- LIKNER ET SIRKUS: Byråd for kultur og næring i Oslo, Hallstein Bjerke (V), mener prosessen begynner å likne på et sirkus, og stiller spørsmål ved opposisjonens motiver. Foto: Heiko Junge / Scanpix
- LIKNER ET SIRKUS: Byråd for kultur og næring i Oslo, Hallstein Bjerke (V), mener prosessen begynner å likne på et sirkus, og stiller spørsmål ved opposisjonens motiver. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Dette er en bløff

Ansvarlig byråd i strupen på Arbeiderpartiet og opposisjonen.

(Dagbladet): -Jeg opplever opposisjonens spill og den politiske prosessen som en parodi. Det gjør meg trist, skuffa og oppgitt, sier byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke til Dagbladet.

I dag presenteres konklusjonene til PricewaterhouseCoopers (PwC), som har kvalitetssikret Metier/OPAKSs utredning av Munch-alternativene på Tøyen og Tullinløkka.

Dagbladet kan nå fortelle at PwC samlet sett ikke har noen «vesentlige innvendinger» mot utredningen. Riktignok mener de at det forventete kostnadsnivået for alternativene på Tøyen er 12-15 prosent høyere enn det Metier/OPAK konkluderte med i høst.

- Lambda er best Utover dette ligger kostnadsrammene for prosjektene fortsatt på om lag 1,7 milliarder kroner. Til sammenlikning vil det koste omlag 1,647 milliarder kroner å realisere Lambda-museet.

- I lys av dette er det hevet over enhver tvil at Lambda står igjen som det museumsfaglige beste alternativet. Besøkstallet vil være dobbelt så høyt, det kan realiseres på halve tiden og til samme kostnad, sier Bjercke.

Med kvalitetssikringen på plass, tar nå Bjercke for første gang et reelt oppgjør med Frps, Aps og SVs spill i Munch-saken.

Useriøst grunnlag - Lambda-opposisjonen var ikke fornøyde med Tøyen og Tullinløkka-konklusjonene som ble presentert i høst. De stoler tydeligvis ikke på kunnskap, og har i stedet begynt å konstruere alternativer. Det er et useriøst grunnlag for politiske beslutninger.
 
Bjercke sikter med dette blant annet til det «tredje» Tøyen-alternativet, utarbeidet av arkitekt og uttalt Tøyen-forkjemper, Fredrik Torp, og to andre.

Ap og SV har i dag invitert til pressekonferanse for å presentere prosjektet.

- En bløff Ifølge arkitektene har alternativet en prislapp på bare én milliard, og Tøyen-entusiast Libe Rieber-Mohn (Ap) har skamrost arbeidet.

- Dette er en bløff. Det var akkurat dette våre faglige utredere vurderte. De mente det ville koste 1,7 milliarder og ta ni år å ferdigstille, sier Bjercke.

Rieber-Mohn svarer med at den omtalte utredningen ikke vurderte alternativet til Torp.

NYTT FORSLAG: Dette lavtliggende Munch-museet på Tøyen er foreløpig siste forslag. Foto: Stein Halvorsen/Didrik Hvoslef-Eide/Fredrik Torp
NYTT FORSLAG: Dette lavtliggende Munch-museet på Tøyen er foreløpig siste forslag. Foto: Stein Halvorsen/Didrik Hvoslef-Eide/Fredrik Torp Vis mer

- Innspillet kommer fra uavhengige arkitekter med 150 års tung erfaring. Dette er ikke noe Ap har bestilt, sier hun.

Bekymret «Et sirkus», er Bjerckes beskrivelse av prosessen.

- Er opposisjonen egentlig opptatt av å få på plass et best mulig museum? Ett år etter, 10-15 millioner fattigere og med utredninger på mange tusen sider, er vi nå i ferd med å bevege oss enda lenger vekk fra en løsning, sier Bjercke.

Rieber-Mohn svarer at Ap i høyeste grad ønsker en løsning. Hun påpeker at Lambda ble forkastet, og mener det er byråden som har sløst bort et år:

- Dette er et trist politisk spill Ap ikke vil være med på. Det er også verdt å nevnte at kommunen venter et søksmål på en milliard kroner, i tillegg til kostnadene, hvis Lambda vedtas.

- FORTSATT DET BESTE: Etter at kvalitetssikringen nå er på plass, mener kulturbyråd Hallstein Bjercke at  Lambda i Bjørvika utvislomt er det beste Munch-alternativet.
- FORTSATT DET BESTE: Etter at kvalitetssikringen nå er på plass, mener kulturbyråd Hallstein Bjercke at Lambda i Bjørvika utvislomt er det beste Munch-alternativet. Vis mer