Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette er de beste platene som ikke er nominert til årets Spellemann

- Det er det tristeste av alt.

SAVNES: Todd Terje, Audrey Horne og Kråkesølv er noen av artistene og bandene som savnes når Spellemann-prisene deles ut i kveld, ifølge eksperter Dagbladet har snakket med.
SAVNES: Todd Terje, Audrey Horne og Kråkesølv er noen av artistene og bandene som savnes når Spellemann-prisene deles ut i kveld, ifølge eksperter Dagbladet har snakket med. Vis mer

STAVANGER (Dagbladet): Det er en årlig naturlov, at artister og musikkbransjefolk er skuffet etter at Spellemann-nominasjonene er klare. 

Det er umulig å gjøre alle til lags. 

Det skapte for eksempel furore da Dagbladet avslørte allerede noen dager før nominasjonene ble klare at Todd Terje, fjorårets mest bejublede norske artist internasjonalt, ikke kunne nomineres til Spellemannpris fordi han ikke hadde meldt seg på.

Todd Terjes album er imidlertid ikke det eneste norske musikkeksperter mener mangler når fjorårets norske musikkår skal hylles og oppsummeres.

IKKE NOMINERT: Kygo er en av verdens heteste artister for øyeblikket, med den femte mest streamede låten i Spotify globalt, men kan ikke hylles for arbeidet sitt i kveld. Spellemannprisen vurderer nemlig ikke remixer, som han har slått seg opp med. Foto: Sony Music
IKKE NOMINERT: Kygo er en av verdens heteste artister for øyeblikket, med den femte mest streamede låten i Spotify globalt, men kan ikke hylles for arbeidet sitt i kveld. Spellemannprisen vurderer nemlig ikke remixer, som han har slått seg opp med. Foto: Sony Music Vis mer

Asbjørn Slettemark savner spesielt Audrey Hornes album «Pure Heavy». De har tidligere vunnet Spellemannprisen i kategorien årets metallplate.

- Audrey Horne har levert et klassisk rockealbum man sjelden har hørt lignende til i Norge. Vakre Thin Lizzy-referanser, storslagne stadionrefrenger Van Halen hadde vært stolte av, og nikk i alle rockehistoriens mest livsbejaende retninger. Null trend eller fancypants, bare deilig, deilig rock, sier Slettemark til Dagbladet.

NRK-programleder Christine Dancke har tidligere sagt at Spellemann bare kunne legge ned kategorien elektronika om Todd Terje ikke var nominert, men hun mener også det er flere artister som hadde fortjent en nominasjon.

-  Todd Terje står nok øverst på listen over de jeg savner. I tillegg synes jeg både Kråkesølv og Team Me hadde fortjent en nominasjon, sier Dancke.

Klassekampen-musikkjournalist Martin Bjørnersen trekker også frem Todd Terje som det største savnet, og mener det er et problem fordi det dermed kommer til å henge en skygge over den som vinner prisen for beste elektronikaalbum.

Nå er det Kim Hiorthøy og Mental Overdrive, med to album, som kniver om den prisen.

- Det er det tristeste av alt, for det setter disse nominasjonene i et dårlig lys. Og det fortjener de absolutt ikke. Mental Overdrives musikalske betydning innen sin sjanger i Norge kan knapt overvurderes, sier han, og etterlyser også Tusmørke i metalkategorien.

Bjørnersen har spesiell kunnskap innen urban musikk, som er en egen sjanger som blant annet innbefatter hip-hop, r&b og soul. Til Dagbladet sier han at det som egentlig har vært et brukbart norsk rap-år ikke blir gjenspeilt i det han mener er en ganske elendig nominering.

- Jeg savner Shitrich, selv om jeg kan se hvorfor han ikke er nominert. Han har en såpass egen og konfronterende stil, og da mener jeg ikke tekstmessig. Men det hadde vært helt på sin plass at han ble nominert, sammen med kanskje Oter også. Jeg synes i tillegg det er rart at OnklP & de fjerne slektningene er nominert i denne kategorien og ikke i rock-kategorien, uten å si noe om kvaliteten, sier Klassekampen-musikkjournalisten.

Dagbladets kommentator Sigrid Hvidsten mener det er et problem at Spellemann ikke gjenspeiler fjorårets norske EDM-bølge, med artister som er blant sin sjangers mest populære og hyllede for tiden.

- At Kygo, Todd Terje og Cashmere Cat, tre artister som på mange måter representere det nye Musikk-Norge og som har opplevd enorm suksess internasjonalt, ikke en gang blir nevnt, er en indikasjon på at Spellemann må få ræva opp fra åttitallet og finne nye måter å organisere nominasjons- og prisprossen på. Musikkbransjen har vært i en omstillingsprosess i mange år, det er ingen grunn til at Spellemann ikke skal følge med i utviklingen. Hvis det ikke fungerer med gode gameldagse nominasjoner, burde Spellemann gå aktivt ut på leit etter hvilke plater de skal hedre. Og hvis de mener at det er er for mye arbeid, ja da gjør de faktisk ikke jobben sin godt nok, sier Hvidsten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media