Julefilmer på TV og strømmetjenester 2021:

Dette er årets julefilmer

I år som i fjor er det et stort utvalg av julefilmer på TV og strømmetjenestene. I denne saken skal Dagbladet etter beste evne gi deg en oversikt over julefilmene du kan se på TV og strømmetjenestene i år.

JULETRADISJON: Da Dagbladet i 2008 inviterte leserne til å kåre tidenes beste romantiske komedie, gikk «Love Actually» av med en overlegen seier. Gjennom årene har filmen blitt en juletradisjon for mange. Video: UniversalMovies / YouTube Vis mer
Publisert

En av de beste måtene å komme i julestemning på er å sette seg godt til rette og sette på en julefilm.

Nordmenn er kjent for å være glade i tradisjoner, og julefilmer er intet unntak. Faktisk ser 80 prosent av nordmenn den samme julefilmen hvert år, viser en fersk nasjonal undersøkelse fra Respons Analyse på vegne av høyttalerselskapet Sonos.

I undersøkelsen deltok 1109 nordmenn, og de ble også spurt om hvilken julefilm de liker best og minst. Filmen «Die Hard» er en film mange har sett, men den blir ikke sett på som noen favoritt blant respondentene. Ni prosent liker den minst, og er dermed den minst populære julefilmen, ifølge respondentene.

På den andre siden troner «Tre nøtter til Askepott» på toppen der 22 prosent anser den som favoritt. «Love Actually» tar andreplassen og er favoritten blant 15 prosent av respondentene.

Etter hvert som inntoget av en rekke strømmetjenester har kommet kan det være vanskelig å finne fram til julefilmene. Dagbladet har under samlet et utvalg julefilmer som vises på TV-kanalene og strømmetjenestene i år.

«Love Actually» (2003)

Det er liten tvil om at mange nordmenn har et nært forhold til kjærlighetskomedien fra 2003, med Hugh Grant i hovedrollen.

I 2008 kåret Dagbladets lesere «Love Actually» til den beste romantiske komedien gjennom tidene. I Storbritannia er den kåret til britenes favorittjulefilm.

I rollegalleriet møter vi blant andre Hugh Grant, Keira Knightley, Colin Firth, Emma Thompson og Liam Neeson.

«Love Actually» vises på TV 2 25. desember klokka 21:25, og på TV 2 Livsstil 31. desember klokka 21.00. Den vises også på TV 3 23. desember klokken 21.00.

Den er også tilgjengelig på Netflix, Viaplay og Amazon Prime.

DANSER JULA INN: Hugh Grant som dansende statsminister i «Love Actually». Reporter: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

«Tre nøtter til Askepott» (1973)

Tradisjon tro vises «Tre nøtter til Askepott» på NRK julaften. Den tsjekkiske julefilmen fra 1973 har faktisk blitt vist på NRK hver jul siden 1996.

Den norske versjonen har blitt spesielt kjent for dubbingen til skuespiller Knut Risan, som har stemmen til alle rollene i filmen.

I juni kom den triste nyheten om at hun som spilte Askepott i filmen, Libuse Safrankova, var død. Hun ble 68 år gammel.

For øvrig kom den norske nyinnspillingen av filmen i år, med artist Astrid Smeplass i rollen som Askepott, og skuespiller Cengiz Al i rollen som prinsen. Den har TV 2 fått rettighetene til å vise på neste års julaften, bekreftet pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl til VG i november. Dermed får NRK neste år konkurranse om seertallene til «Tre nøtter til Askepott».

«Tre nøtter til Askepott» vises på NRK 1 julaften.

SER DU FORSKJELLEN?: «Tre nøtter til askepott» ble i 2015 modernisert med 7,4 millioner kroner fra EØS-kassa til regjeringen. Se forskjellen her. Video: EØS-midlene, Utenriksdepartementet Vis mer

«The Holiday» (2006)

Denne romantiske komedien fra 2006 inneholder et stjernelag av skuespillere i rollene - blant dem Cameron Diaz, Kate Winslet og Jude Law.

Amanda Woods (Diaz) bor i California, mens Iris Simpkins (Winslet) bor i en liten by på den engelske landsbygda. Jula nærmer seg og begge trenger pause fra sine kjærlighetsforhold. De får kontakt på Internett, og bestemmer seg enkelt og greit for å bytte hus med hverandre. Det viser seg at Amanda møter Iris' bror som hun blir god venn med, mens Iris møter på Amandas ekskjæreste i Los Angeles.

«The Holiday» kan du se på Netflix, men bare fram til 31. desember. I tillegg kan du se den på Viaplay.

Den vises også 22. desember 21:00 på TV 2 Livsstil, og 23. desember 22:45 på TV 2. På TV 3 vises den 27. desember klokka 21:00.

«Die Hard» (1988)

Til tross for at handlingens julebudskap er begrenset i denne filmen, har filmen fra 1988 med Bruce Willis i hovedrollen blitt en klassiker for mange i jula.

Til tross for at den ikke er favoritten til respondentene i undersøkelsen til Respons Analyse på vegne av Sonos, har den blitt hyllet av kritikerne. På Rotten Tomatoes, som samler en rekke anmeldelser for filmer, har «Die Hard» fått 94 av 100 mulige poeng.

«Die Hard» er tilgjengelig på Disney+.

Lurte alle - Reklamefilmen med Bruce Willis fikk mange til å glede seg forgjeves. VIDEO: Advanced Auto Parts. REPORTER: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer

«The Nightmare Before Christmas» (1993)

Stop-motion-filmen fra Tim Burton har blitt en stor suksess.

I filmen ender Jack Scellington fra Halloweentown opp i Christmastown der han møter på både alver og julenissen.

Jack blir fascinert av konseptet og bestemmer seg for å ta over kontroller i Christmastown.

Filmen fra 1993 har en rangering på 8 av 10 poeng på filmdatabasen IMDb.

«The Nightmare Before Christmas» er tilgjengelig på Disney+.

«Alene hjemme» 1-5 (1990-2012)

Av «Alene hjemme»-filmene er det nok den første og andre i rekka med Macaulay Culkin i hovedrollen som Kevin som huskes best.

Handlingen i den første filmen er velkjent. Kevin blir etterlatt av familien, og tyvene Harry og Marv er ute etter å bryte seg inn i familiens hus. Kevin har derimot ikke tenkt til å gi seg uten kamp, og de to blir utsatt for alt fra å bli truffet i ansiktet med strykejern til å få hodeskallen flambert av en skjærebrenner.

«Alene hjemme» 1 og 2 fikk en enorm popularitet, og tjente inn over 830 millioner dollar på verdensbasis, ifølge The Numbers. Det tilsvarer rundt 7,4 milliarder kroner.

Til tross for at de to første filmene ble en publikumsfavoritt, kan ikke det samme sies om oppfølgerne. Mens den første «Alene hjemme»-filmen har en IMDb-rangering på 7,6 poeng, har «Alene hjemme 3» en rangering på 4,5 av 10 poeng.

I år kom også en nyinnspilling av klassikeren fra 1990 på Disney+. Filmen «Home Sweet Home Alone» har flere likheter med den første filmen, men har så langt fått laber mottakelse. Blant anmelderne på Rotten Tomatoes har filmen bare 16 poeng av 100 mulige.

Alle «Alene hjemme»-filmene er tilgjengelig på Disney+.

SJOKKERENDE: Flere sjokkerende avsløringer om juleklassikerne «Hjemme alene», «Love actually», «The Holiday» og «Elf» Vis mer

«Hjelp, det er juleferie» (1989)

I den amerikanske komedien planlegger den amerikanske familien Griswold julefeiring hjemme. Det blir derimot ikke den julefeiringen de hadde sett for seg når konas søkenbarn opp med både mann, familie og slektninger. Forholdene ligger derimot til rette for at det ikke blir den julefeiringen familien hadde sett for seg.

Over 30 år etter lanseringen er filmen fortsatt populær, og er anerkjent blant publikum. På IMDb har den fått 7,6 av ti poeng.

«Hjelp, det er juleferie» vises på TV 3 22. desember klokken 18.00. Den er også tilgjengelig på Amazon Prime.

«Reisen til julestjernen» (1976)

En annen tradisjonsrik film for nordmenn på julaften er «Reisen til Julestjernen» med blant andre Hanne Krogh og Knut Risan i hovedrollene. Filmen er basert på Sverre Brandts teaterstykke med samme tittel fra 1924.

I 2012 ble det laget en ny versjon av filmklassikeren fra 1976. Denne vises på NRK Super, og er også tilgjengelig på Disney+.

TRADISJON: Over 40 år etter Reisen til julestjernen ble sendt er den fortsatt en fast tradisjon på NRK i jula. Foto: NRK
TRADISJON: Over 40 år etter Reisen til julestjernen ble sendt er den fortsatt en fast tradisjon på NRK i jula. Foto: NRK Vis mer

«Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» (2013)

Kjell Aukrusts flåklypa-univers er kjent og kjært blant mange nordmenn, og de seinere åra har det kommet flere nye filmer om Reodor Felgen, Solan og Ludvig. En av disse er Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa fra 2013. Den ble innspilt med samme stop-motion-teknikk som ble brukt i den første Flåklypa-filmen fra 1975.

«Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» er tilgjengelig på Netflix, TV 2 Play, Viaplay og HBO Max. Den vises også på TV 2 julaften.

JULEFILM:Det nærmer seg jul, og Flåklypa Tidene-redaktør Frimand Pløsen har lovet bygda snø. Når Ludvig ønsker seg det samme, er ikke oppfinner Reodor Felgen vanskelig å overtale til å bygge verdens kraftigste snømaskin. Regi: Rasmus Sivertsen Vis mer

«Klaus» (2019)

I animasjonsfilmen fra Netflix er handlingen lagt til en strandet øybygd i nord der et postmann er strandet. Postmannen blir i filmen kjent med karakteren Klaus, og filmen forteller en alternativ historie om julenissens opphav.

Filmen ble nominert til en Oscar for beste animerte langfilm for 2019, og både kritikere og publikum har gitt filmen gode skussmål. På IMDb har filmen en rangering på 8,2 av 10 poeng, og anmelderne på Rotten Tomatoes har gitt filmen en rangering på 94 prosent.

«Klaus» er tilgjengelig på Netflix.

«Elf» (2003)

I komedien «Elf» møter seerne den milde og godtroende menneskegutten Buddy, spilt av Will Ferrell, som vokser opp på Nordpolen sammen med alvene. Men han krasjlander ned i livets harde realiteter når han drar til New York på jakt etter sin biologiske far.

For de som er ute etter en morsom film å se i jula kan «Elf» være et godt valg. Den har fått sju av ti poeng på IMDb, og 85 av 100 poeng blant anmelderne på Rotten Tomatoes.

«Elf» kan ses på HBO Max og Prime Time video. Den vises også på TV 3 21. desember klokken 18.00.

«Polarekspressen» (2004)

I animasjonsfilmen fra 2004 har Tom Hanks hovedrollen.

I filmen ligger en gutt fra Michigan i senga si på julekvelden. Han tror ikke lenger at julenissen finnes. Men omsider stopper det store, magiske toget Polarekspressen utenfor huset hans. Toget er på vei mot Nordpolen for å besøke nissen, og tar med seg barn som har mistet troen på julenissen. Gutten ender opp med å komme til Nordpolen og får møte nissen.

«Polarekspressen» er tilgjengelig på Netflix, Amazon Prime og HBO Max. Den vises også på TV 3 23. desember klokken 17:10.

KLASSIKER: «Polarekspressen» er i år tilgjengelig på flere strømmetjenester, og blir også vist på TV 3 i jula. Foto: Warner Bros. Pictures
KLASSIKER: «Polarekspressen» er i år tilgjengelig på flere strømmetjenester, og blir også vist på TV 3 i jula. Foto: Warner Bros. Pictures Vis mer

«A Boy Called Christmas» (2021)

For de som ønsker seg en ny julefilm å se i år, kan Netflix' nye film «A Boy Called Christmas» være et alternativ.

Det nærmer seg jul i England, og tre søsken sitter igjen uten sin mor. Deres tante Ruth (Maggie Smith) kommer på besøk for å fortelle et eventyr om tida før julen fantes og om en gutt som også hadde mistet sin mor.

I hovedrollen møter vi Maggie Smith og Henry Lawful. Av andre roller er den tidligere norske fotballspilleren, og nå skuespiller, Rune Temte. Jim Broadbent, Kristen Wiig, Toby Jones.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer