Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dette er en av hovedårsakene til samlivsbrudd

Vi styrer unna pengepraten.

PRAT OM PENGA: Vi vegrer oss for å diskutere økonomi, og mange holder utgifter skjult for partneren, skriver forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
PRAT OM PENGA: Vi vegrer oss for å diskutere økonomi, og mange holder utgifter skjult for partneren, skriver forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan
Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan Vis mer

Det er ikke uvanlig at par som finner hverandre har ulikt syn på økonomi. Jeg kjenner til mange eksempler der den ene parten er sparsommelig og forsiktig med pengebruken. Mens den andre har et mer avslappet forhold til penger, og gjerne sløser litt. Det kan det lett bli trøbbel av. Faktisk er det slik at krangling om økonomi er en av hovedårsakene til samlivsbrudd.

Allikevel vegrer vi nordmenn oss for å snakke om økonomi. Vi unngår isteden dette temaet, og gjør heller andre ting for å redusere konfliktnivået på hjemmebane.

En Gallupundersøkelse fra Nordea viser at 15 prosent irriterer seg over partnerens pengebruk. Nær én av ti gjemmer handleposer. Tolv prosent svarer at de av og til sier til partnerne at ting koster mindre enn det egentlig gjør. I tillegg svarer seks prosent at de har sparing som partner ikke vet om.

Hadde det ikke vært lettere å snakke om økonomien, fremfor å ha en skjult agenda? Jo, tror jeg de fleste vil svare. Men mange gjør det allikevel ikke. Kanskje skyldes det at økonomiprat lett kan oppfattes som tabu, og lite sexy? Det oppleves rett og slett som en lettere utvei å gjemme handleposene eller å si at noe koster mindre enn det gjør.

På sikt tror jeg ikke dette er en bærekraftig løsning. Jeg anbefaler derfor alle til å snakke regelmessig om økonomien i parforholdet. Tørr å diskutere ting dere er uenig om. Og snakk dere frem til løsninger som funker for begge, uansett om du er en gjerrigknark eller sløser uhemmet med pengene.

  • Synes du vi fordeler husholdets utgifter rettferdig?
  • Er det noe ved min pengebruk som irriterer deg?
  • Bør vi føre et husholdningsbudsjett?

Hvordan man ordner økonomien kan være med å påvirke konfliktnivået på hjemmebane, tror jeg. Det er fortsatt slik at de fleste samboere og gifte, har felles økonomi. Total felles økonomi kan skape mer irritasjon og grobunn for mange konflikter. Jeg anbefaler derfor ofte at man har en mer delt økonomi, selv om det er tilfeller (for eksempel om den ene parten jobber deltid eller redusert for å få familiekabalen til å gå opp) det er mest rettferdig å ha en fullstendig felles økonomi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!