- Dette er en skandale

Norske komikere raser mot NRK.

- TAR IKKE JOBBEN VÅR SERIØS:  Ørjan Burøe (t.v) og Terje
Sporsem er svært misfornøyd med at NRK har valgt å fjerne kåringen av «Årets standupkomikere» og «Beste nummer» fra Komiprisen.
Foto: TORBJØRN BERG
- TAR IKKE JOBBEN VÅR SERIØS: Ørjan Burøe (t.v) og Terje Sporsem er svært misfornøyd med at NRK har valgt å fjerne kåringen av «Årets standupkomikere» og «Beste nummer» fra Komiprisen. Foto: TORBJØRN BERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Komiprisen går av stabelen lørdag 24. august. Fra tidligere er det kjent at Linn Skåber og Thomas Seltzer skal lede årets show.

Nytt av året er også NRK har valgt å fjerne kåringen av «Årets standupkomikere». I tillegg utgår kategorien «Beste nummer». 

- Dette er en skandale. Da jeg fikk vite det tenkte jeg bare «hva i all verden?», sier den norske komikeren Terje Sporsem til Dagbladet.

Inn kommer også nye kategorier for skjermkomikere, som beste kvinnelige og mannlige TV/film/nett-komikere.   

Totalt urimelig Sporsem er tilknyttet managementet Stand Up Norge, og har drevet med komedie i mange år. Han mener årets endringer i Komiprisen faller totalt på egen urimelighet, og at hvis det finnes en bransje der det virkelig skjer noe innen humor, så er det på Standup-fronten.

- Dette er ikke en humorpris lenger. De siste årene har norsk standup utvviklet seg ekstremt mye. Mange gjør det også svært bra i utlandet, forklarer Sporsem. 

Komikeren er fortsatt usikker på om han skal boikotte årets show.

- Jeg tror komiprisen er på vei til å utspille sin rolle, jeg har pratet med andre som mener det har blitt en tullepris, sier han.

Prøveordning Underholdningsredaktør i NRK, Charlo Halvorsen, kan forstå komikernes frustrasjon, men påpeker at dette i første omgang er en prøveordning. 

- Det var kategoerien standup som skulle hjelpe den sjangeren da vi først startet, ettersom de var veldig ferske i Norge for elleve år siden. Standup blitt en så etablert sjanger som står sterkt i konkurransen med andre humoruttrykk, sier Halvorsen.

Han forklarer at grunnen til at «Årets standupkomikere» nå er borte, er fordi den sjangeren klarer å stå på egne ben.

- Alt som forsvinner får reaksjoner, jeg er helt sikker på at standupkomikerne vil heve seg godt i de klassene som er nå, forteller underholdningsredaktøren.

NRKs prosjektleder, Stian Malme, har fortalt at standupkomikerne fortsatt vil bli bedømt i alle de andre kategoriene som det er naturlig å vurdere dem i.

- Ikke seriøst Også komiker Ørjan Bruøe uttrykker sin misnøye over situasjonen.

- Jeg tenker bare at det er rart og undøvendig av NRK å ikke ta vår jobb seriøs, sier Ørjan Bruøe.

Han er kjent fra både scene og skjerm, og står blant annet bak forestillingene «tro håp og kjærringer».  Bruøe påpeker at han ikke er bitter på overfor NRK på noen som helst måte, men at endringene i showet fremstår svært merkelig.

- Det burde stå mer respekt av det vi gjør, siden vi lager manus, regi og alt slikt selv. Vi reiser til de bittesmå stedene i Norge som ikke har kulturscener og gjør humor allment, sier han.

Sterke reaksjoner Også på Twitter har det kommet reaksjoner. Nils-Ingar Aadne skriver «Da er det vel bare å gå for hedersprisen i 2048».

Bruøe tror heller ikke at komikere generelt er bitter, men at flesteparten synes det er dumt.  

- NRK må kjøre sitt opplegg på den måten de mener er riktig. Det er likevel et eget hus i Oslo som heter Latter, og nå har de hatt et sommershow med 7-8000 besøkende, jeg mener det er rart at det ikke er en pris for det, sier Bruøe. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer