Julekalender 2021 på TV:

Dette er årets julekalendere

Nedtellinga mot jula er allerede i gang, og for mange betyr det også nedtelling mot årets julekalendere på TV. Her gir Dagbladet deg en oversikt over både nye og gamle julekalendere som blir sendt i år.

COMEBACK: Espen Eckbos nissedrama «Nissene i bingen» har premiere 1. desember. Denne gangen med skuespillere som Jon Øigarden, Atle Antonsen og Kevin Vågenes på rollelisten. Video: Rød Løper/Discovery+

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir i år hele to nye julekalendere på TV i år. NRK kommer med en ny egenprodusert julekalender for andre året på rad. På Discovery kan seerne igjen boltre seg i Espen Eckbos univers, der «Nissene i bingen» skal sendes. I tillegg til de tradisjonelle julekalenderne, kommer også TV 2 med den helt nye dramasatsingen «Julestjerna».

De nye

For barna:

NRK: «Kristiania magiske tivolitheater»

Som tittelen hinter til, dreier «Kristiania magiske tivolitheater» om et juleeventyr fra gamle dager, den gang Oslo het Kristiania.

Handlingen er lagt til 1909, og tar utgangspunkt i et ekte tivoli som lå i sentrum av Kristiania på den tida.

I julekalenderen stifter seerne bekjentskap med ti år gamle Luka som vokser opp med faren med faren sin i fattigstrøket i Vika, rett i nærheten av Kristiania Tivoli. Han har fått høre at barn ikke skal oppsøke tivoliet, men ender opp med å gå seg vill og ender opp i tivoliets magiske teater. Der oppdager han en fantastisk verden han aldri har opplevd maken til. Han får en vennegjeng som blir hans utvidede familie. Men en ond antagonist som eier teateret er villig til å gå langt for å ødelegge teateret til egen vinning.

Både kjente og ukjente spiller i serien. Flere barneroller er naturlig nok med, deriblant har Lukas Langmyr Mabin (11) rollen som Luka.

Av andre skuespillere er blant andre Lena Kristin Ellingsen, Sigrid Husjord, John Emil Jørgensrud og Selome Emnetu. Silya Nymoen, Anne Krigsvoll og Fridtjov Såheim blir også å se.

Julekalenderen hadde et budsjett på hele 82 millioner kroner, ifølge Norsk Filminstitutt. Til sammenlikning hadde NRKs julekalender «Stjernestøv» fra i fjor et budsjett på 60 millioner.

«Kristiania magiske tivolitheater» blir tilgjengelig på NRK 1 og NRK TV 1. desember.

JULEKALENDER: Dette er NRK sin nye julekalender «Kristiania magiske tivolitheater». I hovedrollen har vi Lukas Langmyr Mabin (11). Video: NRK Vis mer

TV 2: «Julestjerna»

Til forskjell fra julekalendere som til vanlig er på 24 episoder, kan ikke «Julestjerna» defineres som en julekalender, siden den er på seks episoder. Men siden det er et nytt tilskudd i år, velger vi likevel å ta den med.

I TV 2s nye dramasatsing følger seerne åtte artister som blir kjent gjennom en sangkonkurranse. Hver deltaker bærer på sine egne hemmeligheter og historier. Når scenelyset slukkes viser det seg at hvem som vinner konkurransen ikke er det avgjørende, skriver TV 2 i en pressemelding.

I serien har Odin Waage, kjent fra suksessen «Rådebank» på NRK, hovedrollen som Didrik. Av andre skuespillere er Ameli Agbota i rollen som Maria, og Dennis Storhøi i rollen som Aksel. Artisten Abdulhakim «Hkeem» Hassane har rollen som rapperen «Pushvarsel» i serien.

Av andre skuespillere er blant andre Nils Ingar Aadne, Øystein Røger og Lisa Tønne.

«Julestjerna» får premiere på TV 2 Play 3. desember. To nye episoder blir tilgjengelig hver fredag. På TV 2 sendes den fra 19. desember med en ny episode hver dag. 23. desember vises en dobbeltepisode.

NY SERIE: Ameli Agbota og Odin Waage har hovedroller i "Julestjerna". Foto: TV 2/Espen Solli.
NY SERIE: Ameli Agbota og Odin Waage har hovedroller i "Julestjerna". Foto: TV 2/Espen Solli. Vis mer

Julekalendere for voksne

Discovery: «Nissene i bingen»

Espen Eckbos tidligere julekalendere «Nissene på låven» fra 2001 og «Nissene over skog og hei» fra 2011 ble store suksesser, og en ny julekalender fra Espen Eckbos absurde univers er i 2021 tilbake.

I julekalenderen «Nissene i bingen» samles 24 single mennesker på en nedlagt grisefarm. I serien skal de leve parvis som Nissefar og Nissemor i 24 dager.

