Ifølge regjeringens Perspektivmelding vil Norge bli et mye rikere land i år 2060 enn det er i dag. Det burde være en gladmelding. Likevel er hovedbudskapet til regjeringen og mange kommentatorer og eksperter at det vil bli trangere kår i fremtiden. Vi må jobbe mer eller kutte i offentlig sektor om vi skal kunne opprettholde velferdsstaten slik vi kjenner den – på grunn av «eldrebølgen» som er i ferd med å skylle over vårt land.
Nordmenn vil fortsette å ønske seg bedre velferdstjenester etter som vi blir rikere. NHO hevder imidlertid at «aldringen utfordrer bærekraften i velferdsordningene». Statsminister Erna Solberg har uttalt at «velferdssamfunnet ikke er bærekraftig over tid» og at vi må belage oss på å jobbe mer i fremtiden – 43,5 timer i uken. NRKs økonomikommentator Cecilie Langum Becker slår fast at «innstramming må til».
Slike pessimistiske uttalelser er basert på regjeringens Perspektivmelding av 2017, hvor hovedtemaet er den fremtidige «bærekraften» i statsfinansene. Ifølge Perspektivmeldingen vil vi ha et stort «inndekningsbehov» på statsfinansene i år 2060 – på hele 5,3 prosent av Fastlands-BNP. Meldingen indikerer at vi må gjøre ett eller flere av følgende for å møte inndekningsbehovet:
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger