Dette er Britney

Les hele historien om verdensstjernen som spiller i Oslo Spektrum i kveld.

Britney Jean Spears ble født 2. desember 1981, i Kentwood i USA. Ifølge Britneys mor, Lynne, var hun ei søt og elskverdig jente. Hun begynte å snakke tidlig, og viste tegn på talent allerede da hun gikk med bleier.

Med en gang Britney kunne gå, begynte hun å røre på seg til musikk. Hun begynte med ballett og stepping, og ble meldt på gymnastikktrening i Covington, som ligger en times kjøring fra huset hun vokste opp i. Hun ble svært dyktig, og vant flere mesterskap for Louisiana. Hun likte seg best i de gymnastiske øvelsene som ble utført på golvet, for der kunne hun bruke danseferdighetene sine.

Dansegruppe

Britney trente tre timer hver dag. Siden kjøreturen tok én time hver vei, brukte hun hele fem timer daglig på trening fram til hun var ni år gammel. Da sluttet hun med gymnastikken, og bestemte seg for å satse på dans igjen. I tillegg begynte hun å ta sangtimer.

Britney Jean Spears

Født: 2. desember 1981

Fødselssted: Kentwood, Louisiana, USA

Yrke: Artist, skuespiller

Utdannelse: Studert ved Off-Broadway Dance Center og på Professional Performing Arts School

Britney ble med i en dansegruppe. Hun reiste rundt i Louisiana og opptrådte, enten sammen med gruppe eller aleine. Jenta spesialiserte seg på jazzdansing, og sang ved forskjellige anledninger. Hun vant ikke alle konkurranser, men det var ikke langt ifra.

Framtida hennes tok form da hun reiste til Atlanta for å være med på en audition for Disney Channels «Mickey Mouse Club» som åtteåring. Hun var blant finalistene, men ble diskvalifisert fordi hun var for ung. En av produsentene la likevel merke til den lille jenta med talentet. Han rådet Britney og mora til å skaffe seg en agent, og prøve lykken i New York.

Ble mus

Britney tilbrakte tre sommerferier i millionbyen. Hun studerte ved det prestisjefylte Off-Broadway Dance Center og ved Professional Performing Arts School. Allerede før hun var fylt elleve år, kjente mange igjen ansiktet til energibunten. Hun fikk være med i flere store reklamekampanjer, og fikk et gjennombrudd da hun spilte slem jente i Off-Broadway-oppsetningen Ruthless i 1991.

Da Britney fylte elleve år var hun endelig gammel nok til å hefte på seg et par museører, og bli med i det populære tv-showet «Mickey Mouse Club».

Der jobbet hun fra 1993 til 1994, sammen med blant andre Justin Timberlake (fra bandet 'NSync), Christina Aguilera (som pressen ofte framstiller som Britneys erkefiende), Nita Booth (Miss Virginia i 1998) og Ryan Gosling (fra Young Hercules). Britney danset, sang og var skuespiller til programmet ble nedlagt. Da dro hun tilbake til hjembyen for å gå på videregående skole.

Etter ett år på skolen begynte hun å savne turnelivet. Hun gikk lei av skolen. Som 15-åring stilte Britney opp til audition for en jentegruppe. Men Britney ville heller være soloartist og lagde en demotape, før hun reiste tilbake til New York. Kort tid seinere hadde hun skrevet kontrakt med Jive Records.

Shopping-turné

I 1998, tre måneder før debutsingelen «...Baby, One More Time», dro hun på en turné til varemagasiner i hele USA. Fansen flokket seg sammen og hyllet den ganske ukjente jenta.

12. januar 1999 kom «...Baby, One More Time». Singelen raste opp på førsteplass på Billboard-lista, og solgte 25 millioner eksemplarer. Pengene begynte å strømme inn, og verden la seg flat for jenta fra Kentwood.

Britneys mor sier at årsaken til datterens suksess er at Britney er fokusert og målbevisst. Men det er ikke til å stikke under en stol at Britney har tjent mye på imaget sitt og sladder: Jomfru, sexy, kongelige romanserykter og silikonrykter.

Hun kler seg utfordrende «fordi det er så varmt oppe på scenen», og ryktene gikk lenge om brystene hennes. Hadde hun tatt silikon? Noen utenlandske aviser har prøvd å bevise det ved å trykke bilder av underarmene hennes, der avisene mente det var merker etter operasjonen.

Britney har hele tida benektet at hun har tatt silikon, og sier at brystene ble større fordi hun ikke var ferdig utviklet som kvinne da hun var 16-17 år. Om ikke oppstyret rundt brystene hennes var nok, tok det helt av da Britney sa hun var jomfru, og fortalte at hun ville spare seg til hun ble gift. For å toppe det hele, kom ryktene om at hun var forelsket i prins William.

På fyllefest

Hun har tatt avstand fra både narkotika, røyk og alkohol. Men for en uke siden ble hun observert på et utested i Tyskland: med en drink i den ene hånda - og en røyk i den andre.

Så langt har ingen fått konfrontere Britney med opplysningene, som kan få den skinnende glorien til å ruste. Men i ettertid har hun sagt at hun sjelden går på fester. Hun beskriver seg sjøl som sjenert og som et familiemenneske.

Ryktene om at hun er sammen med 'NSyncs Justin Timberlake svirrer fremdeles. Det er vanskelig å bli klok på om de er kjærester eller ikke. Hennes siste kommentar til det påståtte forholdet er «Nei, det stemmer ikke. Nei, nei. 'NSync-gutta er som brødre for meg».

Så får vi håpe at det er sant.

<B>MÅLBEVISST:</B> Britney trente tre timer hver dag. Siden kjøreturen tok én time hver vei, brukte hun fem timer daglig på trening fram til hun var ni år.
SJENERT:</B> Britney beskriver seg sjøl som sjenert - og som et familiemenneske.
SILIKONFRI?</B> Ryktene gikk lenge om Britneys bryster. Hadde hun tatt silikon? Noen utenlandske aviser har prøvd å bevise det ved å trykke bilder av underarmene hennes, mens hovedpersonen benekter ryktene.