I hver episode må én nisse dumpes, og på julaften kåres det sterkeste nisseparet, som får fylle nissesekken med en million kroner.

Flere av de velkjente skuespillerne fra de to forrige seriene dukker også opp i denne. Atle Antonsen, Trond Fausa Aurvåg, Mariann Saastad Ottesen, Henrik Elvestad og Siw Anita Andersen er med i «Nissene i bingen». Seerne kan kanskje igjen vente seg litt temperatur i bingen, da både Eivind Sander og Nikis Theophilakis gjentar sine roller som henholdsvis Tom og Svein.

Nye tilskudd i julekalenderen er blant andre Torjus Tveiten, Caroline Johansen, Andrea Berntzen, Henrik Fladseth og Jon Øigarden.

Jakob Schøyen Andersen debuterer i rollen som programlederen - en rolle som Kristian Ødegård spilte i de to forhenværende seriene.

«Nissene i bingen» blir tilgjengelig på TVNorge og strømmetjenesten Discovery+ fra 1. desember.

«NISSENE I BINGEN»: Jakob Schøyen Andersen debuterer som programleder i Espen Eckbos univers. Foto: Discovery
«NISSENE I BINGEN»: Jakob Schøyen Andersen debuterer som programleder i Espen Eckbos univers. Foto: Discovery Vis mer

De gamle

For barna:

NRK: «Stjernestøv»

Fjorårets NRK-satsing «Stjernestøv» var NRKs første egenproduserte julekalender siden «Snøfall» i 2016.

I «Stjernestøv» må tenåringen Jo flytte etter at foreldrene skilte seg. Han misliker alt det nye og vil bare at alt skal være som før.

Faren til Jo, Steinar, (Morten Svartveit) er astronom og de ser ofte på stjernehimmelen sammen. Steinar sier til sønnen at når de savner hverandre, kan de begge se på Nordstjerna, kompasset til alle stjerner. Jo finner omsider Nordstjerna. Men stjernen slokner. Seinere møter Jo jenta Elly, og sammen kan de vente seg en spennende desember-måned.

NY JULEKALENDER: «Stjernestøv» var i fjor NRKs første egenproduserte julekalender siden «Snøfall» i 2016. Video: NRK Vis mer

NRK: «Snøfall»

«Snøfall» ble sendt for første gang på NRK Super i 2016. I serien drømmer den foreldreløse Selma om å få sin egen familie. Etter hvert finner hun en hemmelig portal inn til en eventyrverden kalt Snøfall. Der venter både kjærlighet, farer og magi.

Sommeren i år ble det kjent at en ny sesong skal spilles inn av serien, da NRK søkte etter skuespillere til «Snøfall 2». Det er ikke kjent når serien skal sendes, men NRK opplyste om at opptakene starter i 2022.

NRK: «Amalies Jul»

Julekalenderen fra 1995 er forløperen til en annen julekalender, «Jul på månetoppen» fra 2002.

I «Amalies jul» bor Nissungen sammen med Nissemor og Nissefar. Nissungen er kortluenisse, men lille julaften skal de til Månetoppen der Nissungen forhåpentligvis blir langluenisse. Nissefamilien håper noen skal flytte inn i huset ved dem. Hvis ingen flytter inn vil det heller ikke bli jul for nissene.

«Amalies jul» er tilgjengelig i NRK TV.

NRK: «Jul i Skomakergata»

I år kan seerne nok en gang få et gjensyn med Jens Petrus, Tøflus, og de andre karakterene fra Skomakergata. Julekalenderen hadde premiere for første gang i 1979, og ble vist i reprise på TV i flere år. Men i 2011 bestemte NRK at serien aldri mer ville returnere til TV-skjermen. Julekalenderen er likevel tilgjengelig for strømming.

«Jul i Skomakergata» er tilgjengelig i NRK TV

Neste år er det derimot en risiko for at både «Jul i Skomakergata» og «Amalies jul» kan forsvinne fra NRK TV. NRK er i pågående forhandlinger om rettighetene til NRK-arkivet over programmer som ble sendt før 1997. Dersom partene ikke kommer til enighet vil verken «Jul i Skomakergata» eller «Amalies jul» være tilgjengelig på NRK TV, bekreftet NRK til Dagbladet tidligere i november.

GJENSYN: Seerne kan i år igjen vente seg et gjensyn med Henki Kolstad i rollen som skomaker Andersen i «Jul i Skomakergata». Foto: NRK
GJENSYN: Seerne kan i år igjen vente seg et gjensyn med Henki Kolstad i rollen som skomaker Andersen i «Jul i Skomakergata». Foto: NRK Vis mer

TV 2: «Tinkas Juleventyr»

Den danske julekalenderen har tidligere blitt vist på TV 2, og seerne kan også i år få se julekalenderen på strømmetjenesten TV 2 Play.

Nissen Tinka og mennesket Lasse prøver å finne ut hvorfor nissene har tapt sin magi, og hvorfor mennesker og nisser ikke har sett hverandre på 100 år. Hvorfor blir ikke den magiske julestjernen lenger tent fra toppen av ensomhetens tårn?

«Tinkas Juleeventyr» blir tilgjengelig på TV 2 Play 1. desember.

TV 2: «Tinka og kongespillet»

Den danske julekalenderen bygger videre på «Tinkas Juleeventyr», som TV 2 sendte i 2019. Tinka fant ut at hun var halvt nisse og halvt menneske.

I «Tinka og Kongespillet» blir hun kronprinsesse, men kongen kommer ikke hjem fra sin rundreise i Nissenes rike. Det utløser et kongespill, en kamp mellom en representant fra hver av rikets regioner. Som den nye kronprinsessen må Tinka stille.

«Tinka og kongespillet» vises fra 1. desember på både TV 2 og TV 2 Play.

For de voksne

TV 2: «The Julekalender»

Suksessen fra 1994 handler blant annet om potetbøndene Olaf og Gjertrud Sand. De er i full gang med juleforberedelsene i det lille huset sitt i Trøndelag.

Et helt annet sted ligger den eldgamle nissen Gammel Nok for døden. Spilledåsen som spiller hans livsmelodi er i ferd med å stanse. Gammel Nok tilkaller de tre nissene Fritz, Hansi og Gynter.

«The Julekalender» blir vist både på TV 2 Zebra og TV 2 Play i år.

EN GAMMEL SLAGER: «The Julekalender» ble sendt på TV 2 for første gang i 1994. Video: TV 2 Vis mer

TV 2: «Vazelina Hjulkalender»

Julekalenderen med Vazelina Bilopphøggers ble sendt på TV 2 for første gang i 2000.

Handlingen er lagt til ei norsk bygd der et høyfjellshotell og et lokalt bilopphoggeri er sentrale for handlingen. Julekalenderen starter med at julenissen faller gjennom et hull i ozonlaget og havner på tomta til bilopphoggeriet. Sleden til nissen er ødelagt og nissen får hukommelsestap. Hvis ikke julenissen får reparert sleden kan ikke barna få julegaver.

«Vazelina Hjulkalender» blir tilgjengelig på TV 2 Zebra og TV 2 Play 1. desember.

Discovery: «Jul i Blodfjell» 1 og 2

I desember samles Soot-slekten på høyfjellshotellet Blodfjell for å feire jul sammen, fordi deres rike onkel Konrad skal gjøre dem til arvinger. Flere merkelige dødsfall oppstår, og de som blir igjen på julaften får dele arven.

I rollene er blant andre Trond Fausa Aurvåg, Ine Jansen, Atle Antonsen og Jon Øigarden.

«Jul i Blodfjell» blir tilgjengelig på Discovery+ 1. desember.

SUKSESS: Julekalenderen «Jul i blodfjell» ble en publikumsfavoritt, med skuespillere som Trond Fausa Aurvåg, Ine Jansen, Atle Antonsen og Kevin Vågenes. Nå er oppfølgeren klar. Video: Rød Løper/TV Norge Vis mer

Discovery: «Asbjørns julekalender»

Den kjente og kjære karakteren til Espen Eckbo. Asbjørn Brekke er tilbake med sin egen julekalender fra hans eget «hjem». I programmet er det både intervjuer med kjendiser, og innslag med flere av Eckbos karakterer.

«Asbjørns julekalender» blir tilgjengelig på Discovery+ 1. desember

Discovery: «Juleølkalenderen»

I «Juleølkalenderen» skal programlederne Niklas Baarli, Rikke Isaksen og Fridtjof Nilsen smake på ulik alkoholholdig drikke og kåre den beste drinken. Utover i sesongen blir de mer og mer beruset. Selv om en episode sendes hver dag gjennom desember, ble hele julekalenderen spilt inn på noen timer.

«Juleølkalenderen» blir tilgjengelig på Discovery+ 1. desember

Discovery: «Nissene på låven» og «Nissene over skog og hei»

De to forløperne til «Nissene i bingen» blir også i år vist på strømmetjenesten Discovery+. Nissene på låven og Nissene over skog og hei er to konsepter med relativt likt premiss. 24 nisser samles og skal gjennom jula løse ulike oppgaver. Én nissen må forlate programmet i hver episode, og til slutt står én igjen som vinner av 1 million kroner.

«Nissene på låven» og «Nissene over skog og hei» blir tilgjengelig på Discovery+ 1. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer