«DET ER MIN BABY. PUNKTUM» Alle ekstraordene folk bruker for å snakke om babyen hennes irriterte såpass at Caroline Boudet skrev et innlegg om det. Foto: Caroline Boudet
«DET ER MIN BABY. PUNKTUM» Alle ekstraordene folk bruker for å snakke om babyen hennes irriterte såpass at Caroline Boudet skrev et innlegg om det. Foto: Caroline BoudetVis mer

«Dette er datteren min, Louise. Hun er fire måneder, har to armer to bein, fine, runde kinn og ett kromosom ekstra»

Ord er viktige, skriver moren. Innlegget er delt 36 000 ganger.

Hvilke ord man velger kan ha stor betydning for hvordan man oppfatter det man snakker om. Franske Caroline Boudet så seg lei på at alle omtalte datteren som Downs-barn, og bare det.

For en uke siden la hun ut en Facebook-oppdatering som nå er delt av 36 000 personer og har blitt plukket opp av flere medier, som Huffington Post, Le Figaro, CBS og TV2 her hjemme.

- Ikke si «siden det er en Downs-baby» «Dette er datteren min, Louise. Hun er fire måneder, har to armer, to bein, fine runde kinn og et kromosom ekstra. Vær så snille - når dere møter en Louise, ikke spør moren «Ble det ikke oppdaget under graviditeten?» Enten oppdaget de det, og tok beslutningen om å «beholde barnet», eller så var det ikke det, og foreldrene det var overraskende nok for dem til at de snakker om det hele tiden. Husk at mødre har en tendens til å føle skyld for hver lille ting, så et overraskende ekstra kromosom? ... Jeg lar deg gjette.

Ikke si til moren hennes «Det er din baby uansett hva». Nei, det er min baby. Punktum. Og «uansetthva» er et stygt fornavn, jeg foretrekker Louise.

Ikke si til moren hennes «Siden det er en downs-baby... etc.» Nei, hun er en fire år gammel baby som tilfeldigvis har downs syndrom.
Det 47ende kromosomet er ikke noe hun ER, det er noe hun HAR. Du ville ikke sagt «Siden det er en kreftbaby ... etc.»

Ikke si «de er sånn». Nei. «De» har hver og en sin egen karakter, sin fysikk, sin smak, sitt liv. «De» er like forskjellige seg imellom som du er fra din nabo. Jeg vet at når man ikke opplever det selv, så tenker man ikke over det, men ord er viktige. De kan berolige eller skade. Så tenk på det et lite øyeblikk, særlig hvis du jobber i helsevesenet.»

«Det er bare et ekstra kromosom» Responsen har vært overveldende. Bare to dager seinere, skriver hun på Facebook-siden sin: Jeg klarer ikke å håndtere alle venneforespørslene. Vær så snill å like denne nye fan-siden. Dere kan legge igjen alle de hjertevarme beskjedene der. Siden heter Louise og Co. og moren har lagt inn «Keep calm, it's only an extra chromosome» som hovedbilde.

Hun har også skrevet: «Hei, alle sammen! Moren til Louise får så mange private meldinger i innboksen, at Louise har bedt henne åpne denne siden så alle som vil legge igjen en beskjed kan gjøre det. Hun kommer til å lese dem så fort hun lærer seg å lese!»