FOTO: Fotograf Michael Stokes ble bedt om å fjerne bildet av kvinnen som mistet begge armene i en bombeeksplosjon, dette til tross for at hun har gjennomgått rekonstruktiv brystkirurgi som følge av brystkreft. Dette er ifølge reglementet til Facebook noe som skal være godtatt. Også bildet til venstre ble først fjernet. Foto: Michael Stokes
FOTO: Fotograf Michael Stokes ble bedt om å fjerne bildet av kvinnen som mistet begge armene i en bombeeksplosjon, dette til tross for at hun har gjennomgått rekonstruktiv brystkirurgi som følge av brystkreft. Dette er ifølge reglementet til Facebook noe som skal være godtatt. Også bildet til venstre ble først fjernet. Foto: Michael StokesVis mer

Dette er bildene Facebook ikke vil at du skal se

Uklar håndheving av reglement.

(Dagbladet): Bildene til fotograf Michael Stokes, som tidligere har blitt omtalt for sine fotografier av amerikanske krigsveteraner, har nå nok en gang blitt bannlyst av Facebook etter at han forsøkte å laste dem opp på sin profil.

Dette på tross av at fotografen mener bildene holder seg innenfor Facebooks bildereglement.

Bildene det er snakk om er et bilde av en toppløs kvinne som mistet begge armene da en bombe hun forsøkte å desarmere eksploderte, og en brannmann som tenner en sigarett. Kvinnen har også gjennomgått rekonstruktiv brystkirurgi som et resultat av brystkreft.

Fjernet I en epost til Dagbladet skriver Stokes at han synes bildereglementet er misvisende, og at de er lite konsekvente når det kommer til håndhevingen av dette.

- Reglene til Facebook tillater toppløse bilder der motivet har vært gjennom rekonstruktiv kirurgi, men likevel har de tvunget meg til å fjerne bildet. De har også utestengt meg for et bilde av to politimenn, fullt påkledd, som var i ferd med å kysse, sier Stokes.

Han forteller videre at han har blitt utestengt flere ganger. Blant annet for et bilde av en krigsveteran ved navn Alex Minsky, samt tidligere nevnte bilde av en brannmann som tenner en sigarett. 

Brannmannen er naken, men avbildes fra siden.

Regelverk Facebook har gjentatte ganger fått kritikk for hva de tillater og hva de ikke tillater på bildefronten, og i vår kom de med en oppdatert melding på hvilke retningslinjer som gjelder på området. De skriver:

- Vi fjerner bilder som viser kjønnsorganer eller fokuserer på nakne romper. Vi har også restriksjoner på noen bilder av kvinnelige bryster dersom de viser brystvorter, men vi tillater alltid bilder av kvinner som ammer eller som viser bryster med arr etter rekontruktiv kirurgi. Vi tillater også bilder av malerier, skulpturer eller annen kunst som viser nakne figurer.

De innrømmer samtidig at for å kunne ta ned upassende materiale raskt nok, hender det de er på den sikre siden når de fjerner bilder fra nettstedet.

- Sensur Den britiske avisa Independent omtalte også saken torsdag, og spurte representanter for Facebook om hvorfor bildene til Stokes ble fjernet.

LITE KONSEKVENTE: I en epost til Dagbladet skriver Stokes at han synes bildereglementet er misvisende, og at de er lite konsekvente når det kommer til håndhevingen av dette. Foto: Michael Stokes
LITE KONSEKVENTE: I en epost til Dagbladet skriver Stokes at han synes bildereglementet er misvisende, og at de er lite konsekvente når det kommer til håndhevingen av dette. Foto: Michael Stokes Vis mer

En talsperson for selskapet sa derimot til avisa at de kikket nærmere på saken. Samme dag ble bildene lagt ut igjen. Stokes sier til Dagbladet at det dreier seg om sensur av kunst, men ikke nødvendigvis av det han ser på som langt mer alvorlige ting.

- De driver aktiv og møysommelig sensur av kunst, men har ingen grenser når det for eksempel kommer til vold. Det er slike ting som former vår kultur, sier han.

Krigsveteraner Forrige gangs Stokes' bilder havnet i medienes søkelys, både her hjemme og verden rundt, gjaldt det fotoserien som viser amerikanske krigsveteraner med amputerte armer og ben.

Serien har blitt omtalt som både «sterk» og «sexy», og ifølge fotografen selv er meningen bak prosjektet å vise veteranenes styrke, samt favne om den kroppen man har, framfor å fokusere på at de mangler ulike kroppsdeler. 

- Før jeg startet prosjektet hadde jeg allerede gått gjennom alle bildene jeg kunne finne av folk som har amputert en kroppsdel. Jeg la merke til at de fleste hadde et trist ansiktsuttrykk, sa Stokes til Huffington Post.

- Jeg bestemte meg derfor for at jeg skulle fotografere modellene som jeg gjør med alle mine «vanlige» fitnessmodeller.

Bildene ble hyllet i sosiale medier, men Stokes fortalte samtidig at tilbakemeldingene hadde vært blandede.

FOTO: - Reglene til Facebook tillater toppløse bilder der motivet har vært gjennom rekonstruktiv kirurgi, men likevel har de tvunget meg til å fjerne bildet. De har også utestengt meg for et bilde av to politimenn, fullt påkledd, som var i ferd med å kysse, sier Stokes. Foto: Michael Stokes
FOTO: - Reglene til Facebook tillater toppløse bilder der motivet har vært gjennom rekonstruktiv kirurgi, men likevel har de tvunget meg til å fjerne bildet. De har også utestengt meg for et bilde av to politimenn, fullt påkledd, som var i ferd med å kysse, sier Stokes. Foto: Michael Stokes Vis mer

- Noen fortalte meg at dette hjalp veteraners selvtillit og selvfølelse. At de på mange måter føler seg som hele menn igjen. Andre mener at det ikke passer seg at soldater kler av seg på den måten. Jeg vil ikke engang svare på den kritikken, sa han da.