Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette er de ødelagte Nerdrum-bildene

Ble starten på Nerdrums mareritt.

(Dagbladet): LECH/STAVERN/OSLO (Dagbladet): I går avslørte Dagbladet de nye bevisene Dagbladet har sporet opp i Nerdrum-saken.

I juni ble Odd Olaf Nerdrum dømt til to år og ti måneder i fengsel.

Borgarting lagmannsrett fant Nerdrum skyldig i å ha lurt unna 1 677 000 dollar, nesten 14 millioner kroner, fra norske skattemyndigheter.

Nerdrums problemer med sigende maling, er en sentral del av denne saken.

Bildeserien over viser originalversjonen av et utvalg av disse bildene, samt hvordan maleriene så ut etter at malingen hadde begynt å sige og Nerdrum måtte destruere dem.

Sigende maling Det hele startet på begynnelsen av 80-tallet, da Nerdrum trodde han hadde funnet oppskriften på malingen Rembrandt brukte. Fra 1982 til 1988 maler Nerdrum 32 bilder med denne malingen.

Men på slutten av 80-tallet får Nerdrum sjokk.

Malingen han hadde brukt på en rekke bilder de siste årene tålte ikke tidens tann, og begynte å sige på titalls av maleriene han har solgt.

Slik så originalversjonen av «Minnehallen» ut. Foto: Faksimile fra Nerdrums bok «Skadede og erstattede malerier» som ble lagt fram i retten.
Slik ser «Minnehallen» ut etter at malingen begynte å sige, og Nerdrum destruerte det. Foto: Faksimile fra Nerdrums bok «Skadede og erstattede malerier» som ble lagt fram i retten.
Slik så originalversjonen av «Mann mot åpen himmel» ut. Foto: Faksimile fra Nerdrums bok «Skadede og erstattede malerier» som ble lagt fram i retten.
Slik ser «Mann mot åpen himmel» ut etter at malingen begynte å sige, og Nerdrum destruerte det. Foto: Faksimile fra Nerdrums bok «Skadede og erstattede malerier» som ble lagt fram i retten.
Slik så originalversjonen av «Mann med kornfrø» ut. Foto: Faksimile fra Nerdrums bok «Skadede og erstattede malerier» som ble lagt fram i retten.
Slik ser «Mann med kornfrø» ut etter at malingen begynte å sige, og Nerdrum destruerte det. Foto: Faksimile fra Nerdrums bok «Skadede og erstattede malerier» som ble lagt fram i retten.
Slik så originalversjonen av «Kvinne med melk» ut. Foto: Faksimile fra Nerdrums bok «Skadede og erstattede malerier» som ble lagt fram i retten.
Slik ser «Kvinne med melk» ut etter at malingen begynte å sige, og Nerdrum destruerte det. Foto: Faksimile fra Nerdrums bok «Skadede og erstattede malerier» som ble lagt fram i retten.
Slik så originalversjonen av «Den svarte skyen» ut. Foto: Faksimile fra Nerdrums bok «Skadede og erstattede malerier» som ble lagt fram i retten.
Slik ser «Den svarte skyen» ut etter at malingen begynte å sige, og Nerdrum destruerte det. Foto: Faksimile fra Nerdrums bok «Skadede og erstattede malerier» som ble lagt fram i retten.
Slik så originalversjonen av «Frøvokterne» ut. Foto: Faksimile fra Nerdrums bok «Skadede og erstattede malerier» som ble lagt fram i retten.
Slik ser «Frøvokterne» ut etter at malingen begynte å sige, og Nerdrum destruerte det. Foto: Faksimile fra Nerdrums bok «Skadede og erstattede malerier» som ble lagt fram i retten.

Klager fra flere kjøpere strømmet inn. Ikke bare var det en katastrofe for hans rykte som maler, han risikerte også økonomiske krav på flere titalls millioner kroner. Nerdrum skiftet deretter teknikk, og begynte å male nye versjoner av solgte bilder. Noen eiere godtok erstatningsbilder, andre krevde pengene tilbake.

Tilbakeholdt midler På bakgrunn av disse maleriene begynte Nerdrums gallerist i New York å tilbakeholde kunstnerens andel av solgte malerier, etter avtale med Nerdrum.

Ifølge Nerdrum inngikk de en muntlig avtale om at de tilbakeholdte pengene skulle oppbevares i en bankboks i Østerrike.

Det er på bakgrunn av denne bankboksen at Nerdrum ble gransket av norske ligningsmyndigheter, og til slutt dømt til to år og ti måneders fengsel.

Les alt om Nerdrum-saken her.

HJEMME PÅ GÅRDEN: Hjemme på Rødvik Gård i Stavern forsøker Odd Nerdrum og kona Turid Spildo å leve sitt liv som de pleier mens de venter på Høyesteretts svar på anken. 8. oktober starter deres skattesak mot Skatt Øst i Oslo tingrett, som går parallelt med anken de har sendt til høyesterett. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
HJEMME PÅ GÅRDEN: Hjemme på Rødvik Gård i Stavern forsøker Odd Nerdrum og kona Turid Spildo å leve sitt liv som de pleier mens de venter på Høyesteretts svar på anken. 8. oktober starter deres skattesak mot Skatt Øst i Oslo tingrett, som går parallelt med anken de har sendt til høyesterett. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer