Debatt: Klima og landbruk

Dette er dødsens alvor

I bunn og grunn handler det om en eneste ting som vi alle kan være enige om: Hvor godt vi tar vare på jorda vår.

NATURLIGE UTFODRINGER: Norsk landbruk må så mye som mulig være basert på norske ressurser. Samtidig gir utformingen og plasseringen av landet vårt noen utfordringer som det ikke går an å se bort ifra, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NATURLIGE UTFODRINGER: Norsk landbruk må så mye som mulig være basert på norske ressurser. Samtidig gir utformingen og plasseringen av landet vårt noen utfordringer som det ikke går an å se bort ifra, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer
Meninger
Sigrid Hjørnegård
Sigrid Hjørnegård Vis mer

Harald Moskvil fra MDG beskylder meg i Dagbladet 14. august for ikke å ta landrapporten fra IPCC alvorlig. Da har han ikke hørt hva jeg har sagt. Rapporten tar opp et livsviktig tema nemlig hvordan vi forvalter jorda vår. Det er dødsens alvor for oss som produserer mat.

La meg fortsette på samme sted som Moskvil sluttet ved å avkrefte hans påstand. Norsk landbruk baseres ikke på soya fra regnskogen. Det er riktig som Moskvil sier at det importeres en del protein i form av sertifisert soya, i tillegg til andre fôrråvarer, men norskandelen i fôret i et normalår ligger på 55–60 prosent. Vi har et mål om å øke denne andelen til 85 prosent innen 2025, og jobber for å nå det.

Vi kan begge enes om at norsk landbruk så mye som mulig skal være basert på norske ressurser. Samtidig gir utformingen og plasseringen av landet vårt noen utfordringer som det ikke går an å se bort ifra.

Når det kommer til kjøtt, er vi av ulik oppfatning. Vi mener det er plass til å produsere både kjøtt, korn og grønnsaker uten at de ulike produksjonene trenger å konkurrere om arealet.

Som IPCC-rapporten viste, er det i mange land slik at de ulike produksjonene konkurrer om dyrkingsarealet. Slik er det ikke her. I Norge har vi bare 3 prosent dyrkbart areal, og av dette er det bare 1 prosent som kan brukes til å dyrke korn, grønnsaker, frukt og bær. Det er mulig å utnytte denne prosenten enda bedre, og det er derfor vi nå satser i grøntsektoren for å stimulere til mer korn og grønnsaker der det er mulig. Det håper vi vil gi effekt på sikt.

Moskvil kritiserer meg for å si at landbruket har løsninger. Jeg hevder ikke at vi har alle løsninger, det er klimautslipp fra landbruket. Det er ikke mulig å produsere mat uten utslipp. Det jeg ønsker å få fram, er at mer klimasmart produksjon og bedre bruk av jorda, kan bidra til å løse klimautfordringer gjennom å binde CO2 og lagre karbon. Det skjer i dag, og det kan vi gjøre mer av.

Landbruket kan levere mer biogass til erstatning for fossile kilder. Det betyr ikke at vi skal utelukke andre gode tiltak som å få ned matsvinnet, noe som vil ha stor betydning.

Skal vi kunne bidra til å løse klimautfordringene, må vi benytte oss av eksisterende løsninger og fortsette å lete etter nye for å redusere utslipp. I bunn og grunn handler det om en eneste ting som vi alle kan være enige om: Hvor godt vi tar vare på jorda vår.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.