- Dette er den mest spennende politiske saken de neste fire årene

Møt lederen for Stopp Datalagringsdirektivet i nettmøte.

GÅR TIL KAMP: Tidligere Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen ble i kveld valgt som leder for organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet. Foto: Espen Røst/Dagbladet
GÅR TIL KAMP: Tidligere Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen ble i kveld valgt som leder for organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I kveld ble Lars-Henrik Michelsen valgt til leder av organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet, på et møte i Fritt Ords lokaler i Oslo.

Michelsen er tidligere leder av Unge Venstre, og skal nå fronte en tverrpolitisk organisasjon som skal jobbe mot at direktivet blir tatt opp i norsk lov.

Datalagringsdirektivet vil, dersom det blir innført, pålegge alle tele- og nettleverandører å langtidslagre informasjon om hvem du snakker med på telefon, hvem du kommuniserer med via epost og hvor du befinner deg når du gjør det. Det samme gjelder din IP-adresse og tidspunkter for på- og avlogging på nettet. Innholdet i kommunikasjonen, og hvilke nettsider som besøkes, skal ikke lagres.

Flere tusen tilsluttede
- Direktivet er langt på vei en direkte følge av den amerikanske forestillingen om at det er mulig å føre en «krig mot terror», institusjonalisert gjennom det løpske kontroll- og overvåkingsregimet i Bush-regjeringens Patriot Act, skrev Dagbladet.nos kommentator Jan Omdahl om direktivet tidligere i dag.

Blant de som allerede har sluttet seg til kampanjen mot datalagringsdirektivet, finner vi Kristin Clemet (leder i Civita), Jon Wessel-Aas (NRK-advokat), Heming Olaussen (leder i Nei til EU), Henrik Asheim (leder av Unge Høyre) og Mali Steiro Tronsmoen (leder av Sosialistisk Ungdom).

Disse, og over 2000 andre, vil nå altså bli frontet av den nyvalgte lederen Michelsen.

- Truer personvernet
- Hva er egentlig det største problemet med datalagringsdirektivet?

- Det vil føre til det mest omfattende overvåkingsregimet i nyere norsk historie, der all telekommunikasjon fra alle nordmenn blir lagret. Det truer personvernet, og svekker rettssikkerheten.

- Hvordan vil dere i Stopp Datalagringsdirektivet jobbe for å få stoppet implementeringen av direktivet?

- Jeg tror at en bred organisasjon er nøkkelen til å lykkes. Vi må få samlet folk som er mot EU, og folk som er for EU. Da får vi en bred appell, og kan drive bred folkeopplysning. Etterhvert vil vi gå på hver enkelt stortingsrepresentant, så de vipper i vår retning, sier Michelsen, og fortsetter:

- Dette er den eneste saken som Regjeringen på forhånd har gått ut og sagt at det vil være dissens om, så det vil være Stortinget som til slutt avgjør hva utfallet vil bli. FrP og Venstre har allerede slått fast at de ikke vil gå god for direktivet, SV og Sp likeså. Derfor må vi få overbevist tvilerne i Ap og Høyre. Dette er den mest spennende politiske saken de neste fire årene.

- Gjør alle til mistenkte
- Statsadvokat Kim R. Sundet har sagt at opprullingen av et pedofilinettverk aldri kunne blitt gjennomført, hvis andre land også hadde hatt tre ukers lagringstid av data. Er ikke hans argumenter verdt å lytte til?

- Selvsagt skal politiet ha gode verktøyer i kampen mot kriminalitet, men alt må skje innenfor rammene til rettsstaten. Politiet har i dag mulighet til å fryse datatrafikk ved mistanke om alvorlig kriminalitet. Problemet med datalagringsdirektivet er at det gjør alle til mistenkte, sier Michelsen.

Han mener at kampen mot datalagringsdirektivet i stor grad er et verdispørsmål:

- Dette handler om hvilke verdier samfunnet skal være tuftet på. Den dagen vi ofrer personvernet og rettssaten i kampen mot organisert kriminalitet, da har det frie samfunnet tapt, sier Michelsen.

I morgen klokka 12.00 stiller Michelsen opp på nettmøte her på Dagbladet.no for å gjøre rede for sine standpunkter om direktivet. Send inn dine spørsmål her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer