Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dette er en av klodens største filmstjerner

Skjuler seg bak maske i komedien «Frank».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Filtermagasin.no): Indiefilmfestivalen Sundance i Utah er underveis, og mange norske filmer er til stede i år. Før helgen hadde Eskil Vogts «Blind» premiere (til svært gode kritikker i blant annet Variety).

«Død snø 2» er også vist, og i kveld er det premiere på Mona Fastvolds «Søvngjengeren» (et par anmeldelser på den har også begynt å dukke opp).

Men det har også vært engelskspråklige premierer det er verdt å legge merke til. Den kanskje største snakkisen så langt heter «Frank», og er regissert av irske Lenny Abrahamson.

Kreativ galskap Oppmerksomheten filmen har fått skyldes ikke minst det faktum at Michael Fassbender - en av klodens mest særegne filmstjerner, etter roller i filmer som «Shame», «X-Men: First Class» og «Prometheus» - går gjennom nesten hele filmen med en pappmasjé-maske på hodet.

UVANLIG ROLLE: Michael Fassbender har både hatt roller i svære blockbustere og smalere og utfordrende prosjekter de siste årene. «Frank» tilhører definitivt sistnevnte kategori. FOTO: SCANPIX/REUTERS
UVANLIG ROLLE: Michael Fassbender har både hatt roller i svære blockbustere og smalere og utfordrende prosjekter de siste årene. «Frank» tilhører definitivt sistnevnte kategori. FOTO: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Det låter kanskje som en dårlig idé for en lavbudsjettskomedie som har vært heldig nok til å få med seg en stor filmstjerne på rollelista, men målt i oppmerksomhet og antall presseoppslag må gimmicken sies å ha vært en god idé.

«Frank» forteller historien om irske Jon (Domhnall Gleeson), som lever et kjedelig og trygt middelklasseliv - helt til dagen da han treffer Frank og hans band.

Bandet er ikke spesielt talentfulle etter tradisjonelle standarder, men like fullt rike på ideer. Frank er den uhyre karismatiske (vel, så karismatisk man kan være med ett ansiktsuttrykk) lederen, med store mentale problemer.

Virkelige hendelser Filmen er for øvrig inspirert av en virkelig person, Frank Sidebottom (egentlig: Chris Sievey), som var en vaskeekte kulthelt i Manchester-området på seint 80- og tidlig 90-tall.

En karismatisk og trøblete fyr, som opplevde en viss grad av suksess før alt imploderte i en pøl av psykisk sykdom og krangling. Sievey endte opp som animatør, men hadde tenkt til å gjøre comeback med Frank Sidebottom-figuren da han døde av kreft i 2010.

Forfatter Jon Ronson, som spilte synth med Sievey på 80-tallet, skrev en lengre artikkel om Sidebottom i The Guardian, og det er denne som ligger til grunn for filmen som nå er vist i Sundance.

En Kickstarter-finansiert film om Sidebottom, titulert «Being Frank: The Chris Sievey Story», kommer også i løpet av året.

Det hører for øvrig også med til historien at kritikerne har vært svært delte om «Frank» etter Sundance-premieren.

Variety kaller den «snål» og «praktfull», Screencrush kaller den «et lite mirakel» (og gir karakteren 9 av 10), mens Todd McCarthy i The Hollywood Reporter er langt mer negativ.«Frank» får ordinær kinopremiere i England i mai - så får tiden vise om den også dukker opp her til lands etter hvert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!