VAKKER?: MAD-bygningen som er den tynne nummer to fra venstre, fremheves som en av verdens vakreste boligblokker under Architizer-utdelingen som skjer i New York til uka. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VAKKER?: MAD-bygningen som er den tynne nummer to fra venstre, fremheves som en av verdens vakreste boligblokker under Architizer-utdelingen som skjer i New York til uka. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Dette er en av «verdens vakreste boligblokker»

... og hytte i Krokskogen er blant verdens fem vakreste boliger.

(Dagbladet): Det er den prestisjetunge arkitekturkåringen Architizer A+ Awards som fant frem til to norske perler blant over 1500 bidrag fra over 100 land.

Mens en av de nye såkalte «Barcode»-bygningene i Bjørvika i Oslo ble en av fem nominerte i kategorien boligbygg mellom fem og 15 etasjer, ble en hytte utenfor Hønefoss blant de fem nominerte i kategorien bolighus på mellom en og fire etasjer.

Stor heder I alt var 15 bygg plukket ut i de tre kategoriene som omhandlet boligbygg, melder Teknisk Ukeblad. At de to norske byggene er blant disse, må sies å være en stor heder.

Den 7,5 meter tynne og 15 etasje høye «MAD-bygningen», en boligblokk inneklemt mellom to 16 etasjer høye kollosser i Barcode-komplekset, gjorde seg bemerket i konkurransen. Bygget er tegnet av arkitektkontoret MAD i Oslo.

- Det svinger veldig. Først blir man nærmest æreskjelt for å være med på et sånt prosjekt, som mange mener ødelegger så mye for Oslo. Men så merker vi at det skjer et generasjonsskifte der folk er blitt litt stolte og ser at den nye og mer moderne profilen byen får legges merke til, sier MAD-partner Kurt Singstad til Dagbladet.

Skulle vært bredere Han forteller at bygget egentlig ikke skulle bli så påfallende smalt som det ble. Men når nabobyggene stod ferdig, hadde de «est seg ut» og etterlatt noe som egentlig var en alt for liten tomt for boligblokken.

- Men det er kanskje nettopp når utfordringene blir så store, at man får et resultat som gjør seg bemerket. I dag er det nettopp dette bygget som på mange måter definerer prosjektet. Og det er gøy, sier arkitekten.

Legges merke til Hvordan den vær- og vindutsatte «Cabin at Norderhov» både følger terrenget og er utformet for å gi ly både inne og ute, ga den nominasjonsplass i sin kategori. Hytta er tegnet av AtelierOslo.

Der legger de ikke skjul på at oppmerksomheten gir mersmak.

- Vi synes det er hyggelig at den lille hytta blir lagt merke til i konkurranse med prosjekter fra hele verden, sier partner og arkitekt Marius Mowe til Dagbladet.

Vant ikke Selve prisutdelingen skjer 15. mai, men festen er alt i gang under designuka i New York, som åpnet i dag. Vinnerne er riktignok utropt for lenge siden, og de to norske bidragene ble dessverre verken juryen eller publikums absolutte favoritter.

I kategorien boligbygg mellom fem og 15 etasjer vant «142 Park St» i Melbourne i Australia både juryens og publikums førsteplass. Og i kategorien bolighus mellom en og fire etasjer, ble det to vinnere. Juryen pekte på «Soft House» i Hamburg, mens publikum stemte frem «Trevox Apartments» i Mexico.

VAKKER?: Denne hytta utenfor Hønefoss fremheves som en av verdens fem flotteste bolighus på mellom en og fire etasjer i 2014. Foto: AtlierOslo
VAKKER?: Denne hytta utenfor Hønefoss fremheves som en av verdens fem flotteste bolighus på mellom en og fire etasjer i 2014. Foto: AtlierOslo Vis mer