLAR: Atle Pettersen er klar for finale. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Atle Pettersen (31) er NRK-profil, vokalist, låtskriver og programleder fra Skien.

Han er tidligere kjent som vokalist i bandet Above Symmetry og The Scheen. I 2014 vant The Scheen Emergenza festival, verdens største musikkonkurranse for usignerte band med hele 34 000 deltakere fra 150 land. Atle Pettersen hadde sitt gjennombrudd i X-factor i 2010, og ga samme år ut debutsingelen «Light on» som soloartist. Låten nådde 6. plass på VG-lista. I 2011 kom debutalbumet «Based on a true Story», som gikk rett inn på en 3. plass på VG-lista.

Atle er godt bevandret i musikkonkurranser på TV og har ved siden av debuten i X-factor vært å se i både Stjernekamp 2013 og The Hit 2014. Han vant dessuten Skal vi danse i 2011. De siste fire årene har han også vært programleder for Beat for Beat på NRK.

De senere år har han gitt ut mest musikk på norsk og har også skrevet låter for andre artister, blant annet «Darkside» for Alan Walker. Høsten 2020 gav han ut sitt første julealbum «Tusen julelys».

- Hele livet mitt har ledet opp til dette øyeblikket, sier Pettersen.

Stina Talling (første delfinale)

«Elevate»

Tekst/Melodi: Bård Mathias Bonsaksen, Hilda Stenmalm, Stina Talling, Eirik Hella, Monika Engeseth

Stina Talling (17) fra Bergen startet med YouTube-videoer i 2013 og har siden det hatt mye å gjøre ved siden av skolegangen. På YouTube har hun nesten 17 millioner avspillinger av sine personlige og humoristiske videoer. I 2019 fikk hun platekontrakt med Sony Music og har gitt ut flere låter: «Fortid til fremtid», «Jada Jada» med Cherie Mwangi, «En gang til» med Eirik Lyng, «Livet Nå» og en film-score «En rakett til måneland» fra Netflix-filmen «Månereisen» i 2020.

Stinas største hit «Mer enn god nok» som hun var med på å skrive for BlimE, har streamet over 12 millioner ganger. Denne låten opptrådte hun blant annet med på VG-lista på Rådhusplassen i Oslo, noe som var hennes første liveopptreden. I tillegg har hun figurert i TV-serier som Influenserne og Tenåringssjokket. Stina ble i 2018 nominert i kategorien «årets morsomste» under Gullsnutten, og i 2019 ble hun nominert i kategorien «stjerneskudd» i Nickelodeon 2019 International Kid's Choice Awards.

Stavangerkameratene (forhåndskvalifisert finale)

LÅT: «Barndomsgater»

Tekst/melodi: Tommy Fredvang, Lars Horn Lavik, Robin Sharma og Glenn Lyse

De fire artistene som utgjør Stavangerkameratene har i tillegg til utgivelser og konserter blitt kjent for et stort publikum via TV. Kjartan Salvesen vant Idol i 2004, Tommy Fredvang er bl.a. kjent fra X- Factor i 2009, Stjernekamp i 2015 og suksessen «Vi elsker ABBA», Glenn Lyse vant Idol i 2007 og Ole Alexander Mæland har bakgrunn som vokalist i Elle Melle og deltok i The Voice i 2012.

STAVANGERKAMERATENE. FOTO: NRK
STAVANGERKAMERATENE. FOTO: NRK Vis mer

Fire år etter sin debut har gutta i Stavangerkameratene nå to album bak seg, over 50 millioner strømminger på Spotify, over 6 millioner visninger på YouTube, flere gull- og platinatriofeer og en rekke norgesturnéer. De regnes i dag som en av Norges mest populære liveband

Kaja Rode (forhåndskvalifisert finale)

LÅT: «Feel Again»

Tekst/melodi: Magnus Martinsen, Mirjam Johanne Omdal, Andreas Gjone og Erika Dahlen

Kaja Rode er en 22 år gammel sanger født i Oslo som deltok på The Voice 2017, der hun fikk alle dommerne til å snu seg på blind audition. Hun vokste opp i Ulsteinvik på vestlandet og gikk på musikklinja ved Volda videregående skole. Kaja har tross sin unge alder stått på mange scener og har lang erfaring med å opptre på ulike arrangementer. Hun elsker musikken til blant andre Sam Smith, John Legend og Sia, og inspireres også av mange norske artister.

Til daglig studerer Kaja Retail Management på BI og jobber med låtskriving, og hun har de siste årene jobbet mye med musikken og å utvikle stemmen sin videre. Nå er hun klar for MGP, i et samarbeid med låtskrivere som kom til via NRK og MGP. Det har resultert i en låt som virkelig får vist fram artisten Kaja Rode.

Jorn (første delfinale)

LÅT: «Faith Bloody Faith»

Tekst/Melodi: Åge Sten Nilsen, Jørn Lande, Eirik Renton, Kjell Åge Karlsen

Jorn, eller Jørn Lande (52) som er hans fulle navn, har vokst opp på Rjukan og bor nå i Fredrikstad.

JORN. FOTO: NRK
JORN. FOTO: NRK Vis mer

Han har nærmere 50 internasjonale albumutgivelser bak seg og er oppført på de største salgslistene rundt om i verden, inkludert Billboard. Jorn er kjent for sin store vokalkapasitet, og er påstått å være den største norske musikalske eksporten siden A-ha.

De fleste nordmenn kjenner igjen Jørn som stemmen til den berømte fotballsangen «Alt for Norge» fra 1994, og han har gjort flere sportsrelaterte låter oppgjennom årene, blant annet «Got a mind set on gold» fra sommer OL 1996 i Atlanta og «Famous» til vinter OL 2002 i Salt Lake.

Jorn deler scenen med sine medmusikanter Kjell Åge Karlsen, Øyvind Strønen og Eirik Renton.

Blåsemafian (første delfinale)

LÅT: «Let Loose»

Tekst/Melodi: Jørgen Lund Karlsen, Sigurd Evensen, Stig Espen Hundsnes, Benjamin Sefring, Caroline Teigen.

Blåsemafiaen er en av de mest anerkjente blåserekkene i Norge og Europa og består av Sigurd Evensen (27) fra Oslo på trombone, Stig Espen Hundsnes (32) fra Stord på trompet og Jørgen Lund Karlsen (27) fra Fredrikstad på saxofon.

Blåsemafian har samarbeidet med en rekke artister som Marcus & Martinus, Madcon, Cezinando, Angelina Jordan i tillegg til opptredener ved flere TV-produksjoner. De siste årene har mafiaen tatt steget frem på scenen for selv å være artisten. De leverer høy energi, unik attitude og musikalitet på internasjonalt nivå.

Featuring artist på Let Loose er Caroline (Hazel) Teigen.

Beady Belle (første delfinale)

LÅT: «Playing with fire» Tekst/Melodi: Beady Belle

Beate Lech (46), kjent som Beady Belle, er en vokalist, artist, låtskriver og produsent med et stort internasjonalt publikum. Hun har turnért i store deler av verden siden tidlig på 2000-tallet og har sa Barndomsgater marbeidet med verdensstjerner som Jamie Cullum og R&B artisten India.Arie, Dee dee Bridgewater, samt Joshua Redman og Jarle Bernhoft. Hun har opptrådt på store, internasjonale festivaler og konsertscener som Royal Albert Hall. Beady Belle gjorde seg bemerket i Stjernekamp høsten 2019, noe som ble en døråpner til et større og bredere publikum i Norge.

Beady Belle er likevel først og fremst kjent fra sine egenproduserte utgivelser, der hun er frontvokalist, bandleder og skriver alt av musikk og tekst. Hun produserer og programmerer dessuten alt. Hun har til nå gitt ut åtte kritikerroste album (på Bugge Wesseltofts plateselskap). Dagbladets anmelder trillet høyt på terningen og kalte henne «Norges svar på Beyonce».

Rein Alexander (forhåndskvalifisert finale)

LÅT: «Eyes Wide Open»

Tekst/melodi: Rein Alexander Korshamn, Christian Ingebrigtsen, Kjetil Mørland

RETUR: Rein Alexander deltar i MGP i år igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RETUR: Rein Alexander deltar i MGP i år igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sang og musikk stod sentralt i Rein Alexanders (49) oppvekst. Allerede som sølvgutt tok sangen ham rundt i hele Norge og verden over. I dag er han en skolert og selvlært, rutinert formidler og fortolker av mange musikalske stilarter.

Norge, USA, Island, London, Italia og Sverige er steder han har kalt hjemme, både som student og profesjonell. Han har mottatt utmerkelser ved skoler som Royal Academy of Music og The Reykjavik Academy of Singing and Vocal Arts. I 2003 stemte det norske folket ham fram til seier i NRK-programmet Kjempesjansen.

Rein Alexander har gjort utallige konserter og turneer for store publikum. Han har også spilt roller som Jean Valjean i «Les Miserables», Anatoly i «Chess», Terje Vigen, Caston i «Skjønnheten og udyret», Shere Kahn i «Jungelboken», Anton Fugger i «Which witch» med flere.

I 2020 deltok Rein i delfinale under MGP, der han tok det norske folk med storm med sangen One last time, og dermed tok seg videre til den store finalen i Trondheim.

- Jeg er her for å si at vi må være snille med hverandre, ta det med ro, livet er en fest, sier Rein Alexander.

KEiiNO (forhåndskvalifisert finale)

LÅT:«Monument»

Tekst/melodi: Tom Hugo Hermansen, Alexander Nyborg Olsson, Fred Buljo, Alexandra Rotan og Rüdiger Schramm

VANT I 2019: KEiiNO er tibake i Melodi Grand Prix. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VANT I 2019: KEiiNO er tibake i Melodi Grand Prix. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Kombinasjonen av dansbar pop og samisk joik trollbandt Europa, og KEiiNO fikk flest publikumstemmer av alle under Eurovision 2019. «Spirit in the Sky» var verdens nest mest virale låt på Spotify, den var på hitlistene i flere Europeiske land, toppet VG-lista og ble nominert til Spellemann for Årets låt.

Siden debuten i MGP2019 har KEiiNO gitt ut 14 sanger som til nå er strømmet over 60 millioner ganger. De har turnert over hele Norge, spilt for fulle hus i Europa og Australia og ble utnevnt til FN-ambassadører for urfolksspråk. Nå stiller de seg igjen til disposisjon for poplandslaget.

De forteller at «Monument» handler om sporene vi etterlater oss, opplevelsene man husker, de sterke relasjonene. Den er en hyllest til de som beriker andres liv, men som ikke får statuer reist eller gater oppkalt etter seg.

- Vi liker denne låta bedre, sier KEiiNO til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer