Dette er en skrekkfilm om tsunamien

- Usmakelig, mener pårørende.

(Dagbladet.no): «Vinyan» heter en av filmene på programmet under årets filmfestival i Venezia.

Skrekkfilmen har stort sett blitt møtt med et skuldertrekk av kritikerne, men hos flere pårørende etter tsunamikatastrofen i 2004 har den satt sinnene i kok.

De mener tragedien blir utnyttet og satt i feil sammenheng.

- Etisk uforsvarlig

Blant dem som reagerer er britene Alan og Liz Jones, som mistet sin 23 år gamle datter Charlotte i Thailand.

- Dette er uhyrlig, upassende og usmakelig, sier de til The Times.

De får støtte av den svenske psykiateren Tom Lundin. - Det er ikke etisk forsvarlig å bruke et ferskt trauma på denne måten. Og det gjelder all form for kommersialisme rundt mennesker som er hardt rammet - enten det er underholdning eller mediene selv som jager spektakulære nyheter, sier han til Dagens Nyheter.

- Verst tenkelig tidspunkt

Dette er en skrekkfilm om tsunamien

Fotballtreneren Espen Olafsen, som mistet datteren og kona i flomkatastrofen og skrev boka «Hva skal vi med stjerner nå?» om livet etterpå, kjenner ikke til «Vinyan» og vil derfor ikke kommentere filmen.

- Men dersom en nærmer seg temaet med varsomhet og kløkt, er det ingenting i veien for å lage en film om den historiske hendelsen, sier Olafsen til Dagbladet.no.

Lederen for den norske støttegruppa etter flodbølgekatastrofen, Trond T. Kalleberg, er mer skeptisk til «Vinyan».

- Den kommer på verst tenkelig tidspunkt, mener han.

Unødvendig

- For et par år siden var etterlatte etter flodbølgekatastrofen på en merkelig måte vant med at omverdenen stadig konfronterte dem med det som hadde skjedd.

- Om ytterligere noen år har de fleste muligens klart å legge katastrofen delvis bak seg. Akkurat nå er mange fortsatt i en krevende fase hvor de iherdig strever med å jobbe seg gjennom traumene for å komme seg videre, sier Kalleberg.

- Flere enn man skulle tro, har det vanskelig i denne fasen, legger han til.

Kalleberg tror en dokumentar om flodbølgekatastrofen hadde vært lettere å takle enn en kommersiell skrekkfilm.

- Ut fra det lille jeg vet om denne filmen, virker det som om tsunamien er brukt som et helt unødvendig bakteppe for historien som fortelles. Det burde de etterlatte etter katastrofen slippe.

Forstår skepsis

«Vinyan» handler om et vestlig ektepar (spilt av Emmanuelle Beart og Rufus Sewell) som mister sønnen sin i tsunamien.

Liket blir imidlertid aldri funnet, og håpet om at hun fremdeles er i live leder de to ut på en livsfarlig jakt i jungelen.

Filmen er en engelsk-fransk-belgisk samproduksjon, og produsent Peter Carlton sier han forstår at noen i utgangspunktet var skeptiske.

- Dette er modig film, men det er klart noen vil oppleve den som vanskelig. Det kan sidestilles med en horrorfilm om 11. september. Vi mener ikke å fornærme noen, men det er viktig for filmkunsten å behandle hendelser mens de fremdeles er ferske, sier han.

Hard medfart

Produsenten påpeker at flere asiater enn vestlige turister døde under tragedien, og at dette er blant temaene som behandles i filmen.

Én av de asiatiske karakterene uttrykker raseri over at tsunamikatastrofen angivelig ble behandlet som en vestlig tragedie, når han spør: «Hvorfor er det en større tragedie når et hvitt barn dør?».

Denne tematikken går slett ikke inn på kritiker Ray Bennett i The Hollywood Reporter, som slakter filmen.

- Når dramaet ikke er dramatisk og horrorelementene ikke er skremmende, vil det bli vanskelig å selge denne, skriver Bennett.

«Vinyan» har foreløpig ikke fått noen premieredato på norske kinoer.

REAGERER: Trond Kallestad i den norske støttegruppa for flomkatastrofeofrene.
REGISSØR: Fabrice Du Welz.
SKREV BOK: Tidligere Lyn-trener Espen Olafsen (i midten) mistet kone og datter i flomkatastrofen og skrev bok om det sammen med presten Per Arne Dahl (til høyre). Jazzpianist Tord Gustavsen var med på lanseringsturneen.