Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Dette er en gavepakke til de radikale

Mozart-avlysning i Berlin skaper islamdebatt i Europa. Dagbladets kommentator mener selvsensuren er farlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Avlysningen av de fire planlagte operaforestillingene av Mozart-stykket «Idomeneo» har satt i gang en het debatt om ytringsfrihet, selvsensur og islam i Europa.

Operadirektør ved den tyske operaen i Berlin så seg denne uken nødt til å avlyse den planlagte premieren 5.november av frykt for voldelige muslimske reaksjoner.

«Idomeneo» i Hans Neuenfels regi inneholder en scene der hovedkarakteren, kongen av Kreta, viser de avkappede hodene av Jesus, Buddha og Profeten Muhammed og roper: «Gudene er døde!»

- Nå er det på\'n igjen. Dette er deja vu...Dette er akkurat den formen for selvsensur jeg og avisen har advart mot, sier den omstridte kulturredaktøren Flemming Rose i den danske avisen Jyllands-Posten til nyhetsbyrået Reuters.

Avisen høstet en storm av muslimske protester etter publiseringen av 12 satiriske karikaturtegninger av Profeten Muhammed. Både den danske og norske ambassaden i Damaskus ble angrepet av rasende demonstranter.

- Taktikken virker

Kulturredaktøren mener det å gi etter for frykten for muslimske reaksjoner bare vil gjøre situasjonen verre:

- Dette er en gavepakke til de radikale. Det er som om å si: Taktikken din virker. Dette er en seier for de radikale, og det svekker de moderate muslimene, som er våre allierte i denne ideenes kamp, sier Rose til Reuters.

EN GAVEPAKKE: Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose, som havnet i hardt vær på grunn av Muhammed-karikaturene, mener den tyske operaens beslutning om å avlyse er en gavepakke til de radikale innenfor islam. Foto: EPA/Scanpix
EN GAVEPAKKE: Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose, som havnet i hardt vær på grunn av Muhammed-karikaturene, mener den tyske operaens beslutning om å avlyse er en gavepakke til de radikale innenfor islam. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Avgjørelsen om å avlyse operaforestillingen før det en gang har kommet protester har fått flere til å reagere.

-Vi har endt opp i en situasjon hvor vi ikke tør å si i fra. Hva vi ikke trenger er et samfunn hvor man er konstant redd for hva folk med bomber og våpen kan komme på å gjøre, sier Lisa Appignanesi, forfatter og visepresident i PEN i England til Reuters.

Uheldige signaler

Teateranmelder og mediekommentator Andreas Wiese i Dagbladet mener ytringsfriheten har et problem når en ytring blir stoppet fordi man er redd for muligheten for trusler eller angrep.

I dette tilfellet understreker han poenget med at avlysningen i Berlin ikke kommer som en følge av direkte trusler.

- Samtidig er det viktig å holde tungen rett i munnen: Denne forestillingen er ikke stoppet fordi islamister har kommet med trusler. Den er stoppet fordi de ansvarlige er redd for mulighetene for trusler. Da har man et tilfelle av selvsensur, og den er farlig.

Wiese frykter en mulig konsekvens av selvsensur er at operasjefen signaliserer til eventuelle voldstilhengere at ytringer faktisk kan stoppes ved å true med aksjoner.

Samtidig peker Wiese på at regissør Neuenfels har valgt en kontroversiell fortolkning av Mozart-stykket.

image: - Dette er en gavepakke til de radikale

- Ellers er det viktig å merke seg at det slett ikke er Mozart som sensureres av operasjefen. I Mozart opera er det bare Poseidon som får hodet kuttet av. Det er regissøren som i tillegg velger å presentere de avhuggede hodene av Buddha, Jesu og Muhammed på scenen.

- Så regissør Hans Neuenfels har bevisst valgt å provosere, hans operasjef har fått kalde føtter - alt uten at noen islamister i denne saken har gjort, ytret eller må ta ansvar for noe som helst. Det illustrerer det farlige med selvsensur, sier Wiese.

Et feilgrep

Hjemme i Tyskland har operadirektør Kirsten Harms\' avgjørelse høstet en storm av kritikk. Også forbundkansler Angela Merkel fordømte avgjørelsen.

- Jeg synes avlysningen var et feilgrep. Jeg tror ikke selvsensur hjelper oss mot mennesker som vil utøve vold i islams navn, sa Merkel på en pressekonferanse i går.

Innenriksminister Wolfgang Schäuble, som i går deltok på en konferanse om islam og det tyske samfunnet sa til journalister etter konferansen at han støtter de som har tatt initiativet til at operaen likevel skal settes opp i Berlin.

- Å sende et signal om at vi alle kan gå å se forestillingen sammen, sa Scäuble i går.

<B>ET FEILGREP:</B> Beslutningen om å avlyse har møtt hard motbør i Tyskland. Forbundskansler Angela Merkel mener avlysningen var et feilgrep.
<B>FARLIG SELVSENSUR:</B> Teater- og mediekommentator i Dagbladet, Andreas Wiese, mener avlysningen av Mozart-operaen før det er kommet konkrete trusler er en form for farlig selvsensur.
<B>PROVOSERER:</B> Det er kun i Hans Neuenfels regi at Jesus, Buddha og Profeten Muhammed får hodene kappet av. I den opprinnelige versjonen er det bare Poseidon.