Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Dette er brotherhood

Cast, Onkl P og elleve andre rappere skulle til Mosjøen for å spille inn video. De endte på pub i Trondheim.

(Dagbladet.no): Da musikerkollektivet Pass It skulle på tur til Mosjøen gikk ikke alt helt etter planen. De var ment å dra for å spille inn videoen til Cast sin siste singel, Kela. Men hva kan man vel vente av en gjeng ustrukturerte gutter?

- Vi skjønte at vi egentlig hadde et konsept uten et konsept, smiler guttenes manager, Julian Alexander, til Dagbladet.nos utsendte.

Pass It er det de selv kaller et musikerkollektiv. Et studio hvor rundt 15 artister lager musikk og strengt tatt fungere som en stor familie. Spellemann- og Alarmprisvinnerne Equicez, Onkl P, DJ Nasty Kutt, Nico D, Cast og Lille Philip er bare noen kjente navn som er med.

Turen startet i Oslo. Hele 13 av Norges fremste rapper dro for å spille inn videoen. På vei opp hadde de to konsertstopp. Den siste konserten, på Studentersamfunnet i Trondheim, ødela alt.

- Ja, vi forsov oss litt (seks timer, red.anm.), skjønner du. I tillegg var det litt dårlig stemning. Dette var jo bare en lavbudsjettvideo allikevel, så vi bestemte oss for å dra hjem, forteller Alexander.

Derfor ble det aldri noen tur til Mosjøen. Det ble to dager på pub i Trondheim, før de vendte nesen hjemover. Slitne og blakke.

- Fuck Mosjøen. Vi drar hjem, sa Cast til kameraet, da han skjønte at de aldri ville komme seg dit.

Dokumentaren viser en gjeng ganske unge gutter. De er barnslige, men det syntes godt at de liker det de gjør og at de trives i hverandres selskap.

Guttetur: Her er noen av musikerne som var på tur for å spille inn video. I kveld skal dokumentaren vises på Lydverket. Her sammen med programleder Mona B. Riise. Foto: Elin Davidsen
Guttetur: Her er noen av musikerne som var på tur for å spille inn video. I kveld skal dokumentaren vises på Lydverket. Her sammen med programleder Mona B. Riise. Foto: Elin Davidsen Vis mer

- Når vi er på tur er vi utrolig barnslig. Men tur er tur. Ellers er vi veldig seriøse. Vi er en gjeng som bare digger å lage musikk, sier NickoD.

Kjernefamilie?

Rappernes posisjon i Norge er blandet med god musikk og mye dårlig medieomtale. Det gutta nå har lyst til å få frem er at de er seriøse musikere, og en ganske så morsom gjeng. Og ifølge rapperne selv lager produsentene deres «dritfet» musikk.

Et lite avsnitt av dokumentaren, som blir vist på Lydverket i kveld, viser en seanse oppe på fjellet. Guttene går ut av bussen på Finse og det blåser og snør. De rapper så godt de kan, men må fort innse at det er nytteløst.

- Dette er brotherhood, sier en av rapperne til kameraet da de står ute i stormen.

Dokumentaren viser gutta på både godt og vondt. Det at de sitter med en øl og en cognac tidlig om morgenen, er det ingen som bryr seg noe om. Dette er første gang de ser dokumentaren, og de syntes det er veldig moro.

- Dette er en bra fremstilling av oss. Sånn er vi bare. Vi er barnslige, men ekte, sier NickoD.

Hvorfor skulle dere egentlig helt til Mosjøen for å spille inn video?- Cast er oppvokst der. Derfor ville vi dit for å grave litt i røttene hans. For å vise hvor han kommer fra liksom, sier Alexander.

Foto: Elin Davidsen
Foto: Elin Davidsen Vis mer

Forbilde eller glansbilde?

Dokumentaren viser en guttegjeng som ikke er redd for å skjule hvem de er og hva de driver med. Alkoholen flyter og guttene fester til langt på natt.

Er dere ikke bekymret over hva folk tror om dere?

- Jeg driter i det. Folk får ta oss som vi er. Vi er i allefall ærlige om det, sier Alexander.

Hva med all fansen deres? Vil dere ikke være et godt forbilde for de ungdommene?

- Hva er et godt forbilde? Er det de som aldri har gjort noe galt før? Jeg tror ungdommen vil at vi skal være oss selv og ikke være redd for å drite oss ut. Cast, for eksempel, er et godt forbilde. Han har kommet seg ut av det livet og lever nå kjempebra. Han trener hver dag og har også fått en unge, sier han.

Han tror fansen vil ha Cast som forbilde for det han har gjort, det han har kommet seg ut av og det han står for nå.

- Folk som ikke har gjort noenting er ikke forbilder. De er jo bare glansbilder, legger han til.

Nå kan jounalisten se at guttene ikke har kjempelyst til å være der lenger, så de blir sluppet løs.

- Ja, fy faen, vi er så sultne skjønner du, sier Norges fremste rappere i kor, før de dytter hverandre ut døren.

Sliten? Tror kanskje F\' EM one er ganske lei..
Cast: Dette er mannen som skulle spille inn video til sin nye singel, Kela
Nasty Kutt: Denne karen vant DJ NM i 2004 og har blant annet produsert fire låter for Jaa9 & OnklP.
NicoD: Vil gjerne bevise at de er seriøse musikere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media