Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette er årets mest populære filmer

Med over 800 000 solgte kinobilletter, er «Bølgen» årets mest sette kinofilm, så langt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Bølgen» troner på toppen av lista over de 20 mest sette filmene i 2015, i selskap med fire andre norske filmer. Regner du «The Imitation Game» som norsk på grunn av regissør Tyldum, er seks av de 20 mest sette norske.

- Samlet sett er det et godt år for film i Norge, sier leder i Filmforbundet og medlem av den norske Oscar-kommitéen, Sverre Pedersen til Dagbladet

Rett vei Pedersen mener 2014 var en «all time high», med fire norske filmer på topp 5, blant annet «Børning», som bare ble slått av «Hobbiten».

Han mener at 2015 har gitt gode samlede billettinntekter, og at det går den rette veien for norsk film.

- Vi blir sett på som eksotiske på festivaler, og får mange positive signaler. Det at vi har hatt en film med i hovedkonkurransen i Cannes (Joachim Triers «Louder than Bombs»), er et høydepunkt, og det er hyggelig å se at det er økt interesse for norske regissører i utlandet, sier Pedersen.

Forbedringspotensiale Billettinntektene er gode for 2015, men alt er ikke rosenrødt i den norske filmbransjen. Pedersen kan fortelle at et lite antall filmer står for det meste av inntektene, som «Bølgen» og «Doktor Proktor», og at mange norske filmer selger dårlig.

- Vi må bli bedre på lansering og markedsføring av de norske filmene. Der har vi mye å lære av Filmkameratene og Fantefilm, sier Pedersen.

Filmkameratene sto blant annet bak «Max Manus», «Trolljegeren» og «Børning», mens Fantefilm står bak «Fritt Vilt»-filmene og «Bølgen». Den sistnevnte er så langt årets kinovinner, men Pedersen tror ikke det varer ut året.

- «Bølgen» vil nok rykke ned en plass eller to når oppfølgeren til tidenes nest mest sette film internasjonalt (se faktaboks i saken, journ. anm.), «Star Wars: The Force Awakens», gjør sitt inntog. Den nye «Flåklypa»-filmen vil også bli en skarp konkurrent, tror Pedersen.

Tv-bølgen bra for filmen Den skandinaviske bølgen fra krim-litteraturen har særlig gavnet norsk tv-drama, og interessen for de skandinaviske tv-seriene har vært enorm de siste årene. I 2015 fikk til og med Norge sin første Emmy for Anneke von der Lippes rolle i krimserien «Øyevitne».

Pedersen er ikke bekymret for at tv skal stjele filmens tradisjonelle posisjon som historieforteller i levende bilder.

FILMSUKSESS: Kristoffer Jones og «Bølgen». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FILMSUKSESS: Kristoffer Jones og «Bølgen». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det at regissører og andre fagfolk får kontinuitet ved å kunne gjøre drama-serier, ved siden av film, er bare med på å øke kvaliteten, mener Pedersen.

Satsing fører fram Satsing på film-utdanningen fra 1997, og film generelt fra et stortings-vedtak i 2007, har gitt resultater mener Pedersen. Han er positiv til norsk films framtid, men det er en ting han gleder seg spesielt til i 2016.

- Jeg ser fram mot samarbeid med en ny politisk ledelse. De politiske rammevilkårene er avgjørende for filmens framtid i Norge, sier Pedersen.

Smale, men gode Dagbladets filmanmelder Inger Merete Hobbelstad mener vi bør være stolte av nivået på flere av kvalitetsfilmene våre, selv om de ikke trekker de store publikumsmassene.

- Selv syntes jeg det mest interessante ved det norske filmåret var et knippe kloke og originale filmer som kom på vårparten. «Brødre» og «De nærmeste» var begge følsomme filmer som gjorde inntrykk, og «Drone» var et viktig prosjekt, sier Hobbelstad.

Hobbelstad synes mange av «blockbusterne», de mest sette filmene, holder en middelmådig kvalitet, men også der er det høydepunkter.

2015-SUKSESS: Ane Dahl Torp spilte en av hovedrollene i «Bølgen», årets mest sette kinofilm. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
2015-SUKSESS: Ane Dahl Torp spilte en av hovedrollene i «Bølgen», årets mest sette kinofilm. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Både i år («Bølgen») og i fjor («Børning») er det en velsmurt norsk underholdningsfilm som topper listene. Det viser at norsk filmbransje klarer å tilby inkluderende popcornopplevelser som folk vil ha, og det er oppløftende for alle, mener Hobbelstad.

Film-jul for den kresne Hobbelstad har smalere filmer enn «Star» Wars» og «Flåklypa» å by på fremover.

- Voksne kinogjengere som er ute etter gode dramafilmer kan se frem til flere av julefilmene, blant annet «45 år» og «Macbeth», mener Hobbelstad.

Hobbelstad mener vi trenger bedre barnefilmer, og ikke bare resirkulering av gamle idéer.

- Hverken «Minions» eller «Karsten og Petra» er verdt å skrive hjem, eller noe annet sted, om. Jeg ønsker meg gjennomtenkte, gjennomførte barnefortellinger, ikke oppkok på sparebluss av en dårlig første film, som begge disse oppfølgerne er, sier Hobbelstad.

Kommer i 2016 Av de litt hardere sakene gleder Hobbelstad seg både til «Creed» (ny boksefilm om «Rocky»), og Quentin Tarantinos «The Hateful Eight» på nyåret. Hun trekker til slutt frem en godbit for de spesielt interesserte.

- Filmen «The Tale of Tales», som kommer på nyåret, er en spinnvill eventyrfilm fra Cannes med tunge freudianske undertoner. Den er for spesielt interesserte, men disse spesielt interesserte vil storkose seg, mener Hobbelstad.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!