- Dette er en drøm som går i oppfyllelse

Terje Formoe fikk en liten rolle i den nye Kaptein Sabeltann-filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MAROKKO (Dagbladet): - Dette er jo som å komme til Lama Rama — et sted jeg skrev om første gang for over tjue år siden, sier Terje Formoe og smiler som en guttunge.

Denne uka besøkte han settet til den kommende Kaptein Sabeltann-filmen i Ouarzazate i Marokko, der filmteamet med regissørene Lisa Marie Gamlem og John Andreas Andersen i spissen, spiller inn flere storslagne fekte- og festscener i en borg bygd opp til Ridley Scott-filmen «Kingdom of Heaven».

 I november reiser Sabeltann og hans mannskap videre til Thailand og øya Krabi for å gjøre de siste opptakene til storfilmen. Scenene til sjøs med sjørøverskuta «Den sorte dame» ble spilt inn i Cornwall i England i september, og filmen skal etter planen ha premiere i september neste år.

Rekordbudsjett -Nå tar vi historien om Kaptein Sabeltann det store skrittet videre, og dette er noe jeg har drømt om veldig lenge. Endelig faller brikkene på plass, sier Terje Formoe, som neste år feirer 25-års jubileum for Kristiansands store sønn.

ACTIONEVENTYR: For Terje Formoe er det en gammel drøm å flytte sitt eget Sabeltann-univers over på film. Her er han sammen med Kaptein Sabeltann ( Kyrre Haugen Sydness), Langemann (Odd Magnus Williamson) og Rosa ( Pia Tjelta). Til venstre:  Benjamin (Andreas Cappelen).
ACTIONEVENTYR: For Terje Formoe er det en gammel drøm å flytte sitt eget Sabeltann-univers over på film. Her er han sammen med Kaptein Sabeltann ( Kyrre Haugen Sydness), Langemann (Odd Magnus Williamson) og Rosa ( Pia Tjelta). Til venstre: Benjamin (Andreas Cappelen). Vis mer

Da Sabeltann ble TV-serie i 2010 betalte Formoe størstedelen av regninga selv, nå er budsjettet på nærmere 50 millioner kroner — hvilket gjør «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» til den dyreste norske familiefilmen noensinne. Kaptein Sabeltann spilles av Kyrre Haugen Sydness, som tok over rollen Terje Formoe selv spilte i mange år.

- Kribler det litt i deg etter å spille rollen selv?

- Nei, jeg gjorde min siste forestilling som Kaptein Sabeltann i 1999, da gikk han ut av kroppen min. Jeg er veldig, veldig komfortabel med at det er Kyrre som er Sabeltann nå — han er en veldig bra skuespiller, han har utseendet som stemmer og tar dette utrolig seriøst, sier Formoe.

Han sitter selv på alle rettighetene til figurene, og er opptatt av at universet skal være gjenkjennelig også i den nye filmen, som karakteriseres som et actioneventyr à la «Pirates of the Carribean».

Ekstra barter Kyrre Haugen Sydness har grodd og farget egen bart svart, og har spedd på med litt extensions for å få den rette snurren.

STATIST: Terje Formoe har fått statistrolle som trombonist, og prøver passende kostyme. Se videoen over.
STATIST: Terje Formoe har fått statistrolle som trombonist, og prøver passende kostyme. Se videoen over. Vis mer

- Jeg synes det var en ære å bli spurt om å spille Sabeltann, og det er fantastisk å få gjøre den samme karakteren på scene, TV og nå på film. Nå lager vi en mer autentisk Kaptein Sabeltann, der handlingen foregår til sjøs med havsalt i barten og ekte kuler og krutt, og det gir en større dybde til rollen. Og hvor mange norske filmer er det som spilles inn på tre kontinenter, sier Kyrre Haugen Sydness — full av sår på hendene etter den tunge sabelen. Flere av skuespillerne har liknende sår etter timer med fektetrening.

Med seg har Sabeltann store deler av A-laget i norsk film: Odd Magnus Williamson spiller Sabeltanns hjelper Langemann, Pia Tjelta spiller Rosa, og sammen med barna Pinky og Ravn legger de ut på skattejakt.

- Rosa blir med på toktet ved en feiltakelse, og får en bratt læringskurve underveis. Men hun er kompromissløs og tøff, og blir også en slags reservemamma for Pinky og Ravn. Det er heftig å få være med på å løfte dette universet opp på film — jeg har jo vært venninne med Janne Formoe siden «Buddy», og kjenner jo også Terje, og synes det er viktig å ta karakterene på alvor. Jeg tror dette blir både heftig, moro og farlig, sier Pia Tjelta.

Statistrolle Med på laget er også Anders Baasmo Christiansen, som spilte i «Buddy» med Tjelta og Formoe, som den elleville Kong Rufus, og Jon Øigarden som hans onde bror, Prins Badal. Fritjof Såheim og Tuva Novotny spiller det skurkete søskenparet Barsk.

LAMA RAMA: Her, i Ouarzazate i Marokko, foregår deler av filmen «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama».
LAMA RAMA: Her, i Ouarzazate i Marokko, foregår deler av filmen «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama». Vis mer

Janne Formoe har for anledningen fått kort, rød parykk, og spiller hovedvakten i fantasibyen Lama Rama. Og sannelig får ikke sjefen selv en liten rolle i filmen samme dag som Dagbladet er på besøk — og får være med på første kostymeprøve med turban og en gylden kappe som også ble brukt i «Kingdom of Heaven».

- Jeg skal spille en musiker i bandet som spiller på festen til Kong Rufus av Lama Rama. Og jeg skal visstnok spille trombone, sier Formoe og ler.

ACTION: Pia Tjelta som Rosa, Andreas Cappelen som Benjamin, Geir Kolden som pelle og Dag Håvard Engebråten som Pysa (bak).
ACTION: Pia Tjelta som Rosa, Andreas Cappelen som Benjamin, Geir Kolden som pelle og Dag Håvard Engebråten som Pysa (bak). Vis mer
UGJENKJENNELIG: Janne Formoe, som har spilt flere roller i farens Sabeltann-univers, spiller hovedvakten i Lama Rama.
UGJENKJENNELIG: Janne Formoe, som har spilt flere roller i farens Sabeltann-univers, spiller hovedvakten i Lama Rama. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer