Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Dette er den beste filmen jeg har laget

Med 600 liter blod ble det nok en splatter-suksess på Tommy Wirkola.

PREMIERE: Nordmannen Tommy Wirkola  er regissør for «Død Snø 2», som hadde premiere i går natt. Det er hans første film etter suksessen med Hollywood-filmen «Hans og Grete». Foto: Helena Kubicka De Braganca
PREMIERE: Nordmannen Tommy Wirkola er regissør for «Død Snø 2», som hadde premiere i går natt. Det er hans første film etter suksessen med Hollywood-filmen «Hans og Grete». Foto: Helena Kubicka De Braganca Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Mottoet vårt er at du aldri får nok blod.

Wirkola gliser. Publikum jubler mens gørra spruter. Det er midnatt i Park City, og nordmannens nye zombie-film har fylt opp en diger kinosal. «Har dere tenkt mye over hvor mange måter man kan drepe et menneske på?» lyder et av spørsmålene fra fansen.  

- Enormt mye stress Dagbladet møtte Wirkola først søndag ettermiddag i Utah i et lite hus han har leid i sentrum av Park City sammen med skuespillerne og crewet.

- Vi gjorde de siste lydjusteringene på filmen fredag, så den er enda ikke helt ferdig ennå, innrømmet han.

- Jeg skal tilbake til LA og redigere på torsdag. Men det er bare små finesser som må ordnes på. Jeg tror ikke publikum vil legge merke til det.  

Det var her på Sundance-festivalen at Wirkolas eventyr startet i 2009. Det var da han viste forgjengeren «Død Snø».

- Jeg er utrolig stolt av filmen, og det er den beste jeg har laget til nå. Jeg føler at jeg ikke har måttet kompromisse på noen områder. Dette er den filmen det var meningen vi skulle lage helt fra starten.

Før premieren var han litt bekymret for at lyden ikke skulle være helt på plass.

- Det var så enormt mye stress for å få den klar så det er nok litt rusk her og der, men selve filmen er jeg som sagt ekstremt fornøyd med.   

Humor - Hvordan klarer du å få splatt og norsk humor til å treffe et internasjonalt publikum?

- Vi har bestandig brukt vår egen humor i filmene våre. Men det er en vanskelig balanse der, så det er noe vi tenker mye på. Går man for langt med humoren så kan det treffe helt feil.

Wirkola vil bruke publikums reaksjoner etter premieren i kveld som en pekepinn. Dersom noen vitser faller gjennom har de mulighet til å ta dem ut.  

«Død Snø 2» var solgt inn til 20 forskjellige land før innspillingen begynte, men det gjorde ikke regissøren noe mer nervøs. Det er vanlig prosedyre.

- Dersom man gjør en film utenfor de store studioene så handler om å få inn penger som kan budsjettere filmen fra førsalget.

Utsolgte forestillinger Wirkola har dessuten med seg proffere folk denne gangen som skal hjelpe med innsalget av filmen. Det har også resulterte i at alle de fem forestillingene som er satt opp på Sundance er utsolgte.  

«Kill Buljo 2», som Wirkola har skrevet manus til har gjort det bra på kino i Norge. Den fikk dessuten gode anmeldelser.

ZOMBIER: Nazizombier spiller en stor rolle i Tommy Wirkolas zombiefilmer «Død Snø». «Død Snø 2» hadde premiere i går natt under Sundance Festivalen. Foto: Liv Ask
ZOMBIER: Nazizombier spiller en stor rolle i Tommy Wirkolas zombiefilmer «Død Snø». «Død Snø 2» hadde premiere i går natt under Sundance Festivalen. Foto: Liv Ask Vis mer

- Man er jo ikke akkurat bortskjemt med å få god kritikk i Norge, så det var artig at den gikk så bra.

Det ser også lyst ut for en oppfølger på «Hansel & Gretel: Witch Hunters», som ikke fikk noen god mottakelse fra anmeldere.

- Jeg har skrevet manus til den klart så nå er det opp til studio og skuespillerne for å få kabalen til å gå opp.

Skuespillerne fra den første filmen, deriblant Jeremy Renner, Gemma Arterton og Peter Stormare har alle signert kontrakter på at de skal bli med i flere filmer, men det kommer rett og slett an på om de har tid. Men den biten overlater Wirkola til studio.  

- Hva tenker du i forhold til de dårlige anmeldelsene «Hansel og Gretel» fikk?

- Det viktigste er kommersiell suksess, i hvert fall i Hollywood. Der er det ingen som bryr seg om anmeldelser dersom det er bra publikumstall. Så sånn sett er jeg veldig fornøyd, men det er jo selvfølgelig ikke noe artig å få dårlig kritikk. Jeg hadde blitt veldig lei meg hvis filmen ikke hadde gjort det bra i tillegg, men heldigvis så var publikum veldig positive. Men det handler til slutt om hvor mye den kan inntjene.  

«Hollywood-produksjon» For tiden skriver nordlendingen manus til «What happened to Monday?» der Noomi Rapace har hovedrollen. Det er ikke et stort studio som står bak denne gangen, men et finansieringsselskap i Frankrike. Produsenten er italiensk og Wirkola kaller det en Hollywood-produksjon, som skal gjøres i Europa.

- Jeg hadde møtt Noomi et par ganger og vi hadde lyst til å gjøre noe sammen. I manuset var rollen hennes egentlig en mann, men hun er en så unik skuespiller så jeg bestemte meg for å skrive om rollen til henne. Hun leste manus og digget det, så det var gøy.  

Etter premieren på «Død Snø 2» var det ikke så mange ord å få ut av en merkbart utslitt Wirkola, men han smilte stort.

- Det føles bra. God stemning. Folk lo på de rette plassene. Jeg er veldig fornøyd, sukket han.

Hele Norges coronakart