- Dette er en jævlig dyr festival, og du kan ikke gjøre så mye med det

Publikum reagerer på Øya-prisene.

TØYENPARKEN (Dagbladet): - Vinen er altfor dyr, men 78 kroner for øl kan vi ikke klage på, sier Iselinn Pauli Martinsen (26) til Dagbladet.

Hun har akkurat avlagt nok et besøk i en av barene på festivalområdet, sammen med venninnene Linn Bredesen (26), Natalie Remøe Hansen (24), Katrine Ratikainen (26) og Kine Omholt (26).

Der koster brus, vann eller farris 45 kroner, et glass øl 78 kroner og en liten kartong med 25 cl vin 120 kroner.

- Uakseptabelt - Det er uakseptabelt at et glass med Imsdal-vann koster 45 kroner. Men så finnes det jo vannstasjoner hvor det er gratis. Alt er dyrt for meg, da, som har bodd i København, sier Ratikainen.

- Det er veldig dyr vin sammenliknet med andre festivaler. På Slottsfjell tror jeg vin kostet omtrent det samme som øl, supplerer Pauli Martinsen.

- DYRT: Fethawit Hakin (t.v.) kjøper vin av praktiske årsaker, men synes 120 kroner for den lille boksen er altfor mye. Venninna Idil Mohamod synes 78 kroner for øl er greit. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
KOSTER MER: Vinprisene er noe høyere på Øya i år, enn tidligere år. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
JEVNT OVER FORNØYDE: Venninnegjengen synes vin er noe dyrt, men klager ikke på ølprisene, eller festivalen generelt. F.v.: Natalie Remøe Hansen (24), Katrine Ratikainen (26), Kine Omholt (26), Iselinn Pauli Martinsen (26) og Linn Bredesen (26). Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
JEVNT OVER FORNØYDE: Venninnegjengen synes vin er noe dyrt, men klager ikke på ølprisene, eller festivalen generelt. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
SELGER UNNA: Det er på ingen måte gratis å besøke Øya-barene, men prisene hindrer ikke publikum i å legge penger igjen bak baren - selv om flere synes prisene er litt vel høye. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
SELGER UNNA: Det er på ingen måte gratis å besøke Øya-barene, men prisene hindrer ikke publikum i å legge penger igjen bak baren - selv om flere synes prisene er litt vel høye. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet

Øl på Øyafestivalen selges i 0,4-glass dersom det er importøl, og «vanlig» øl fra tappekran selges i 0,5-glass, begge varianter til 78 kroner. Sammenliknet med utelivsprisene i Oslo, kan ikke det sies å være dyrt.

Jentegjengen forteller videre at «Øya alltid har vært dyrt» og at prisnivået «var forventet».

- Men vi bor i området, og det hender at vi drar hjem innimellom for å drikke og spise der. Det sparer vi jo penger på, sier Omholt.

- Det er jo bare vinprisene det går an å klage på her. Jevnt over, er vi veldig fornøyde med Øya. Det er jo ingen køer til toalettene, og vi synes festivalen er veldig bra, understreker Remøe Hansen.

- Jævlig dyr Fethawit Hakin var fredag blant de få som kjøpte vin i baren, da Dagbladet var på stedet.

- Vinen er jævlig dyr, og har bare blitt dyrere. I fjor kostet den 100 kroner, mener jeg. Jeg skulle gjerne ha drukket øl, men av praktiske årsaker, må jeg ha vin. Med øl må man jo bare på do hele tida, sier Hakin og legger til:

- Dette er en jævlig dyr festival, og du kan ikke gjøre så mye med det. Når du er inne, må du bare forholde deg til de prisene de har satt. Du må jo ha mat og drikke. Det er overprisa, men hva skal man gjøre?

- Men så er det jo en veldig bra festival, og selv om det er dyrt, er det verdt det, supplerer venninna Idil Mohamod.

Har satt opp prisene Festivalens PR-sjef Jonas Prangerød kunne fredag forteller om et «veldig godt» barsalg så langt, og sier at festivalen forventer en liten økning i vinsalget, også i år, da det har hatt «en forsiktig økning i flere år».

Det til tross for at Øya har satt opp vin-prisen i år, sammenliknet med tidligere år.

- De små kartongene koster 10 kroner mer. Det handler om at innkjøpsprisen har gått opp, sier Prangerød.

Han forteller at det også er mulig å kjøpe et lite glass vin til samme pris som øl, og mener at de små kartongene på 25 cl inneholder «langt mer enn på restaurant».

- Synes dere at det er for dyrt med vin til 120 kroner?

- Det handler om innkjøpsprisen, og at vi ønsker å legge oss på et prisnivå som er omtrent der den delen av utelivet vi kjenner til og samarbeider med ligger på.

Kjøpte pølse i brød til 100 kroner - Vil dere vurdere å sette ned prisene til neste år?

- Det er alltid noen som skulle ønske at ting var noe lavere prisa. Sånn er det vel med de fleste salgsvarer i Norge, men vi har ikke mottatt en stor mengde klager, det vil jeg ikke si. Noen synes det er dyrt, men som sagt er øl og vin hos oss på omtrent samme prisnivå som på veldig mange utesteder.

Tidligere denne uka, fortalte musikkjournalist og tv-profil Asbjørn Slettemark til sine Instagram-følgere at han hadde kjøpt en pølse til 100 kroner - en pølse som etter Slettemarks bilde å dømme så ut som en hvilken som helst grillpølse i brød.

- Jeg forstår at det virker litt dyrt, men denne pølsa selges ikke på vårt publikumsområde. Den var bare tilgjengelig på et avgrensa område hvor medier, artister, bransje og samarbeidspartnere har tilgang. Også disse kan kjøpe mat på publikumsområdet, sier PR-sjef Prangerød om pølseprisen.

Han sier videre at han «har hørt at den var prisa høyt på grunn av en misforståelse», og at pølseprisen nå er satt kraftig ned.

På publikumsområdet koster matrettene mellom 65 og 100 kroner. Det er utsalgsbodene som selv setter priser på varene sine, men Øya har fremmet et krav om at 100 kroner skal være høyeste pris.

- Vi jobber mye med å ha et variert tilbud, basert på økologiske råvarer. I tillegg har vi alternativer for de som ikke spiser kjøtt og de med allergier. Det er mange hensyn å ta når det skal lages mat til så mange. Vi vet at mange gleder seg til den gode festivalmaten på Øya. Prisene varierer fra rundt 50-60 for småretter og snacks, til 100, sier Prangerød.

MEDBRAKT: Øyafestivalen tillater ikke medbrakt drikke. Noen festivalgjengere trosset likevel regelen, for å unngå å blakke seg i baren. Foto: Privat
MEDBRAKT: Øyafestivalen tillater ikke medbrakt drikke. Noen festivalgjengere trosset likevel regelen, for å unngå å blakke seg i baren. Foto: Privat Vis mer