- Dette er en utrolig positiv dag

Joachim Trier og «Reprise» roses i USA.

(Dagbladet.no): I dag er Joachim Triers debutlangfilm «Reprise» anmeldt i amerikanske medier.


Metacritic
, et nettsted som samler anmeldelser innen både film, musikk, tv og spill, regner om kritikerens tekst til prosentsats, også når det ikke gis tallkarakterer eller terningkast.

På oversiktssida til «Reprise» har både New York Times- og Los Angeles Times-anmeldelsene blitt omregnet til karakteren 90. De øvrige åtte er også meget positive.

Overstrømmende kritikker

- «Reprise» er en eksplosjon av uforfalsket filmnytelse, mener New York Times-skribent Manohla Dargis, som kaller regissør Joachim Trier «bråmodent talentfull».

Hennes kollega Carina Chocano i Los Angeles Times er ikke mindre panegyrisk.

- Den norske regissøren Joachim Trier fanger ungdommen i all sin idealistiske glans, mener hun.Bransjebladet Variety har et par små innvendinger, men alt i alt mener anmelder Leslie Felperin at filmen er en imponerende debut.


Promoterte i USA

- Dette er veldig morsomt, en utrolig positiv dag. New York Times og L.A. Times er viktige aviser, men det er også gøy at for eksempel bladet Time Out gir oss en så god anmeldelse, for det er et blad mange amerikanere leser før de skal bestemme seg for hvilken film de vil se, sier Joachim Trier til Dagbladet.no.

«REPRISE»: Anders Danielsen Lie i en scene fra filmen. Foto: FILMWEB
«REPRISE»: Anders Danielsen Lie i en scene fra filmen. Foto: FILMWEB Vis mer

Trier kom hjem i går etter to uker i USA, en i New York og en i Los Angeles, for å promotere filmen. Der fikk han gode indikasjoner på at kritikere og publikum kom til å like filmen.

- Ja, men samtidig vet man jo aldri, så det har vært fint å lese kritikkene i dag.


Jobber med ny film

«Reprise» kom ut i Norge i 2006, men lanseres først på amerikanske kinoer nå.

Hvordan er det å drive pressearbeid for «Reprise» fortsatt, føler du ikke at du på en måte er ferdig med den?

- Ha ha! Det er jo det ironiske med tittelen, det er reprise på reprise, den bare varer og varer. Neida, dette er bare moro. Jeg skriver for øyeblikket på en ny film og synes dette er svært insprirerende for mitt videre arbeid, avslutter Trier.

Sterke skuespillere

Hovedrolleinnehaverne Anders Danielsen Lie, Espen Klouman Høiner og Viktoria Winge får også gode skussmål i amerikanske medier.

- Dette er en utrolig positiv dag


Ifølge
The Wall Street Journal er Danielsen Lies skuespill oppsiktsvekkende.


Filmjournal mener
Winge er like imponerende, «med sine sårede øyne og forsiktige bevegelser», og sammenligner Klouman Høiner med Hugh Grant.

HYLLES I USA: Joachim Trier og filmen «Reprise».