Dette er det nærmeste norsk presse har vært å få ta bilde av Odd Nerdrum på ni år

Den skattetiltalte kunstneren forklarte seg i retten med en versjon av et maleri verdt 1,9 millioner i bilen.

SELVPORTRETT:: Etter at Odd Nerdrum høyt proklamerte sin boikott av norsk presse i 2002, har han ikke latt seg avbilde av norsk presse. Han gjorde et unntak for Dagbladet gjennom et selvportrett som han holder opp selv. Det begynte han på i går, og tegnet ferdig i retten i dag. Foto: Jonas Pettersen
SELVPORTRETT:: Etter at Odd Nerdrum høyt proklamerte sin boikott av norsk presse i 2002, har han ikke latt seg avbilde av norsk presse. Han gjorde et unntak for Dagbladet gjennom et selvportrett som han holder opp selv. Det begynte han på i går, og tegnet ferdig i retten i dag. Foto: Jonas Pettersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT: (Dagbladet): Kunstneren Odd Nerdrum (67) har i dag forklart seg i Oslo tingrett, der han står tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner uten å betale skatt.

- Jeg og min familie har vært gjennom to verdenskriger. Jeg har aldri ytret noe negativt om Norge i utlandet, så jeg har ikke helt forstått den fiendtligheten som har stått så veldig sterkt her. Jeg føler saken mot meg er mer kunstpolitisk enn realistisk, sa kunstneren før han forklarte seg.

Bildene smeltet Nerdrum nevner ødelagte malerier som hovedgrunnen til at han nå står tiltalt for skattebedrageri. Han forklarer at blandingsforholdet i oljemalingen han brukte på midten av 90-tallet førte til at malingen har begynt å smelte når den er varm.

- På maleriet «Skyen», for eksempel, har malingen rent mer eller mindre ned. Det er helt umulig å redde. Jeg har tatt det med i bilen, om dere vil se på det, sier kunstneren, som sier at Leonardo Da Vinci, Rembrandt og Rubens slet med det samme oljeproblemet.

En versjon av «Skyen» ble i 2008 solgt for 1,9 millioner kroner.

Ifølge Nerdrums forklaring opprettet Forum Gallery og Odd Nerdrum en bankboks i Østerrike i 1997 - for å spare midler i tilfelle de måtte erstatte ødelagte bilder. Ifølge Nerdrums forklaring fikk han også erstattet en hel del bilder ved å male dem på nytt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer