<strong>ÅPNES I DAG:</strong> Slik ser det nye Hamsunsenteret på Hamarøy ut. Prislappen nå er på 142 millioner kroner. Foto: ERNST FURUHATT/SALTEN MUSEUM
ÅPNES I DAG: Slik ser det nye Hamsunsenteret på Hamarøy ut. Prislappen nå er på 142 millioner kroner. Foto: ERNST FURUHATT/SALTEN MUSEUM Vis mer

- Dette er en uvirkelig bruk av penger

Hamsun-biograf kaller Hamsunsenteret «et luftslott».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bygget er tegnet av arkitekten Steven Holl og har en samlet pris på 142 millioner kroner — 22 millioner kroner mer enn budsjettert.

- Dette er en uvirkelig bruk av penger, sier den kjente Knut Hamsun-biografen Ingar Sletten Kolloen.

I dag åpner kronprinsesse Mette-Marit Hamsunsenteret på Hamarøy i Nordland. Åpningen, på Knut Hamsuns 150-årsdag, toppes med folkefest der D.D.E. og Publiners spiller.

- Urealistisk
Gjennom Dagbladet tar mannen som har dypdykket i den verdenskjente dikteren, et knallhardt oppgjør med bruken av penger på Hamarøy.

- Det er fascinerende galskap at man kan bruke så mye penger. De snakker mye om reiselivseffekten av senteret, men det er nok et luftslott. Utrolig få folk har besøkt Hamarøy hittil, og at det skal strømme tusener dit for å se bygget, det kan man håpe på, men det er neppe realistisk, sier Ingar Sletten Kolloen.

Nordland fylkeskommune er byggherre for senteret, og største bidragsyter med 89 millioner kroner. Fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) har følgende umiddelbare kommentar til Kolloen:

- E kjenne han ikkje. Kor han e ifra i landet han Kolloen? Sier Eriksen, og fortsetter:

- Nei, dette er surmaget kritikk. Men jeg kan i alle fall si at Kolloen skal slippe å betale ei krone for Hamsunsenteret. Dette er noe vi skal greie selv her nord, som med alt annet.

- Nå bidrar staten med 32 millioner kroner?

- Jo, men med tanke på hvor mye nordlendingene har bidratt til Operaen i Oslo, så skal Kolloen ta det helt med ro, sier Eriksen.

- Er det realistisk at folk fra hele verden vil ta turen til Hamarøy for å besøke Hamsunsenteret?

- Realistisk? Rett bortenfor her ligger Lofoten, og med Helgelandskysten er dette området noe av de best besøkte turistmålene vi har i landet.

<strong>KRITISK:</strong> Hamsunbiograf Ingar Sletten Kolloen. Foto:  Lise Åserud / SCANPIX
KRITISK: Hamsunbiograf Ingar Sletten Kolloen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

- Hvor mange besøkende har dere budsjettert med?

- Vi har ikke noe tall på besøk, men på tross av finanskrise har dette området hatt en vekst i turistbesøket på 20 til 30 prosent. Hamsunsenteret vil bidra til å styrke reiselivet, sier Odd Eriksen.

Lang vei fram
Veien fram mot realiseringen av bygget har vært lang.

- Det har vært en manglende politisk vilje til å satse på Hamsunsenteret. Staten har forsøkt å trenere prosjektet, men nå står bygget der, så det fikk de ikke til, sier tidligere kultursjef i Nordland fylkeskommune, Aaslaug Vaa.

Hun var en av pådriverne for Hamsunsenteret da det ble påbegynt i 1994. Ifølge Vaa søkte de kulturdepartementet om støtte allerede i 1995. Bevilgningene kom i 2007.

- Norge har et veldig ambivalent forhold til Hamsun. Ingen kulturminister har brent for dette prosjektet, og jeg syns det er trist at vi har en ambivalens som resulterer i beslutningsvegring.

Dette avviser kulturminister Trond Giske:

- Tvert imot. Det har vært et bredt stortingsflertall som har vært positiv til prosjektet, og 32 millioner kroner er en av de største summene som har blitt bevilget til et lokalt kulturbygg.

Han får støtte av Ingar Sletten Kolloen:

- Her er antakeligvis en av verdens dyreste minnesmerker blitt bygget. Jeg synes det er helt naturlig at det har tatt så lang tid, jeg trodde det kom til å ta lengre tid. det er bare å gratulere Nord-Norge med et av landets flotteste kulturbygg som i utgangspunktet var et urealistisk økonomisk prosjekt, sier Knut Hamsun-biografen.

<strong>JUBILANT:</strong> I dag er det 150 år siden Knut Hamsun ble født. Foto: SCANPIX
JUBILANT: I dag er det 150 år siden Knut Hamsun ble født. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer