Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Dette er den vanlige heksejakta»

News of The World-staben smiler tappert på avisas siste dag, men i går lekket de lydopptak fra det svært ampre allmøtet med direktør Rebekah Brooks.

BLIR SITTENDE: Rebekah Brooks, den forhatte sjefen i Storbritannia-divisjonen av News International, fikk hard medfart også på et møte med dagens ansatte i News of The World. Foto: Matt Dunham / AP / SCANPIX
BLIR SITTENDE: Rebekah Brooks, den forhatte sjefen i Storbritannia-divisjonen av News International, fikk hard medfart også på et møte med dagens ansatte i News of The World. Foto: Matt Dunham / AP / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Let's go out with a bang», tvitret underredaktør  Jamie Lyons i News of The World i ettermiddag.

Verdens mest skandaliserte avis trykker opp fem millioner eksemplarer, dobbelt så mange som vanlig, av morgendagens utgave, som er den aller siste i NOTWs 168 år lange historie.

Men til tross for smilene på redaksjonens avskjedsbilde i ettermiddag, er det lite lojalitet igjen til Murdochs håndlangere hos de ansatte som i morgen står uten jobb etter at den hastige nedleggelsen ble kunngjort på torsdag.

- Folk er sinte, skuffet og emosjonelle, sa Neil Ashton, fotballjournalist i avisa, til Dagbladet utenfor redaksjonslokalene tidligere i dag.

Telefonavlytting er kjernen i skandalen, som har forgreininger dypt inn i statsministerens kontor. Ironisk nok ble det gjort et skjult lydopptak da den hardt pressede Storbritannia-sjefen i News International, Rebekah Brooks, forsøkte å forsvare nedleggelsen overfor avisstaben på et allmøte i går.

Hør lydopptaket fra møtet her

- Tar støyten Det var på dette møtet Brooks, som selv har vært redaktør i News of The World, antydet at det finnes flere graverende opplysninger i saken som ennå ikke er kjent.

«Vi har kanskje bedre overblikk om hva som kommer enn dere. Jeg er bundet av en etterforskning, men jeg tror at om et års tid vil hver eneste av dere i dette rommet kanskje si at «nå ser jeg det hun så», sa Brooks til staben.

Samtidig gjorde hun det klart at hun selv ikke vil gå av.

HELT UVANLIG DAG PÅ JOBBEN: News of The World-staben smilte i dag tappert før de tok fatt på den aller siste utgaven i avisas 168 år lange historie. Foto: NOTW / AP / SCANPIX
HELT UVANLIG DAG PÅ JOBBEN: News of The World-staben smilte i dag tappert før de tok fatt på den aller siste utgaven i avisas 168 år lange historie. Foto: NOTW / AP / SCANPIX Vis mer

- La oss si at jeg leverte oppsigelsen min og sa «Greit, jeg er lei av denne krisen der noen har kommet med beskyldninger mot meg jeg ikke aner om er sanne, men fordi det er meg og fordi det er den vanlige, dere vet, Guardian/BBC-heksejakta, så skal jeg gå av». La oss si jeg gjorde det. Hvem skulle da tatt konsekvensene av de døde soldatene, 7/7-terrorofrene, Sara Payne og alle de andre påståtte beskyldningene?, sa Brooks.

«Jeg er like lei meg som dere over at folkene vi stolte på skuffet oss, og det er det som har skjedd. Hvis det å bli forrådt er grunn til å gå av, så burde jeg kanskje det, men jeg tror jeg er langt mer nyttig mens jeg leder selskapet gjennom dette, fulgte hun opp.

- Vet ikke hva vi skal gjøre Mens spekulasjonene allerede torsdag gikk høyt om at Murdochs medieimperium allerede har planenen klare for en ny søndagstabloid, trolig en søndagsutgave av The Sun, hevdet Brooks at noe slikt ikke er klarlagt.

«Ja, vi er i en veldig dårlig periode, men vi vil fortsette å investere i journalistikk. Vi har ikke noen beslutninger klare om noen nye publikasjoner, eller om å styrke eller utvide eksisterende slike ennå. Det er for tidlig, vi vet ikke hva vi skal gjøre», sa hun, men antydet samtidig at redaksjonen som nå får sparken kan få jobbtilbud i framtida.

Akkurat det ser nok noen av journalistene på som ekstra salt i såret, om man skal dømme fra tiraden til en av de ansatte:

- Det jeg ikke forstår er hvordan du ikke kan se at du med det du gjorde på torsdag stempler avisa vår som forgiftet? Vi er alle smittet av den gifta, slik vi har blitt behandlet. Men kan du ikke se det store bildet her? Du gjør hele News International giftig, og arrogansen i at du tror vi vil jobbe der igjen er utrolig.

MØTTE PRESSEKOLLEGER: I dag er det News of the World som selv er toppnyhet i Storbritannia. I ettermiddag kom ansatte fra avisa med te til horden av mediekolleger som dekker nedleggelsen fra utsida av redaksjonslokalene i London. Foto: CARL COURT / AFP / SCANPIX
MØTTE PRESSEKOLLEGER: I dag er det News of the World som selv er toppnyhet i Storbritannia. I ettermiddag kom ansatte fra avisa med te til horden av mediekolleger som dekker nedleggelsen fra utsida av redaksjonslokalene i London. Foto: CARL COURT / AFP / SCANPIX Vis mer