Dette er en av årets mest spennende bildebøker

Gjøken har aldri vært mer fascinerende.

PRISNOMINERT: Bjørn Arild Ersland og Hilde Kramers bildebok «Gjøken» er nominert til årets Bragepris. ?Illustrasjon: Fra boka
PRISNOMINERT: Bjørn Arild Ersland og Hilde Kramers bildebok «Gjøken» er nominert til årets Bragepris. ?Illustrasjon: Fra bokaVis mer

ANMELDELSE: Enkelte mennesker kan fortelle i timevis om hva det skal være, og alltid få det til å høres spennende ut. Tørre fakta forvandles til utrolige historier i munnen på de største fortellertalentene.

Deriblant duoen Bjørn Arild Ersland og Hilde Kramer, ser det ut til.

Spiongjøken
Tittelen på deres nye bildebok for barn, «Gjøken», er like enkel som utgangspunktet: Dersom «Grei ut om Gjøken» er oppgaven, er dette svaret. Her er det formen som er fascinerende.

Slik sett er boka delt i to. I den første halvdelen er teksten knapp, subtil og spiller på kontraster mellom høyre og venstre side i bildeoppslaget.:

«Mange fugler tror nok at ungen i egget vil likne på dem selv. / ... men én fugl har lurt de andre. Ko-ko, sier gjøken.»

Dette er særlig godt løst i det første oppslaget, der bakgrunnen er lys og full av «vanlige» fugler i aktivitet, mens gjøken sitter i forgrunnen og er farget helt svart, som om den sitter i skyggen. Slik klarer Kramer å etablere henne som hovedperson, samtidig som hun framstår som mystisk - noe teksten bygger opp under:

Dette er en av årets mest spennende bildebøker

«...men én fugl driver på med noe helt annet. Den flyr rundt og spionerer.»

Glimt i øyet
Den første delen av boka fungerer som nysgjerrighetsskaper, mens andredelen er mer informasjonstung. Den likner en tradisjonell faktabok, skjønt uvanlig estetisk gjennomført. Her får vi svar på alt vi har begynt å lure på, punkt for punkt: «Hvorfor legger gjøken egg i andres reir?» «Hvorfor kaster gjøken de andre fuglene ut av reiret?»

Uttrykket er enkelt og naivistisk, med flere overraskende vrier og et kledelig glimt i øyet.