SELVPORTRETT:: Etter at Odd Nerdrum høyt proklamerte sin boikott av norsk presse i 2002, har han ikke latt seg avbilde av norsk presse. Han gjorde et unntak for Dagbladet gjennom et selvportrett som han holder opp selv. Det begynte han på i går, og tegnet ferdig i retten i dag. Foto: Jonas Pettersen
SELVPORTRETT:: Etter at Odd Nerdrum høyt proklamerte sin boikott av norsk presse i 2002, har han ikke latt seg avbilde av norsk presse. Han gjorde et unntak for Dagbladet gjennom et selvportrett som han holder opp selv. Det begynte han på i går, og tegnet ferdig i retten i dag. Foto: Jonas PettersenVis mer

Dette er det nærmeste norsk presse har vært å få ta bilde av Odd Nerdrum på ni år

Den skattetiltalte kunstneren forklarte seg i retten med en versjon av et maleri verdt 1,9 millioner i bilen.

OSLO TINGRETT: (Dagbladet): Kunstneren Odd Nerdrum (67) har i dag forklart seg i Oslo tingrett, der han står tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner uten å betale skatt.

- Jeg og min familie har vært gjennom to verdenskriger. Jeg har aldri ytret noe negativt om Norge i utlandet, så jeg har ikke helt forstått den fiendtligheten som har stått så veldig sterkt her. Jeg føler saken mot meg er mer kunstpolitisk enn realistisk, sa kunstneren før han forklarte seg.

Bildene smeltet Nerdrum nevner ødelagte malerier som hovedgrunnen til at han nå står tiltalt for skattebedrageri. Han forklarer at blandingsforholdet i oljemalingen han brukte på midten av 90-tallet førte til at malingen har begynt å smelte når den er varm.

- På maleriet «Skyen», for eksempel, har malingen rent mer eller mindre ned. Det er helt umulig å redde. Jeg har tatt det med i bilen, om dere vil se på det, sier kunstneren, som sier at Leonardo Da Vinci, Rembrandt og Rubens slet med det samme oljeproblemet.

En versjon av «Skyen» ble i 2008 solgt for 1,9 millioner kroner.

Ifølge Nerdrums forklaring opprettet Forum Gallery og Odd Nerdrum en bankboks i Østerrike i 1997 - for å spare midler i tilfelle de måtte erstatte ødelagte bilder. Ifølge Nerdrums forklaring fikk han også erstattet en hel del bilder ved å male dem på nytt.

- At bildene ble ødelagte, har vært et stort nederlag for meg. Det var en skam. For folk som ikke kjenner til disse problemene høres de sikkert dumme ut, forklarte Nerdrum.

Bankboks I denne bankboksen forklarte Odd Nerdrum at det befant seg 900 000 dollar, som han hadde tjent fra salg av malerier. For hvert bilde han solgte, fikk han 50 prosent selv.

I avhør med politiet skal Odd Nerdum ha forklart at det var på grunn av «den høye beskatningen» at han ikke opprettet en bankkonto i stedet for bankboks.

I retten forklarte imidlertid Odd Nerdrum at han ikke ville sette pengene inn på en bankkonto fordi han ikke ville tjene på penger som tilhørte andre mennesker.

Ifølge hans forklaring var ikke pengene i hans eiendom før de var skrevet ut fra bankboksen, de var i limbo.

- Da midlene ble tatt ut av bankboksen, det var da de skulle beskattes. Alle salg mellom 1997 og 2002 ble meldt inn, sa Nerdrum.

- At jeg har investert og lurt unna penger, det er ikke riktig.

Frustrert Nerdrum innrømmet i sin forklaring at han ikke er særlig god med tall.

- Det er umulig for et moderne menneske å male gammelmodige bilder med de tall og papirer som blir belastet den vanlige borger i dag. Jeg setter pris på matematiske ligninger i min malerkunst, men tall generelt er ikke min sterkeste side.

TILTALT: Kunstneren Odd Nerdrum står i dag og i morgen tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner uten å skatte for det. Her er han avbildet i 2001, liker før hans mye omtalte presseboikott.

Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
TILTALT: Kunstneren Odd Nerdrum står i dag og i morgen tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner uten å skatte for det. Her er han avbildet i 2001, liker før hans mye omtalte presseboikott. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

Han ytret også sin frustrasjon mot å måtte møte i retten, tiltalt for skatteunndragelse.

- Jeg ber ikke om positivitet, men vil ikke ha noen negativitet i livet mitt. Dette har vært belastende for mine barn og min kone. Det hadde vært fint om vi kunne snakket om dette, i stedet ble det en politisak.

Han forklarte i retten at han «går inn i en posisjon som selvmordskandidat når han blir truet».

- Angst er veldig mye til stede i livet mitt. Kanskje den norske stat ville ta livet av meg, dytte meg inn i selvmordet? Det er ikke lett å leve i ti år med trusler, sier Nerdrum , uten å spesifisere hva han har opplevd som trusler.

Han forklarte videre at han tok det veldig tungt da han før sommeren trodde at det var ytterligere åtte millioner kroner i sjekker som ikke var gjort rede for.

- Jeg ble et vrak. Jeg er veldig påvirkelig for mennesker som er slemme.

Strafferammen for grov skatteunndragelse er fengsel på inntil seks år. I tillegg risikerer Nerdrum en straffeskatt på 8,4 millioner kroner. Politiadvokat Asbjørg Lykkjen sier imidlertid til Dagbladet at aktoratet ikke vil legge ned påstand om en så lang fengselsstraff.

- Hvis han blir dømt, risikerer han en lengre ubetinget reaksjon. Vi vil vurdere tidligere rettspraksis og hvordan retten utvikler seg, men vi kommer ikke til å legge ned påstand om seks år ubetinget fengsel, sier Lykkjen.

FORSVART AV STAFF: Mens Odd Nerdrum ikke vill la seg avbilde for pressen, gjorde forsvarer Tor Erling Staff og medforsvarer Knut-Ole Bakke Hansen seg klar. Foto: Kristian Ridder Nielsen
FORSVART AV STAFF: Mens Odd Nerdrum ikke vill la seg avbilde for pressen, gjorde forsvarer Tor Erling Staff og medforsvarer Knut-Ole Bakke Hansen seg klar. Foto: Kristian Ridder Nielsen Vis mer