SJOKKERT: Programsjef Joakim Haugland er sjokkert over avgjørelsen om å kutte all kommunal støtte til Bylarm. - Jeg trodde ikke det var sant, det er helt fjernt, sier Haugland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SJOKKERT: Programsjef Joakim Haugland er sjokkert over avgjørelsen om å kutte all kommunal støtte til Bylarm. - Jeg trodde ikke det var sant, det er helt fjernt, sier Haugland. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Dette er en gigantisk tabbe

Oslo kommune kutter all Bylarm-støtte.

(Dagbladet): I går la Oslo kommune ved byråd Torger Ødegård (H) frem kulturbudsjettet for 2012. Den mest dramatiske nyheten var fullstendig kutt av kommunal støtte til Bylarm.

Bylarm har, siden de etablerte seg i Oslo i 2008, mottatt 1,5 millioner kommunale kroner i året. I 2012 er bevillingen fra kommunen på 0 kroner, og med det mister musikkongressen 12 prosent av totalbudsjettet for kommende år.

Føler seg uønsket
- Dette var overhodet ikke forventet, jeg er helt sjokkert. Oslo er på feil kurs nå, sier Bylarms prosjektleder Erlend Mogård-Larsen.

Programsjef i Bylarm, Joakim Haugland, tolker kuttet som et sterkt signal mot norsk musikk og musikkeksport.

- Med dette er det vanskelig å føle seg ønsket i Oslo. De sender et signal om at de ikke bryr seg og jeg tror ikke de vet hva de holder på med. Det er utrolig trist om vi må flytte nok en gang, men vi vet at nabolandene står med åpne armer, klare til å ta oss i mot om det skulle komme til det, sier Haugland.

- Veldig merkelig Mogård-Larsen reagerer på at det hele skjedde uten forvarsel:

- I tillegg har Ødegård tidligere dratt Bylarm frem som en viktig kulturaktør i Oslo, senest i partiprogrammet. Det hele er veldig merkelig, og sånn burde ikke voksne folk te seg, sier Mogård-Larsen.

Byråd Torger Ødegård bekrefter et Bylarm-kutt i kulturbudsjettet på 1,5 millioner.

- Etter anbefaling fra egen fagetat, kulturetaten, er Bylarm kuttet fra budsjettet.

Vurderer å flytte Bylarm har allerede begynt å kikke seg rundt etter alternative løsninger. At de nå har 1,5 millioner mindre vil få store konsekvenser, ifølge prosjektlederen.

- Enten må vi flytte Bylarm til en annen by, evetuelt må vi kutte i antall scener og arrangementet blir generelt mindre. Det vil uansett påvirke festivalen, og det er utrolig dumt for mange, sier Mogård-Larsen.

- Må få orden i huset Ødegård begrunner budsjettkuttet på følgende måte:

- Etter gjentatte purringer har de ikke levert verken regnskap eller revisjonsberetning. Dette er en tillitssak som nå har fått alvorlige konsekvenser.

- I 2009 hadde de et overskudd på størrelse med den kommunale støtten. Vi lovet dem støtte i tre år, og det har de fått, legger han til.

Ødegård håper Mogård-Larsen og Bylarm blir i Oslo.

- Oslo er musikkhovedstaden, og det er i byens interesse at de blir. Jeg håper de får orden i huset, men de får ingen støtte av kommunen før den tid, sier Ødegård.

Mogård mener på sin side at det er «en blank løgn» at Bylarm ikke har levert regnskap og revisjonsberetning.

- Vi hadde ikke fått utbetalt kommunal støtte i 2010 og 2011 dersom vi ikke hadde levert inn regnskap for årene før. Men, Bylarm har et avvikende regnskapsår som går fra 1. mai til 29. april , så regnskapet for det arrangementet som ble holdt i februar i år vil ikke være ferdig revidert før månedskiftet september/oktober. Det vet Oslo kommune veldig godt. Dette har vært praksis i fire år, sier Bylarm-prosjektlederen.

KUTTET BYLARM: Byråd Torger Ødegård har sett seg nødt til å ekskludere Bylarm fra Oslo kommunes kulturbudsjett for 2012.  Foto: Berit Roald / SCANPIX
KUTTET BYLARM: Byråd Torger Ødegård har sett seg nødt til å ekskludere Bylarm fra Oslo kommunes kulturbudsjett for 2012. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer