Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Oslo

Dette er den triste sannheten om Oslo som Norges hovedstad

Den østnorske småkårsmentaliteten slår deg ned framfor å løfte deg opp og ut.

EN SINKE: Oslo er ikke Norges økonomiske motor, hevder artikkelforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EN SINKE: Oslo er ikke Norges økonomiske motor, hevder artikkelforfatteren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

Med jevne mellomrom når påstanden om at Oslo subsidierer resten av landet avisenes spalter og nettsider. Jan Arild Snoen og Erling Fossen er foregangsmenn for Mats Kirkebirkeland fra Civita som i Dagbladet 18. januar hevder at hver Osloborger subsidierer resten av landet med 65 000 kroner hvert år.

Denne påstanden kan bare holdes i live ved at man ikke går bak tallene. Hovedårsaken til at Oslo har et «høyere BNP» enn ellers i landet er ikke fordi Osloborgerne produserer mer av det som skaper økonomiske verdier, men fordi hovedkontorene til de fleste store norske bedrifter befinner seg i Oslo.

I tillegg kommer at det meste av statlig byråkrati er lokalisert i hovedstaden. Produseres oljen i Oslo? Produseres elektrisiteten i Oslo? Produseres fisken i Oslo? Produseres det skogvirke i Oslo? Produseres det jordbruksvarer i Oslo? Produseres det mineraler og malm i Oslo? Hvilke deler av landet er det som gjør at en turist velger Norge som reisemål? Oslo? Er det Oslo som er ledende når det gjelder å utvikle ny kunnskapsbasert teknologi?

En hovedstad vil nødvendigvis måtte ha høyere produktivitet enn resten av landets innbyggere. Spørsmålet er derfor ikke hva en hovedstad gir fra seg av materielle verdier, men hvor godt hovedstaden skjøtter sine hovedoppgaver og fungerer fasiliterende for resten av landet.

Etter min oppfatning er Oslo en av de treigeste hovedstedene i Europa. (Jeg er selv oppvokst der). Oslo er i mine øyne et bortskjemt adapsjonspalass der det gjelder å følge med på og plukke opp trender som tilflyter hovedstaden utenfra.

En hovedstad skal «produsere» kunstnere, intellektuelle, akademikere, ideer og bedrifter som er i stand til å gi verdensfelleskapet et brukbart bidrag. Hvis du reiser til Oslo med sommerfugler i magen og med store ideer i hodet er det langt mer sannsynlig at du blir slått ned av den østnorske småkårsmentaliteten enn den at du blir løftet videre ut i verden. Det er den triste sannheten om Oslo som Norges hovedstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling