- Dette er en stor skuffelse, men jeg er klar for ny kamp i Sverige

Høyesterett i London har forkastet Julian Assanges klage om kjennelsen om utlevering til Sverige.

KLAR FOR NY KAMP: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er skuffet over at hans klage til høyesterett i Storbritannia i dag ble forkastet. Foto: AFP/Carl Court/Scanpix
KLAR FOR NY KAMP: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er skuffet over at hans klage til høyesterett i Storbritannia i dag ble forkastet. Foto: AFP/Carl Court/ScanpixVis mer

(Dagbladet): Høyesterett i Storbritannia har avvist Julian Assanges anmodning til å gjenåpne sin utleveringssak etter at retten for kort tid siden bestemte at han skulle utleveres til Sverige.

- Stor skuffelse I Sverige er Wikileaks-grunnleggeren etterlyst i forbindelse med en voldtektssak. Assange er ikke formelt siktet, men etterlyst for avhør.

- Det er en stor skuffelse at dette er siste ord fra London, men det er ikke spesielt overraskende, sier Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson til Dagbladet.

- Da jeg snakket med han for litt siden satt han sammen med sine advokater og gikk gjennom mulighetene sine. Dette er en stor skuffelse for han, sier Hrafnsson videre.

- Hva er mulighetene hans?

- Det vet jeg ikke ennå, men han diskuterer dette nå med sine advokater, sier Hrafnsson.

Men siste ord er ikke sagt. Britisk høyesterett har besluttet at han ikke kan utleveres fra Storbritannia før om 14 dager - den 28. juni - ettersom at Wikileaks-grunnleggeren skal ha rimelig mulighet til å anke saken til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Den australske menneskerettighetsadvokaten Jennifer Robinson, som er en del av Assanges advokat-team, forteller til Dagbladet at han nå overveier om han vil anke til Strasbourg eller om han vil la seg utlevere til Sverige.

- Jeg snakket med han for kort tid siden. Han vurderer mulighetene, og er bekymret for hva som skjer i USA. Han frykter for utlevering til USA dersom han blir utlevert til Sverige. Muligheten for det er absolutt tilstede, sier Robinson til Dagbladet.

VURDERER MULIGHETENE: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange vurderer mulighetene sine sammen med sine advokater. Advokat Jennifer Robinson forteller at de frykter utlevering til USA dersom han blir utlevert til Sverige. Foto: Reuters/Andrew Winning/Scanpix
VURDERER MULIGHETENE: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange vurderer mulighetene sine sammen med sine advokater. Advokat Jennifer Robinson forteller at de frykter utlevering til USA dersom han blir utlevert til Sverige. Foto: Reuters/Andrew Winning/Scanpix Vis mer

Hun har fulgt nøye med på situasjonen i USA i forbindelse med saken til eks-soldaten Bradley Manning, som USA tror har lekket opplysninger til Wikileaks.

Blant annet var hun der for en uke siden der Manning igjen ble presset på å implementere Assange i saken.

- Klar for ny kamp Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson forteller at Assanges arbeid med Wikileaks kan bli begrenset:

- Julian er takknemlig for all støtten han har fått i denne kampen. Det er klart at hans muligheter til å drive med arbeid tilknyttet Wikileaks blir begrenset dersom han blir utlevert til Sverige og satt i varetekt der.

- Hva tenker han om nye runder i retten i Sverige?

- Han er klar for den kampen som må tas, sier Hrafnsson til Dagbladet.

KLAR FOR KAMP: Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson har snakket med Julian Assange etter at avvisningen fra høyesterett kom. Foto: Reuters/Paul Hackett/Scanpix
KLAR FOR KAMP: Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson har snakket med Julian Assange etter at avvisningen fra høyesterett kom. Foto: Reuters/Paul Hackett/Scanpix Vis mer