«Dette er datteren min, Louise. Hun er fire måneder, har to armer to bein, fine, runde kinn og ett kromosom ekstra»

Ord er viktige, skriver moren. Innlegget er delt 36 000 ganger.

«DET ER MIN BABY. PUNKTUM» Alle ekstraordene folk bruker for å snakke om babyen hennes irriterte såpass at Caroline Boudet skrev et innlegg om det. Foto: Caroline Boudet
«DET ER MIN BABY. PUNKTUM» Alle ekstraordene folk bruker for å snakke om babyen hennes irriterte såpass at Caroline Boudet skrev et innlegg om det. Foto: Caroline Boudet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvilke ord man velger kan ha stor betydning for hvordan man oppfatter det man snakker om. Franske Caroline Boudet så seg lei på at alle omtalte datteren som Downs-barn, og bare det.

For en uke siden la hun ut en Facebook-oppdatering som nå er delt av 36 000 personer og har blitt plukket opp av flere medier, som Huffington Post, Le Figaro, CBS og TV2 her hjemme.

- Ikke si «siden det er en Downs-baby» «Dette er datteren min, Louise. Hun er fire måneder, har to armer, to bein, fine runde kinn og et kromosom ekstra. Vær så snille - når dere møter en Louise, ikke spør moren «Ble det ikke oppdaget under graviditeten?» Enten oppdaget de det, og tok beslutningen om å «beholde barnet», eller så var det ikke det, og foreldrene det var overraskende nok for dem til at de snakker om det hele tiden. Husk at mødre har en tendens til å føle skyld for hver lille ting, så et overraskende ekstra kromosom? ... Jeg lar deg gjette.

Ikke si til moren hennes «Det er din baby uansett hva». Nei, det er min baby. Punktum. Og «uansetthva» er et stygt fornavn, jeg foretrekker Louise.

Ikke si til moren hennes «Siden det er en downs-baby... etc.» Nei, hun er en fire år gammel baby som tilfeldigvis har downs syndrom. Det 47ende kromosomet er ikke noe hun ER, det er noe hun HAR. Du ville ikke sagt «Siden det er en kreftbaby ... etc.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.