Slik jeg kjenner den tyrkiske forfatteren Ahmet Altan (68) etter å ha møtt ham i Oslo og Istanbul, er han en vennlig og åpenhjertig mann og en frodig forfatter. Dypt engasjert i hjemlandets skjebne og Tyrkias forhold til resten av Europa.
Han har i alle år vært en populær og frittalende avisspaltist, og romanene hans har en stor leserkrets i Tyrkia. Fra 2007 til 2012 var han redaktør i avisa Taraf (Ståsted), som tok til orde for et nærmere forhold mellom Europa og Tyrkia og en forsoning mellom myndighetene og den kurdiske minoriteten. Avisa ble stengt i 2016.
Tyrkisk kaos
«Europa trenger Tyrkia,» sa Ahmet Altan da jeg møtte ham i 2007. «Europa trenger litt kaos. Uten kaos stagnerer man. Man klarer ikke skape.» Han mente at Tyrkia trenger å være knyttet til EU, men også at Europa trenger innflytelse fra fargerikdommen og det kreative kaoset i tyrkisk kultur. Altan spådde at dersom Europa fortsatte å avvise Tyrkia, ville det kunne ende med et diktatur. Det siste har han utvilsomt fått rett i.
Den mangfoldige og skapende siden av Tyrkias kulturliv har som kjent vært forfulgt og forsøkt utradert av det sittende regimet. Journalister og redaktører er fengslet. Ahmet Altan ble arrestert etter unntakstilstanden som ble innført etter kuppforsøket sommeren 2016. For et år siden ble han i en rettssak i Istanbul dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for å anke, sammen med sin bror Mehmet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger