Dette er en av høstens beste og mest aktuelle bøker

Med et godt innblikk i det hinsidige på kjøpet.

SEANSE: Ingeborg Køber i retten, ledsaget av en påpasselig politikvinne. Foto: FRA BOKA
SEANSE: Ingeborg Køber i retten, ledsaget av en påpasselig politikvinne. Foto: FRA BOKA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Forfatteren og historikeren Ivo de Figueiredo kunne ikke vært heldigere med tidspunktet for lanseringen:

Køber-saken er et drama om liv og død i mellomkrigårene med paralleller til våre dagers debatt om klarsyn og spiritisme.

Legg så til at Figueiredo med sikre kilder og nye opplysninger formår å drive fortellingen fram i et godt og effektivt språk - og vi har en av høstens beste og mest lesverdige bøker.

  Forutsigelsen
Det begynner med at byfogd Ludvig Dahl drukner i sjøen utenfor sin sommervilla på Hankø den 8. august 1934.
Tidspunktet er viktig, for det skulle skulle vise seg at datteren Ingeborg Køber hadde forutsagt dødsfallet under en spiritistisk seanse året før.
Mysteriet ble ikke mindre da man oppdaget at 60 000 kroner var underslått fra byfogdkontoret der fru Dahl var kasserske. Beløpet er viktig, for det tilsvarte ektemanns livsforsikring.
Dessuten var det påvist et brudd i den døde byfogdens halsvirvel.

Spørsmålene måtte komme:

Var drukningen virkelig en ulykke, slik Ingeborg hadde forklart? Begikk byfogden selvmord? Eller ble han drept av sin datter for å dekke morens underslag?

  Rettsprosessen
Rettsprosessen ble ikke bare av en de mest spektakulære i Norge. Køber-saken vokste til en kulturkamp med steile fronter mellom radikale og konservative; det var rasjonalitet mot tro, vitenskap mot magi, levende mot døde.
Spiritismen, troen på kommunikasjon med en åndeverden, oppsto i USA på 1850-tallet og fikk ny utbredelse i Europa etter første verdenskrig da millioner av unge menn var revet bort fra sine kjære.

Dette er en av høstens beste og mest aktuelle bøker

Tragedien rammet også Dagny og Ludvig Dahl i Fredrikstad da eldstesønnen Ludvig døde i en båtulykke bare 25 år gammel.

Søsteren Ingeborg, gift Køber, reiste hjem til Fredrikstad for å sørge sammen med sine to brødre.

Begynnelsen
«Det begynte som en uskyldig lek», skriver Figueiredo. En lek med teorier fra moderne forskning om oversanselige fenomener:

De døde levde videre som vesener av ektoplasma i en parallell, hinsidig virkelighet, som kunne overskrides av et medium ved hjelp av visse teknikker.

«En uskyldig lek, altså, så uskyldig det kan bli når leken går ut på å mane fram de døde», som Figueiredo bemerker passe syrlig i sin bok.
Julaften ble det hørt bankelyder fra et bord i byfogdens bolig der hele familien var samlet. Koden var enkel å løse, antall bank tilsvarte bokstaven i alfabetet. Også budskapet var enkelt:

En hilsen fra broren Ludvig som fortalte hvor usigelig lykkelig han var i det hinsidige, og at de snart måtte ta kontakt på ny.

Dermed var familien Dahl samlet igjen: Fem levende og én død. Da den siste rettsprosessen mot Ingeborg Køber tok slutt sju år seinere, var de to levende og tre døde.

Nei, det hadde ikke vært noen uskyldig lek.

  I det hinsidige
Den som leser «Mysteriet Ingeborg Køber. En sann historie om spiritisme, kjærlighet og et mulig mord» får på kjøpet et godt innblikk i det hinsidige. Ingeborg var et villig og velegnet medium som i gjentatte seanser kunne falle i transelignende søvn, hvorpå høyre hånd beveget seg over bokstavbrettet, den velkjente plansjetten.

De tilstedeværende kunne dermed føre samtaler med åndene, samtaler som ble nedtegnet av byfogd Dahl i 21 bevarte seanseprotokoller.

Hvordan er så livet i det hinsidige? Det er, må man si, skuffende likt livet i det bedre borgerskap i Fredrikstad på 1930-tallet, bare litt bedre.

Hagene er større, stuene er finere møblert. Julaften serveres ribbe og surkål, de voksne nipper til kaffe med cognac. Den konservative Ludvig holder for øvrig fast på rettskrivningen av 1907, også i åndenes verden.

I de rettslige forundersøkelser ble Ingeborg Køber avslørt som svindlerske
.

Men hadde hun drept sin egen far? Bomben sprang 7. juli 1937. Riksadvokaten henla saken. Indisiene var ikke tilstrekkelige til en fellende dom.

  Tidsbilde
Basert på dagbøker, rettsreferater og avisinnlegg skaper Ivo de Figueiredo et fascinerende tidsbilde der skikkelser som ateist og høyesterettsdommer Thomas Bonnevie trer fram på arenaen sammen med psykiatrikeren og samfunnsforskeren Johan Scharffenberg i kamp mot overtroen, representert ved professorer, prester og direktører på Oslos vestkant.

Det foreligger mye litteratur om Køber-saken, blant annet Tor Edvin Dahls bok «Død, hvor er din brodd?» fra 1975.

Men Figueiredo er hakket hvassere; han lanserer sin egen, besnærende teori om hva som som skjedde da byfogd Dahl foretok sitt fatale sjøbad sammen med den farsbundne datteren Ingeborg på Hankø sensommerdagen for 76 år siden.

OM DET HINSIDIGE: Ivo de Figueiredo belyser Køber-saken med sikre kilder og en ny, troverdig teori. Foto: John T. Pedersen
OM DET HINSIDIGE: Ivo de Figueiredo belyser Køber-saken med sikre kilder og en ny, troverdig teori. Foto: John T. Pedersen Vis mer


Følg oss på Twitter:

Twitter.com/Dbnolitteratur

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer