Dette er dokumentene Dagbladet avslørte

Nå kan Nerdrum legge dem fram for lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LECH/STAVERN/OSLO (Dagbladet): Bildeserien over viser de mest sentrale dokumentene Dagbladet har sporet opp i sin gransking av dommen mot Odd Nerdrum.

Avsløringen førte til en lengre dokumentar og en rekke artikler, som ble publisert i høst. Nerdrum har så langt ikke hatt anledning til å legge fram disse i straffesaken.

Men etter at Høyesterett i dag opphevet lagmannsrettens dom, vil Nerdrum kunne presentere dokumentene i den nye ankesaken.

I juni ble Odd Olaf Nerdrum dømt til to år og ti måneder i fengsel.

Borgarting lagmannsrett fant Nerdrum skyldig i å ha lurt unna 1 677 000 dollar, nesten 14 millioner kroner, fra norske skattemyndigheter.

Les dommen til Borgarting lagmannsrett her.

Les dommen til Oslo tingrett her.

Som Dagbladet kunne avsløre onsdag morgen, forteller de nye dokumentene en annen historie enn lagmannsrettens dom.

Bankutskrifter og selvangivelser Den nye dokumentasjonen består av bankutskrifter fra Østerrike, islandske selvangivelser, inntektsoversikter, fakser og eposter. Kombinert med rettens bevismateriale, forteller de en mer nyansert historie enn den som presenteres i dommen.

Alle beløpene Nerdrum er dømt for å ha unndratt, stammer fra Forum Gallery i New York, i perioden 1998-2002.

Dokumentene Dagbladet i dag kan presentere, viser følgende:

• Retten har trolig talt deler av Nerdrums inntekter flere ganger.

• Retten har lagt til grunn at Nerdrum har fått utbetalt 693 177 dollar mer av galleriet, enn malerisalget tilsier.

• Nerdrum har høyst sannsynlig skattet av alle inntekter, med unntak av tre mindre sjekker. Men de nye bevisene gir ikke svar på om Nerdrum skattet til riktig tid, eller til rett land.

- Betydning for dommen Eksperter skisserer flere mulige utfall nå som nye beviser er kjent. De mener dokumentasjonen kan innebære at Nerdrum ikke skulle blitt dømt til fengsel.

- Så langt jeg kan se, kan de nye bevisene få betydning for omfanget og karakteren av den skatteunndragelsen Nerdrum er dømt for, og dermed for reaksjonsspørsmålet på ulike måter, sier advokat Frode Elgesem, partner i advokatfirmaet Thommessen.

PENGESTRØMMEN: Grafikken over illustrerer pengestrømmen mellom Nerdrum og Forum Gallery. Illustrasjon: Tina Jerstad og Kjell Erik Berg / Dagbladet
PENGESTRØMMEN: Grafikken over illustrerer pengestrømmen mellom Nerdrum og Forum Gallery. Illustrasjon: Tina Jerstad og Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Han har vurdert dokumentasjonen som Dagbladet i dag kan presentere.

Elgesem tar forbehold om at han ikke kjenner til alle bevisene som ble presentert under rettsforhandlingene, men har lest begge dommene.

- Dersom bankbokspengene faktisk er tatt til beskatning, kan det være at vi står overfor en ren periodiseringsfeil, eventuelt også kombinert med at deler av beløpet er oppgitt til beskatning i feil land. Sett i lys av at Island ikke er noe lavskatteland kan dette i så fall få betydelige konsekvenser for reaksjonsspørsmålet og det er neppe grunnlag for fengselsstraff. Ved rene periodiseringsfeil bør reaksjonen kun være en tilleggsskatt beregnet på grunnlag av fordelen ved å utsette beskatningen, sier Elgesem.

• Les alt om Nerdrum-saken her

FRUSTRERT: I Borgarting lagmannsrett, uttrykte Nerdrum høyt og tydelig sin frustrasjon over å ikke bli trodd. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FRUSTRERT: I Borgarting lagmannsrett, uttrykte Nerdrum høyt og tydelig sin frustrasjon over å ikke bli trodd. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
BANKBOKSEN: I en bankboks bak denne seks tonn tunge ståldøren, hadde Nerdrum 900 000 dollar i kontanter liggende. Hvelvet er i kjelleren til Raiffeisenbank i den østerrikske alpebyen Lech. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
BANKBOKSEN: I en bankboks bak denne seks tonn tunge ståldøren, hadde Nerdrum 900 000 dollar i kontanter liggende. Hvelvet er i kjelleren til Raiffeisenbank i den østerrikske alpebyen Lech. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer