KOMMENTARER

Dette er dagen for paniske krisemøter, i Storbritannia og i EU

Britisk jordskjelv etter velgernes opprør mot sin egen elite og Europa.

SMERTELIG SPLITTET: Storbritannia er smertelig splittet. Kan Cameron eller noen andre samle landet etter en opprivende valgkamp, som til og med inneholdt det politiske drapet på parlamentsmedlemmet Jo Cox? 
SMERTELIG SPLITTET: Storbritannia er smertelig splittet. Kan Cameron eller noen andre samle landet etter en opprivende valgkamp, som til og med inneholdt det politiske drapet på parlamentsmedlemmet Jo Cox?  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske statsministeren, David Cameron, har lidd et skrekkelig nederlag i begge de spørsmålene som han ville løse gjennom folkeavstemning om medlemskapet i EU: Han har ikke klart å endelig avklare Storbritannias forhold til EU som et medlemsland og han har ikke klart å samle sitt konservative parti om medlemskapet. Nederlaget kommer attpåtil bare et drøyt år etter etter hans store valgseier, som ga ham og de konservative reint flertall i Parlamentet.

Nå må britene forhandle seg ut av EU, forhandlinger som i tråd med paragraf 50 i Lisboa-traktaten, må være ferdig i løpet av to år. Men kan Cameron føre disse forhandlingene nå? Kan han fortsette som statsminister på tross av sitt parlamentariske flertall?

Les også: Hva nå, EU? Vil opprøret spre seg?

Storbritannia er smertelig splittet. Kan Cameron eller noen andre samle landet etter en opprivende valgkamp, som til og med inneholdt det politiske drapet på parlamentsmedlemmet Jo Cox? Valgkampen dreide seg i hovedsak om innvandring, om å ta tilbake britisk suverenitet fra EU og om den økonomiske framtida. Så bittert som det utviklet seg, var det, ifølge en kommentator, som om velgerne fikk spørsmålet: «Avskyr du innvandring sterkere enn du liker økonomisk trygghet?»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer